Ragdoll

Portretul pisicii Ragdoll. Fotografie de studio in timp ce pisica sta pe un covor alb pufos

Trăsăturile unice pentru Ragdoll sunt așa-numitele pete închise la culoare de pe față, urechi, picioare și coadă.

O pisică, ce seamănă cu o păpușă de cârpe? Deloc! Ragdoll este o rasă de pisici pentru fanii Siamezelor, ai pisicilor Colorpoint și ai altor pisici tip Point. Dar acești uriași blânzi nu te cuceresc doar prin blana lor frumoasă, culoarea extraordinară și ochii albaștri deschis…

Aspect: o felină de talie mare cu blană semi-lungă

Masiva Ragdoll are un piept lat, corp mușchiulos și un aspect puternic, ce iese în evidență în mod special datorită blănii moi.

Blană lungă și mătăsoasă

Bana de lungime medie are o textură mătăsoasă și un substrat foarte subțire, lucru care îl face să stea lipit de corp. Le oferă animalelor aspectul unei jucării de pluș – mai ales dacă iei în considerare coama deseori prezentă.

Capul unei Ragdoll este de mărime medie și în formă de pană, urechile fiind rotunde și distanțate. Picioarele sunt un pic mai scurte în spate, rezultând o ușoară linie descendentă.

Ochii mari, rotunzi, de culoare albastru deschis sunt specifici acestei rase, la fel ca și coloritul acesteia: Ragdoll face parte din „pisicile tip Point”, ca Siamezele. Culoarea naturală a blănii lor se poate observa doar pe extremitățile corpului, cum ar fi botul, picioarele, coada și urechile.

Conform principiilor genetice, culoarea de bază a pisicii apare doar pe părțile reci ale corpului, așa numitele „puncte” („Points”). Un model alb ascunde coloritul din mijlocul corpului. Orice culoare a blănii poate fi tip Point. În cazul rasei Ragdoll sunt permise diverse combinații de culori: Seal-, Blue-, Chocolate-, Lilac- și recent și Red- și Cream-Point sunt culorile tipice pisicilor de rasă.

Modelele oficiale sunt Colourpoint, Mitted, Bicolor, Tabby, Tortie și Torbie.

  • Colourpoint: Colourpoint are o mască completă, la fel ca restul raselor de pisici tip Point.
  • Mitted: pisicile Ragdoll tip „Mitted” au, pe lângă marcajele la extremități, o bărbie albă și deseori dungi albe pe nas. Pernițele sunt roz și acestea pot avea „mănuși” și „papuci” albi pe picioarele din spate.
  • Bicolor: pisicile Ragdoll bicolore au un model Point clar, dar culoarea lor de bază este mai deschisă, ele poartă o mască cu un „V” inversat începând de pe frunte și terminându-se la baza cozii. Picioarele sunt albe.

Apropo: pisoii Ragdoll se nasc albi și își dezvoltă coloritul final abia după trei sau patru ani de viață!

Cât de mare se face o pisică Ragdoll?

Este o pisică de talie medie – femelele cântăresc până la 6.5 kg iar masculii până la 9.5 kg. Având o înălțime de până la 40 de centimetri, pisicile Ragdoll ajung la o lungime de până la 1.20 metri de la vârful nasului până la vârful cozii.

Când ajung pisicile Ragdoll la maturitate?

Am dat de această întrebare de multe ori. De fapt, durează relativ mult timp pentru ca această rasă mare de pisici să atingă înălțimea finală. Felinele din rasa Ragdoll se opresc din creștere când au în jur de trei, chiar patru ani.

Caracter

Pisicile Ragdoll sunt considerate a fi foarte sociabile. Ele sunt gentile, pașnice și dornice să învețe – dar înainte de toate iubitoare și jucăușe.

Câine în formă de pisică

Le place să își urmeze stăpânii oriunde merg. De aceea mulți stăpâni le numesc „câini deghizați în pisică”.

Aceste feline sunt extrem de atașate de familia lor – cu toate acestea nu ar trebui să le lipsească un partener de joacă din casă! Deși pisicile sunt considerate animale singuratice, animalelor sociabile ca Ragdoll le place să trăiască alături de un partener.

Pisica păpuşă

De altfel, o trăsătură specială de caracter a dus la numele de Ragdoll. Dacă ții o felină în brațe și este relaxată, aceasta va deveni moale – ca o păpușă de cârpă.

Un aspect, mai degrabă, neobișnuit pentru pisici este că Ragdoll își doresc să fie purtate în brațe. Această calitate este atribuită încrederii pe care acești giganți blânzi o au față de oameni.

Pisica ragdoll pe iarba in gradina pe fundalul unui gard rosu

Atitudine: O pisică de apartament

Aceste pisici gentile pot fi ținute și într-un apartament, de preferat cu acces la un balcon securizat sau la ferestre prevăzute cu gratii.

Însă, dacă le ții exclusiv în interior, asigură-te că pisica este stimulată fizic și mental suficient! Practic, asta înseamnă: nu sări peste sesiunile de joacă cu ea. De asemenea, nu este recomandat ca aceasta să rămână singură pentru perioade lungi de timp.

Asigură-te că are destule oportunități de explorare

Un apartament potrivit pentru pisici oferă suficiente ascunzători, locuri de odihnă, de joacă și de explorare. Casa potrivită pentru o Ragdoll nu trebuie să fie mare!

Opțiunile plasate inteligent, cum ar fi stâlpii de cățărat sau culcușurile de pervaz îi oferă pisicii o „a treia dimensiune”, pe care o poate folosi pentru un pui de somn, pentru a observa mediul înconjurător sau pentru a se cățăra și juca, în funcție de dispoziție.

Îngrijire: Cât de des trebuie periată?

Blana de lungime medie a pisicilor este considerată a fi ușor de îngrijit datorită lipsei substratului. În orice caz, poți face îngrijirea săptămânală mai ușoară dacă obișnuiești pisica să fie pieptănată și periată încă de când e mică.

La început ajută o gustare în timpul și după sesiunea de îngrijire, pentru ca felinei să nu îi fie frică. Însă având în vedere că Ragdoll sunt prietenoase și iubitoare, nu vor avea nici o problemă să fie mângâiate și periate de stăpânii lor. Din contră, multe pisici se bucură de sesiunile de „grooming”.

Îngrijire zilnică în timpul sezonului de năpârlire

Cu toate acestea, în timpul sezonului de năpârlire din primăvară și toamnă, pisicile Ragdoll au nevoie să fie periate zilnic. Ar trebui să acorzi o atenție deosebită părului de sub axile care tinde să se încâlcească în special în zona respectivă.

Asistență cu părul înghițit

În ciuda perierii regulate vor ajunge regulat fire de păr în tractul digestiv al animalului. Poți face perioada de schimbare a blănii mai ușoară pentru pisică oferindu-i iarba-mâței sau gustări speciale sau pastă de malt, pentru a ajuta eliminarea naturală a părului ingerat. Acestea sunt perfecte dacă pisica este predispusă la constipare!

Sănătate: Care sunt bolile specifice rasei?

Ragdoll sunt considerate a fi pisici de rasă fără probleme și complicații. Toate ființele vii au o predispoziție pentru anumite boli ereditare, care poate fi chiar intensificată prin înmulțire. Din păcate Ragdoll nu este o excepție.

Susceptibile la HCM

Chiar dacă Ragdoll este considerată a fi în general rezistentă și sănătoasă, este predispusă să facă pietre la rinichi și o boală cardiacă numită cardiomiopatie hipertrofică.

HCM este considerată a fi printre cele mai comune boli cardiace la pisici și este cauzată de îngroșarea mușchiului inimii. Ea poate fi diagnosticată prin intermediul unei ecografii. Există și un test genetic pentru HCM, astfel încât crescătorii pot exclude animalele afectate de la împerechere din timp! În orice caz, nu există nici o garanție că o pisică nu va avea o predispoziție la cardiomiopatie hipertrofică. Prin urmare, orice crescător ar trebui să își testeze animalele la un veterinar pentru a exclude posibila transmitere a bolii către pui.

Câți ani trăiește o pisică Ragdoll?

Dacă pisica este ferită de boli, îngrijită și hrănită corespunzător, te poți aștepta la o speranță de viață cuprinsă între 12 și 15 ani.

Istoric

Prietenoasa Ragdoll este o rasă de pisici apărută nu de mult, care își are originile în anii 1960. Fondatorul și primul crescător de Ragdoll a fost iubitoarea de pisici Ann Baker din California.

Ea a început să crească pisicile cu ajutorul unui mascul provenit de la o pisică „tip Angora”, numită Josephine și alte femele necunoscute. Se spune că motanul lui Ann Baker a fost asemănător pisicilor Ragdoll din ziua de azi: înalt, cu blană de lungime medie și ochi albaștri frumoși.

Ann Baker a dat rasei numele de „Ragdoll”, denumirea engleză pentru o păpușă de cârpe. Iubitoarea de pisici a ales acest nume pentru că pisicile ei stăteau relaxate și atârnate în mâinile ei – la fel ca niște păpuși făcute din cârpe. Un nume care cu siguranță se potrivește acestei pisici relaxate!

Prima rasă patentată de pisici

Din păcate, așa cum se întâmplă deseori în cercurile de crescători, s-a ajuns la probleme între oameni: după ce Ann Baker a înregistrat numele de „Ragdoll” și a aplicat taxe pentru fiecare animal provenit din liniile sale, mulți crescători s-au îndepărtat de linia originară Ragdoll și au transformat rasa în ceea ce este azi.

Prin urmare, Ragdoll nu este doar o rasă recentă, ci și prima rasă de pisici pentru care s-a obținut un patent.

2024_04_Easter_Offer_1000x160_RO

Alegerea crescătorului potrivit

Apariția frecventă a bolilor ereditare la pisicile de rasă ne arată tot mai mult cât de important este să alegi crescătorul potrivit. Un crescător profesionist își vede pisicile ca membrii ai familiei – el se simte responsabil atât pentru animalele sale, cât și pentru puii lor. Acest lucru include și împerecherea adecvată a animalelor individuale, îngrijirea acestora și oferirea unui mediu și a unui regim potrivit speciei.

Livrare doar de la vârsta de trei luni

Un crescător bun nu își dă animalele înainte ca acestea să ajungă la vârsta de doisprezece săptămâni. Pisoii au nevoie de minim trei luni pentru a învăța tot ce e important despre pisici de la mama și frații lor.

Această fază este interesantă și epuizantă în același timp, nu doar pentru crescător, ci și pentru pisica mamă! Mama trebuie să aibă suficient timp până la următoarea gestație pentru a socializa cum trebuie cu pisoii săi. De aceea, un crescător responsabil nu oferă pui de la mai multe mame și de mai multe rase în același timp. Deși pare economic, nu este cea mai bună decizie pentru animalele implicate!

Cât costă o pisică Ragdoll?

Bineînțeles că toate au un preț. Un animal de rasă costă foarte mult – există și animale excluse de la împerechere la prețuri mai mici. În orice caz, te poți aștepta ca o pisică Ragdoll să te lase fără bani în portofel.

Dacă te gândești să cumperi o pisică de rasă „fără acte” de pe internet sau de la un crescător local, ai grijă: aceste pisici sunt foarte scumpe. Calculează toate costurile, ce apar pentru un crescător în primele trei luni din viața unui pisoi.

De la posibilele cheltuieli pentru montă, la hrană și vizitele la veterinar pentru mamă și pisoi – sunt mulți bani în joc, de aceea aceste costuri sunt rareori complet acoperite de prețul de vânzare al pisicii. Calitatea de membru al unei asociații de crescători și posibilele cheltuieli pentru eliberarea documentelor au și ele prețul lor.

Poți avea șansa de a găsi o astfel de pisică într-un adăpost

Iubitorii de pisici, care sunt fascinați de Ragdoll, dar nu își permit prețul complet, ar putea găsi felina dorită într-un adăpost de animale. Aici există multe pisici, ce așteaptă să își găsească un cămin iubitor – inclusiv multe animale de rasă! Mulți crescători dau animalele mai bătrâne sau cele excluse din procesul de împerechere contra unei mici contribuții la costuri.

Pisicile Ragdoll sunt niște animale minunate și prietenoase, care te vor cuceri prin aspectul lor drăguț și caracterul docil.

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.