Mekong Bobtail

Pisica mekong bobtail afară în grădină, pisică bej cu mască neagră și ochi albaștri

Tipic pisicii Mekong Bobtail: coadă butucănoasă și marcaje Point

Pisica Mekong Bobtail este o rasă de pisici relativ rară, originară din Asia. Tipic pentru Mekong Bobtail este coada sa scurtă și stufoasă și așa-numitul model “point”.

Aspectul pisicii Mekong Bobtail

Dacă nu ar fi fost coada scurtă, pisica Mekong Bobtail ar putea fi confundată cu ușurință cu o pisică siameză. Ambele rase au părul scurt și au o blană ușoară pe corp, cu un model Point.

Mekong Bobtail cântărește, în medie, între 3,6 și 4,5 kilograme și, prin urmare, face parte din categoria pisicilor de talie medie. Construcția lor este musculoasă, dar subțire și elegantă. Picioarele sunt de lungime medie.

Tipic pisicii Mekong Bobtail: coada butucănoasă

Coada scurtă și curbată este caracteristică pentru această rasă rară de pisici. Conform standardului asociației crescătorilor de pisici “World Cat Federation”, coada trebuie să aibă cel puțin trei vertebre. Cu toate acestea, lungimea sa nu poate depăși un sfert din lungimea corpului.

Blană cu model Point

Blana pisicii Mekong Bobtail este scurtă, lucioasă și are puțin strat inferior de blană. De asemenea, Mekong Bobtail poate fi recunoscută după culoarea izbitoare a blănii, cu un model tipic Point.

Ce înseamnă modelul Point? Pisicile tip Point au o blană de culoare deschisă pe corp. Botul, urechile, picioarele și coada sunt de culoare mai închisă.

Pentru combinația impresionantă de culori este responsabilă o tulburare metabolică ereditară: în acest caz, enzima tirozinaza, care este necesară pentru producerea melaninei, funcționează doar la temperaturi mai scăzute. Însă melanina este necesară pentru a obține o culoare mai închisă a blănii.

La pisicile Point, culoarea închisă apare doar în părțile exterioare, mai reci, ale corpului, “punctele”. La mijloc, unde corpul este mai cald, blana rămâne deschisă (albinism parțial). La scurt timp după naștere, acești pisoi sunt complet albi, deoarece este atât de cald în uter încât nu se produce melanină.

Pisicile siameze, birmaneze, thailandeze, Ragdolls și balineze fac parte, de asemenea, din rasele de pisici cu model Point.

Ochii mari și ovali ai pisicii Mekong Bobtail strălucesc cu un albastru intens. Au acest lucru în comun și cu alte pisici Point, cum ar fi Siameza.

Caracter: alertă și jucăușă

Pisicile din această rasă sunt descrise ca fiind istețe, curioase și jucăușe. Cu toate acestea, aceste animale inteligente au nevoie de multă atenție – și de suficientă activitate. Dacă se plictisesc, este posibil să miaune foarte mult. La fel ca siamezele, Mekong Bobtail sunt relativ “vorbărețe”.

Așa că încearcă să îți faci timp pentru sesiuni regulate de joacă și să îi oferi pisicii activități interesante cu ajutorul ansamblurilor de cățărat și a planșelor de ascuțit gheare. S-ar putea să trezești interesul felinei cu antrenamentul cu clickerul.

Poți încerca să ții această pisică exotică și agilă ocupată cu ajutorul jucăriilor inteligente.

Pui de pisică care se joacă în pat pe o pătură maro. Pisică bej cu mască neagră și ochi albaștri
Pisicile Mekong Bobtail Katzen sunt foarte jucăușe.

Pisica Mekong Bobtail: ușor de îngrijit și deloc solicitantă

Aceste pisici sunt considerate a fi ușor de îngrijit și nu cer prea multe de la stăpânii lor. Având în vedere că este o rasă cu părul scurt, nu va trebui să o periezi decât ocazional – primăvara și toamna în mod special, atunci când își schimbă blana.

Bineînțeles că va trebui să acorzi atenție și unor lucruri de bază, precum hrana de calitate superioară și litiera adecvată pentru o pisică Mekong Bobtail, pentru ca aceasta să se simtă cu adevărat confortabil cu tine.

O poți ține ca pisică de curte, dar ea se va simți bine și în apartament. Un balcon îngrădit sau o grădină securizată ar fi ideale.

Pisici de familie sociabile

Datorită caracterului său prietenos și afectuos, este o pisică de familie excelentă. Se spune că aceste feline se înțeleg foarte bine cu copiii.

Blănoasele cu coada butucănoasă sunt sociabile și prin urmare ar trebui ținute în perechi, dacă e posibil. Ele se înțeleg de obicei bine și cu alte animale de companie.

Speranță de viață ridicată în ciuda deficiențelor

Anumite boli ereditare sunt deosebit de frecvente la pisicile Mekong Bobtail. Printre acestea se numără bolile oculare, cum ar fi tremuratul ochilor sau lăcrimarea ochilor. Prin urmare, ar trebui să verifici în mod regulat ochii pisicii și să consulți imediat un veterinar în cazul în care apar modificări.

Reprezentanții acestei rase de pisici sunt, de asemenea, predispuși la tumori mamare și alte tipuri de cancer. Bolile tractului urinar și ale sistemului digestiv nu sunt nici ele neobișnuite.

Faptul că pisicile Mekong Bobtail au o coadă foarte scurtă și îndoită ar putea duce la probleme de sănătate. Pisicile au nevoie de coadă pentru a-și menține echilibrul atunci când se cațără. Coada este și un important mijloc de comunicare. Pisicile care nu au coadă au probleme de comunicare.

Rasele fără coadă, cum ar fi pisicile Manx, prezintă leziuni grave ale coloanei vertebrale și sunt clasificate ca fiind rase chinuite în unele țări. Experții cred că este posibil ca pisicile Mekong Bobtail, cu coada lor butucănoasă, să sufere și ele de probleme la nivelul coloanei vertebrale.

În ciuda acestor deficiențe, speranța de viață a unei pisici Mekong Bobtail este destul de mare: între 15 și 18 ani.

Cumpărarea unei pisici Mekong Bobtail: mai bine nu

În România pisicile Mekong Bobtail sunt extrem de rare și, prin urmare, dificil de obținut. Ai șanse mari să găsești un crescător în Rusia.

Chiar dacă te-ai îndrăgostit de această rasă datorită trăsăturilor sale adorabile de caracter, încearcă să te abții de la cumpărarea sa. Pentru că prin cererea ta promovezi creșterea planificată a pisicilor cu probleme grave de sănătate. S-ar putea să găsești ce cauți într-un adăpost de animale – din când în când și pisicile de rasă ajung acolo.

În orice caz: stai departe de crescătorii care oferă pisoi cu coada butucănoasă pe portalurile de anunțuri! Aceștia sunt, de obicei, “înmulțitori” fără scrupule, care sunt interesați doar de obținerea unui profit rapid. În cele mai multe cazuri, animalele nu sunt îngrijite adecvat, nu au acte în regulă și nu sunt nici vaccinate, nici deparazitate.

Origini: din Thailanda în Rusia

Originea pisicilor Mekong Bobtail se află în Thailanda. Se presupune că acestea descind din pisicile siameze. Rasa își datorează numele râului Mekong, care traversează și Thailanda. Uneori, în țările vorbitoare de limbă engleză, această rasă de pisică este numită și “Thai tailless”.

În Asia se spune că această rasă neobișnuită de pisici este relativ răspândită. Și în Rusia, Mekong Bobtail are o comunitate de iubitori, iar acest lucru se datorează unei istorii interesante:

În secolul al XIX-lea, se spune că regele Siamului (în prezent Thailanda) i-ar fi dăruit aproximativ 200 de pisoi țarului rus Nikolas al II-lea. Cei mai mulți dintre ei aveau o coadă butucănoasă. Chiar și astăzi, această rasă este crescută în principal în Rusia.

Alte rase de pisici cu cozi butucănoase sunt “Japanese Bobtail”, “Kurilen Bobtail” și “Pixiebob“.

Concluzie: o rasă de pisici adorabilă

Pisicile Mekong Bobtail sunt animale extrem de adorabile: inteligente, afectuoase și deosebit de potrivite pentru familiile cu copii. În această țară, rasa este o raritate – și poate că acesta este un lucru bun. Pentru că membrii acestei rase de pisici sunt predispuși la diverse probleme de sănătate.

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.