Schimbarea dietei pisicii

Schimbarea dietei pisicii

Pisicile sunt destul de mofturoase atunci când vine vorba de schimbarea dietei.

Indiferent că se întâmplă din motive medicale sau din alte cauze, uneori trebuie să obișnuim pisica cu un alt tip de hrană. Din următorul articol vei învăța cum să faci ca felina să tolereze noua mâncare și cum să te ocupi de schimbarea dietei pisicii în așa fel încât să nu-i fie afectate stomacul și intestinele.

Posibile motive pentru schimbarea tipului de hrană al pisicii

Pisicile sunt deseori foarte mofturoase și le place să primească un singur tip de mâncare. Așa că ce motiv ai putea avea pentru schimbarea dietei pisicii? Mai jos ai o listă cu posibilele motive pentru înlocuirea mâncării:

 • Intoleranțe/ alergii la ingrediente din hrana anterioară
 • Boli care necesită un anumit tip de mâncare
 • Obezitate
 • Trecerea de la hrană pentru pisoi la hrană pentru pisici adulte sau de la hrană pentru pisici adulte la hrană pentru seniori
 • Motive asociate cu costurile sau preferințele personale ale stăpânului
 • Disponibilitatea produselor

Pași de parcurs în schimbarea dietei pisicii

E nevoie deseori de un pic de răbdare până când pisica prinde gustul noului tip de hrană. Schimbarea mâncării pisicilor ar trebui făcută pas cu pas în decursul unei perioade de minim opt-zece zile. O schimbare bruscă a dietei poate afecta stomacul felinei. De aceea, pentru a evita diareea și vărsăturile, asigură-te că faci această schimbare încetul cu încetul.

Amestecă noua hrană cu cea cunoscută în cantități din ce în ce mai mari. În prima zi adaugă doar o linguriță din noul tip de hrană în cea existentă. După aceea, poți începe să adaugi tot mai mult în fiecare zi, până când ai reușit să înlocuiești complet hrana anterioară.

Pisica mea nu acceptă noul tip de hrană – ce pot să fac?

Din păcate există și pisici care refuză chiar și cea mai mică porție din alt tip de hrană în regimul lor obișnuit. Ai voie să trișezi în acest caz! Pentru a o ajuta să tolereze noua mâncare, s-ar putea să trebuiască să adaugi niște gustări în ea.

De exemplu, încearcă să amesteci câteva gustări sau ulei de somon în hrană pentru a stimula apetitul pisicii. În cazul hranei umede ajută să o încălzești ușor. Acest lucru face ca mirosul să fie mai intens și încurajează felina să mănânce.

Un alt truc care te poate ajuta în schimbarea dietei pisicii: pune un bol cu hrana nouă lângă bolul cu mâncarea obișnuită. Astfel, pisica se poate obișnui pas cu pas cu mirosul necunoscut și va deveni tot mai curioasă.

Indiferent cât de importante sunt motivele pentru schimbarea regimului pisicii: dacă ea refuză complet celălalt tip de hrană și nu mai mănâncă, trebuie să renunți momentan la încercarea ta. Având în vedere că ficatul pisicilor este foarte sensibil la refuzul alimentelor, există riscul unor consecințe grave asupra sănătății acesteia.

2021_03_Obesity_Food_CAT_RO

Trecerea la hrană de dietă veterinară

În primul rând să clarificăm un lucru: hrană de dietă veterinară pentru pisici nu înseamnă neapărat hrană pentru pierderea în greutate. Numele de „hrană de dietă veterinară” se referă mai degrabă la mâncarea pe care pisica o primește pentru anumite boli. Nu îi da un astfel de tip de hrană fără ca un veterinar să îi fi pus un diagnostic și să-ți fi recomandat schimbarea de regim.

Tipurile de hrană de dietă sunt făcute mereu cu un anumit scop nutrițional. Printre aceste scopuri nutriționale se numără:

 • Boli renale (cum ar fi insuficiența renală sau pietrele la rinichi)
 • Afecțiuni ale vezicii
 • Boli hepatice
 • Boli intestinale
 • Intoleranțe sau alergii la mâncare
 • Obezitate

Dacă pisica are nevoie de o schimbare de regim din motive medicale, succesul acestei treceri este cu atât mai important. Din fericire, în ziua de azi există o gamă variată de mâncăruri de dietă pentru pisici. În orice caz, e nevoie de răbdare: dacă pisica refuză complet noua hrană de dietă veterinară, încearcă din nou cu un alt tip de mâncare.

Apropo: poți descoperi hrană de înaltă calitate pentru pisici la zooplus! În magazinul nostru pentru pisici vei găsi o descriere detaliată a produselor, precum și o analiză exactă și o listă de ingrediente care te vor ajuta să alegi hrana perfectă pentru pisica ta.

Cele mai utile articole
7 min

Cât trebuie să mănânce o pisică pe zi?

Unele pisici par mereu înfometate. Dar cât trebuie să mănânce o pisică pe zi, de fapt? Acest articol te va ajuta să îți dai seama care este cantitatea corectă de hrană pentru pisica ta. Pisica merge întruna la bol și apoi vine la tine? Se uită cu reproș cu acei ochi mari și rotunzi la tine și miaună sugestiv? Asta poate să însemne un singur lucru: „Mi-e foame”. Multe pisici mănâncă mai mult decât ar trebui. Obezitatea și bolile asociate, cum ar fi diabetul, nu mai sunt ceva neobișnuit la pisici. Dar câte grame de hrană trebuie să mănânce o pisică, ca să nu sufere de foame, dar nici să nu se îngrașe?
3 min

Pot să dau lapte la pisică?

Laptele și pisicile sunt pur și simplu două lucruri pe care mulți oameni le pun împreună. Toți cunoaștem dorința greu de controlat a pisicilor să bea lapte din cărțile pentru copii și din filme. Această preferință există și în realitate, pentru că multe pisici iubesc laptele. Una din teoriile privind entuziasmul pentru lapte este că le amintește pisicilor de vremea când erau pui. Dar pot sau nu să dau lapte la pisică?
5 min

Hrănirea puilor de pisică

Puii de pisică, precum și cei de câine, au cerințe nutriționale speciale pentru o creștere sănătoasă. Nevoile lor nutriționale depind rasă, vârstă și temperament. Pisoii activi au nevoie de mai multă energie decât cei care dorm tot timpul. Chiar dacă arată drăguț, pisoii nu ar trebui să se îngrașe, ar trebui să poți simți mereu coastele prin blană iar talia ar trebui să fie vizibilă. Prima regulă în hrănirea puilor de pisică este să alegi mâncarea potrivită. Asigură-te că pisoiul tău primește suficiente calorii și substanțe nutritive care să ajute la procesul de creștere.