Negii la pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisica roșcată cu un neg pe botic care doarme afară pe pământ

Negii la pisici pot evolua în periculosul cancer de piele și trebuie examinați.

Dacă observi o umflătură pe piele atunci când îți mângâi pisica, este probabil vorba de un neg. Negii la pisici arată confuz de asemănător cu alte leziuni ale pielii. Prin urmare, dacă este vorba sau nu de cancer de piele poate fi deseori determinat doar de un medic veterinar. Află totul despre negii pisicilor și tratamentul acestora.

Sunt negii periculoși pentru pisici?

Negii se mai numesc și papiloame și sunt adesea rezultatul unei infecții virale cu virusul papiloma. La pisici, este vorba de virusul papiloma felin. Acesta pătrunde în organismul pisicii prin rănile de pe piele.

Anumite virusuri papilomatoase la pisici pot duce la apariția unei sarcoidoze nodulare. Aceasta este un tip de tumoare numită și fibropapilom cutanat. În consecință, negii la pisici tind să degenereze în cancer de piele.

Cât de des sunt pisicile afectate de negi?

În timp ce negii la câini sunt relativ comuni, aceștia sunt mai puțin comuni la pisici. Deși nu se transformă întotdeauna în negi, multe pisici par să fie infectate cu papilomavirusul felin.

Ce rase de pisici sunt afectate mai des?

În general, orice pisică poate dezvolta un neg, indiferent de sex sau rasă.

Pe când negii la câini au adesea o formă de conopidă, la pisici tind să apară sub formă de plăcuțe plate. Acestea sunt modificări neuniforme ale pielii. Multe pisici cu negi prezintă, de asemenea, piele solzoasă în zonele afectate.

În cele mai multe cazuri, negii de pisică au un aspect închis la culoare și prezintă unele leziuni la suprafață. În cazul în care negii se infectează din cauza unei infecții bacteriene, aceștia se pot, de asemenea, umfla și pot fi dureroși pentru pisică.

Cât de mari devin negii la pisici?

Inițial, negii pisicilor ating de obicei un diametru maxim de aproximativ opt milimetri. Cu toate acestea, nu poate fi exclus ca dimensiunea să crească pe măsură ce boala avansează.

Negii apar deseori la pisici în aceste locuri

În general, negii se pot forma pe orice parte a pielii, inclusiv pe mucoasa din gură. Ei sunt deosebit de frecvenți pe următoarele părți ale corpului:

 • Pe cap
 • Pe gât
 • Pe picioare

Când ar trebui să mergi la veterinar?

Având în vedere că de obicei începătorii nu pot distinge un neg de o tumoare malignă a pielii la exterior, se recomandă să mergi la veterinar pentru un control. Acesta va examina atent negul și îl va îndepărta dacă este necesar.

Pentru a distinge negii de alte boli de piele, medicul veterinar trebuie să examineze mai atent țesutul. În acest scop, el ia o mostră de țesut și o trimite la un laborator specializat. Acolo, un patolog examinează celulele țesutului.

O altă posibilitate de detectare sunt metodele biologice moleculare, cum ar fi reacția în lanț a polimerazei (PCR). Un test PCR poate fi utilizat pentru a determina dacă virusurile papiloma sunt cauza dezvoltării negilor de pisică.

Negii la pisici sunt mai predispuși la degenerare în comparație cu negii câinilor. Prin urmare, mulți medici veterinari recomandă îndepărtarea precoce. Se pot folosi următoarele metode:

 • Îndepărtarea printr-o incizie (excizie)
 • Criogenare (criochirurgie)
 • Terapie cu laser
 • Tratament medicamentos

Nu este exclusă regenerarea

Chiar dacă medicul veterinar a îndepărtat negul de la pisică, acesta poate crește din nou. Din acest motiv, va trebui să supraveghezi zona de piele după procedură și să vizitezi din nou medicul veterinar dacă este necesar.

Motivul pentru formarea negilor la pisici este o infecție anterioară cu papilomavirusul felin. Există șapte tipuri diferite ale acestor virusuri specifice pisicilor (la data de 23/05), FdPV2 fiind cel mai frecvent la pisici.

Observație: O singură infecție nu duce întotdeauna direct la formarea negilor. Există și alți factori care joacă un rol. Imunodeficiența ca urmare a unor boli de bază poate, de asemenea, să favorizeze apariția negilor.

Sunt negii pisicilor contagioși?

Doar virusurile papiloma care provoacă negi la pisici sunt contagioase. Pisicile se pot infecta cu aceste virusuri în două moduri, rănile mici ale pielii crescând riscul de infectare:

 • Contactul cu pisici bolnave: dacă pisica ta intră în contact cu o pisică deja bolnavă, virusurile pot pătrunde în pielea felinei. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, în timpul îngrijirii reciproce, al îmbrățișărilor sau al luptelor teritoriale.
 • Contactul cu mediul contaminat: se știe că papilomavirusurile supraviețuiesc în mediul înconjurător pentru o perioadă lungă de timp. Prin urmare, este de asemenea posibil ca pisica ta să se infecteze prin contact indirect cu acestea.

Virusurile se pot afla, de exemplu, pe o perie cu care ai periat o pisică infectată. Dacă acum periezi o pisică neinfectată, există riscul de transmitere la animalul sănătos.

Pot fi oamenii infectați cu papilomavirusul felin?

Nu. Virusurile papiloma sunt foarte specifice gazdei. Acest lucru înseamnă că nu sunt compatibile cu corpul uman și supraviețuiesc doar pentru o perioadă scurtă de timp. Din acest motiv, oamenii nu pot fi infectați cu papilomavirusul felin.

Negii sunt în principal leziuni benigne ale pielii. Cu toate acestea, la pisici, ele riscă să degenereze în cancer de piele mai des decât la câini. De aceea este important să ducem pisicile la veterinar atunci când negii sunt încă într-un stadiu incipient.

În cazul în care negul a degenerat deja, prognosticul individual pentru pisica afectată depinde de tipul de tumoare.

Prevenire: pot fi preveniți negii la pisici?

O mare parte din populația de pisici este deja purtătoare a virusului papiloma felin. Acesta nu duce neapărat la formarea de negi sau tumori. Însă acest lucru face ca părinților de pisici să le fie mai dificil să prevină apariția negilor la blănoasele lor.

Promovarea unui sistem imunitar sănătos

Ce poți face este să întărești sistemul imunitar al pisicii tale. Făcând acest lucru, vei ajuta organismul felinei să facă față virușilor în cel mai bun mod posibil:

 • Sprijină-ți pisica în viața de zi cu zi cu o nutriție adaptată speciei.
 • Adaptează condițiile oferite la nevoile felinei.
 • Evită expunerea pisicii la stres, deoarece stresul poate avea un impact semnificativ asupra sănătății acesteia.
2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!