Hipotiroidismul la pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

Test de sânge la veterinar pentru o pisică. Pisica este întinsă pe masă, o persoană o ține cu o mână, iar alta prelevează probele.

Procedurile de detectare a hipotiroidismului la pisică includ o analiză a sângelui.

Glanda tiroidă are o mare influență asupra organismului pisicii. Dar ce se întâmplă dacă funcția acestui organ este perturbată și se produce prea puțin hormon tiroidian? Acest articol îți oferă cele mai importante informații despre hipotiroidismul la pisici și îți arată cum îți poți ajuta pisica.

Cât de periculos este hipotiroidismul netratat la pisică?

În cazul hipotiroidismului, glanda tiroidă produce prea puțini hormoni tiroidieni. Acești hormoni influențează în mod normal o varietate de mecanisme, cum ar fi metabolismul energetic sau activitatea cardiacă.

Datorită importanței hormonilor tiroidieni pentru funcțiile vitale ale organismului, hipotiroidismul poate duce la afecțiuni periculoase pentru organismul pisicii dacă nu este tratat.

Cum funcționează glanda tiroidă?

Glanda tiroidă este o glandă mare care produce hormonii tiroidieni triiodotironină (T3) și tiroxină (T4) și îi eliberează în sânge.

Glanda tiroidă este, la rândul ei, stimulată de hormonii trimiși de creier. Aceștia includ hormonul stimulator TSH (hormonul de stimulare a tiroidei) și hormonul inhibitor TRH (hormonul de eliberare a TSH).

Este o afecțiune frecventă la pisici?

În general, pisicile dezvoltă rareori hipotiroidism în comparație cu câinii. Cu toate acestea, multe animale de companie au tendința de a dezvolta hipertiroidism pe măsură ce îmbătrânesc.

Există rase de pisici care sunt deosebit de frecvent afectate?

Se spune că forma congenitală de hipotiroidism apare frecvent la pisicile Abisiniene – deși rar. Se presupune că boala este moștenită în mod autosomal recesiv la această rasă. Mai simplu spus, în acest tip de transmitere ereditară, o boală apare doar atunci când ambii părinți sunt purtători ai unei gene defectuoase pentru trăsătura bolii.

Semnele de boală care apar ca urmare a hipotiroidismului la pisici depind de cauza respectivă.

Hipotiroidismul congenital la pisici

Dacă pisica este afectată de hipotiroidism din cauza unor trăsături genetice, simptomele apar devreme. Pisoii afectați prezintă următoarele simptome:

 • Sunt mai mici decât frații lor.
 • Au un nanism disproporționat (cap lat, picioare și gât scurt).
 • Par mai puțin vitali.
 • Blana este mai puțin pronunțată, motiv pentru care predomină subpărul.

Hipotiroidismul iatrogen la pisici

La pisicile cu această formă, tulburările tiroidiene sunt, de obicei, observate doar după un test de sânge. Nivelurile serice de T4 sunt scăzute, în timp ce nivelurile de TSH sunt în intervalul de referință sau crescute.

Hipotiroidismul spontan la pisici

Pisicile cu această formă sunt remarcate pentru că par lipsite de vlagă și blana lor se subțiază. De asemenea, pielea este din ce în ce mai afectată, ceea ce se manifestă prin așa-numita seboree. Aceasta este o inflamație necontagioasă a pielii. Se întâmplă, de asemenea, ca animalele să-și piardă pofta de mâncare.

Când trebuie să merg la veterinar?

Pisica ta pare să se fi schimbat în comportament sau în aspect? Atunci ar trebui să consulți veterinarul într-un stadiu incipient pentru a putea combate la timp o boală.

Dacă suspectezi că pisica are hipotiroidism, medicul veterinar poate confirma acest lucru prin diferite metode de detectare. Cu toate acestea, poate dura ceva timp până când vei obține o confirmare fiabilă, deoarece există mai multe incertitudini care complică verdictul final.

Analize de sânge

Deoarece în cazul hipotiroidismului există prea puțini hormoni tiroidieni în sânge, se pot aștepta concentrații mai mici de hormoni tiroidieni după o analiză de sânge:

Formă TSH T3 T3 liber T4 T4 liber
Primară ridicat redus redus redus redus
Secundară redus redus redus redus redus

Atenție: Hormonii tiroidieni „liberi” sunt porțiunile libere de hormoni tiroidieni care nu sunt asociate cu proteinele plasmatice.

Dificultăți în diagnosticarea bazată pe sânge

Există câțiva factori care fac dificilă diagnosticarea hipotiroidismului la pisică:

 • Deoarece T4 poate scădea sub intervalul de referință și în alte boli, cum ar fi sindromul bolnav eutiroidian, o scădere a acestui hormon nu este o dovadă imediată a prezenței hipotiroidismului. Pisicile cu sindrom bolnav eutiroidian pot avea niveluri de T4 liber fals crescute sau fals scăzute atunci când sunt testate pentru T4 liber (fT4).
 • Pentru a determina valoarea TSH, medicii veterinari folosesc de obicei un test TSH specializat pentru câini, deoarece acesta nu este încă disponibil în comerț pentru pisici (la data de 23/03). Prin urmare, din când în când, este necesar să se efectueze un test de stimulare a TSH.

Investigații imagistice

Medicul veterinar poate utiliza tehnici imagistice pentru a detecta leziuni congenitale ale glandei tiroide. În acest scop, pot fi utilizate radiografia sau o scintigrafie.

 • Cu ajutorul unei radiografii, medicul veterinar poate detecta întârzierea creșterii oaselor tubulare lungi și a vertebrelor. O examinare a epifizelor (capetele osoase ale oaselor lungi) este, de asemenea, utilă. În forma congenitală a bolii, acestea sunt de obicei malformate.
 • Scintigrafia tiroidiană este relativ complicată și nu întotdeauna fiabilă. Medicul veterinar injectează pisicii o substanță marcată radioactiv (marker) care se acumulează în glanda tiroidă. O cameră gamma înregistrează apoi radiațiile emise de radionuclizi. Un program informatic special pune cap la cap imaginile, astfel încât medicul veterinar să poată examina mai îndeaproape organul.

În cazul în care pisica nu produce suficienți hormoni tiroidieni, aceștia trebuie să-i fie furnizați organismului sub formă de medicamente. Doza recomandată este de zece până la 20 de micrograme de T4 pe kilogram de greutate corporală pe zi.

Cât de repede funcționează tabletele pentru tiroidă la pisici?

Medicamentele își arată adesea efectul după doar câteva săptămâni. Cu toate acestea, pentru a vă asigura că hormonii s-au stabilizat, ar trebui să rogi medicul veterinar să verifice valorile la aproximativ patru-șase săptămâni de la prima administrare a medicației.

În cazul în care valoarea T4 este încă în afara intervalului de referință, ajustează treptat doza după consultarea cu medicul veterinar.

Hipotiroidismul la pisici poate fi cauzat de diverși factori. Prin urmare, medicii veterinari clasifică boala în două forme:

 • formă primară: cauza se află în glanda tiroidă însăși
 • formă secundară: cauza acționează extern asupra funcției tiroidiene

Cauze iatrogene

Iatrogen înseamnă că poate să fi fost chiar cauzat de medic. Această formă a bolii este cea mai frecventă la pisici. Ea poate fi cauzată de tratamentele pentru hipertiroidism – de exemplu, prin:

 • medicamente,
 • îndepărtarea glandei tiroide (tiroidectomie) sau
 • terapia cu radioiod.

Cauze congenitale

Forma congenitală a bolii este asociată cu defecte congenitale care afectează producția de hormoni în glanda tiroidă.

 • În cazul dishormonogenezei tiroidiene, enzima-cheie pentru producerea hormonilor tiroidieni poate funcționa doar într-o măsură limitată. Sau organismul nu acumulează suficient iod în tiroglobulină – această proteină este produsă în glanda tiroidă și joacă un rol important în producția de hormoni tiroidieni.
 • Dismorfogeneza tiroidiană apare din nou atunci când organul nu este așezat corect (aplazie) sau este malformat (displazie).

Cauze spontane

Inflamația glandei tiroide poate duce la hipotiroidism spontan. Cu toate acestea, există foarte puține cazuri în acest sens la pisici.

Pisică albastru de rusia care primește o pastilă din mâna unei persoane
Deoarece pisicile bolnave nu au hormoni tiroidieni, au nevoie de aceștia sub formă de medicamente.

Prognostic: care sunt șansele de recuperare?

Prognosticul hipotiroidismului la pisică depinde de cauza care stă la baza acestuia. În timp ce forma secundară, dobândită, are de obicei o evoluție bună dacă este tratată la timp, previziunea formei congenitale trebuie evaluat cu precauție.

Prevenție: poate fi evitat hipotiroidismul la pisici?

Din cauza dezvoltării complexe a hipotiroidismului, este aproape imposibil de prevenit la pisici. Din fericire, totuși, majoritatea blănoaselor au o tendință scăzută de a dezvolta această boală.

În orice caz, ajută să îngrijești și să hrănești pisica într-un mod adecvat. Controalele regulate la medicul veterinar pot ajuta, de asemenea, la depistarea din timp a bolilor și la tratarea eficientă a acestora.

2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!