Piometrul la pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisică bolnăvioară, care stă obosită cu ochii întredeschiși. Pisica tigrată cu capul pe un covor pufos de culoare gri.

Oboseala și durerile sunt semne ale piometrului la pisici.

O infecție uterină la pisici (piometru) este, de obicei, o urgență maximă. Acest articol îți oferă cele mai importante informații despre simptomele și opțiunile de tratament pentru ca tu să poți reacționa rapid și să-ți ajuți pisica.

Este piometrul periculos pentru pisici?

Prin piometru medicii veterinari se referă de obicei la o inflamație purulentă a uterului.

Inflamația purulentă poate fi un pericol pentru sănătatea pisicii dacă nu este tratată și, prin urmare, este o urgență ginecologică.

Ce pisici fac adesea piometru?

În general, orice pisică femelă poate dezvolta piometru, cu excepția cazului în care animalul a fost sterilizat. Cu toate acestea, conform rapoartelor, anumite pisici par să aibă un risc crescut de inflamație uterină. Doi factori joacă un rol în acest sens:

 • Se spune că pisicile cu vârste cuprinse între patru și șapte ani suferă deosebit de frecvent de boli uterine.
 • Printre acestea se numără mai ales acele pisici care nu au fost până acum gestante.

Piometrul se datorează în principal unei infecții bacteriene a uterului. În timp, această infecție face ca uterul să se umple cu puroi. Diferite procese favorizează creșterea bacteriei.

Perioada de călduri și influența ei asupra piometrului

Ciclul sexual al pisicii este supus unor fluctuații hormonale diferite. Deosebit de important este hormonul progesteron, care influențează secreția și mecanismele de apărare ale mucoasei uterine.

La sfârșitul perioadei de călduri a pisicii, nivelul de progesteron este deosebit de ridicat. Acum, secreția crește, iar mecanismul de apărare scade. Bacteriile ascendente au cele mai bune condiții pentru a se înmulți în această fază, ceea ce duce în cele din urmă la o inflamație a uterului.

Bolile de bază favorizează apariția piometrului

Cu toate acestea, nu numai hormonii, ci și alți factori pot favoriza dezvoltarea piometrului la pisică. Printre aceștia se numără chisturile ovariene sau alte boli uterine, cum ar fi hiperplazia endometrială chistică glandulară.

Rolul medicamentelor

Tratamentul cu progestogeni poate declanșa, de asemenea, piometrul. Aceste medicamente sunt folosite pentru a suprima căldurile la pisici.

Datorită modului special în care se dezvoltă, piometrul la pisici nu prezintă semne clinice de obicei decât la patru până la șase săptămâni după perioada de călduri.

Piometru deschis sau închis

Prezența secrețiilor în cazul piometrului depinde de tipul de inflamație:

 • În cazul în care puroiul se scurge prin vulvă, este un așa-numit piometru deschis. În acest caz, simptomele sunt, de obicei, mai ușoare.
 • Dacă colul uterin se închide și puroiul nu se mai poate scurge, este vorba de piometru închis. Inflamația se agravează și există riscul ca peretele uterin să se rupă. În acest caz este vorba despre o urgență maximă.

Cele mai importante semne ale piometrului

Simptomele tipice ale piometrului la pisică includ:

 • Blană mată
 • apetit redus
 • febră (peste 39 grade Celsius)
 • ritm cardiac accelerat (tahicardie)
 • dureri [/vc_column_text]

Când ar trebui să mergi la veterinar?

Dacă suspectezi pisica de piometru, ea ar trebui văzută de un veterinar imediat. Cu cât o faci mai repede, cu atât mai curând îți poți ajuta pisica și poți preveni complicațiile.

Dacă boala rămâne netratată, starea de sănătate a pisicii afectate se deteriorează. Inflamația progresivă poate duce la o ruptură a peretelui uterin și la otrăvirea bacteriană a sângelui, așa numitul sepsis. De asemenea, nu este exclus un șoc anafilactic care să pună viața felinei în pericol.

Diagnosticul de piometru este în general pus cu ușurință de către medicul veterinar, prin consultarea detaliată a stării pisicii și prin examinări clinice.

O privire asupra organelor genitale externe arată, de asemenea, dacă este vorba de un piometru deschis sau închis. Pentru a confirma suspiciunea de inflamație uterină, se pot lua în considerare măsuri de diagnostic suplimentare, dacă este necesar.

 • Procese imagistice: veterinarul poate evalua gradul de umplere a uterului din exterior folosind ecografia sau radiografia.
 • Analize de sânge: hemoleucograma îi permite medicului să tragă multe concluzii despre procesele inflamatorii din organism. Acesta este, de asemenea, cazul piometrului.

Pe lângă antibiotice, antiinflamatoare sau analgezice, sunt posibile diferite forme de tratament, în funcție de starea pisicii.

Tratament chirurgical

În cazul în care pisica se află într-o stare precară, îndepărtarea chirurgicală a uterului este indicată ca tratament de urgență în majoritatea cazurilor. Acest lucru are, de asemenea, avantajul de a nu permite recidive în viitor.

Tratamentul conservator cu medicamente

În cazul în care nu vrei să-ți sterilizezi pisica din anumite motive, de exemplu, pentru că te ocupi de creșterea animalelor, se pot folosi medicamente speciale ca alternativă:

 • Aglepristonă în cazul piometrului închis
 • PGF2a în cazul piometrului deschis

Substanțele active determină mușchii uterini să se contracte. În același timp, colul uterin se deschide din nou, astfel încât puroiul să poată ieși.

Cu toate acestea, trebuie îndeplinite anumite condiții prealabile pentru tratamentul medicamentos. De exemplu, administrarea de aglepristonă necesită prezența așa-numitului corpus luteum în ovar.

În plus, medicamentul poate provoca anumite efecte secundare. Printre acestea se numără, de exemplu, reacții dureroase severe, diaree și crize de plâns.

Prognostic: care sunt șansele de vindecare?

Piometrul nu se vindecă de obicei de la sine. Un piometru închis, în mod special, trebuie tratat cât mai curând posibil.

Așa că dacă suspectezi că pisica ta suferă de piometru, contactează imediat un medic veterinar. Prognosticul felinei depinde de cât de repede primește tratament.

După tratamentul piometrului prin intervenție chirurgicală, este importantă o îngrijire ulterioară atentă și o igienă atentă a rănilor.

O opțiune de tratament pentru pisici cu piometru este sterilizarea.

Prevenire: poate fi prevenit piometrul la pisici?

Sterilizarea este singura modalitate de a preveni complet dezvoltarea bolilor uterine, cum ar fi piometrul.

Nu ești sigur dacă ar trebui să-ți sterilizezi pisica? Ghidul nostru privind sterilizarea pisicii îți oferă informații privind avantajele și dezavantajele procedurii.

2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!