Febra la pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisica british shorthair are febra, mana veterinarului cu un termometru electronic in mana

Dacă pisica pare obosită și tremură, s-ar putea să fie cazul să îi iei temperatura.

Febra la pisici – ca și la oameni – îndeplinește în primul rând o funcție de protecție. Cum îți poți da seama dacă pisica ta are febră și când devine aceasta periculoasă pentru pisică?

Febra la pisici: reglare și funcție

În cazul în care o pisică are o temperatură internă a corpului mai mare de 39 de grade Celsius, este posibil să fie vorba fie de supraîncălzire (hipertermie), fie de febră (pirexie).

Hipertermia se caracterizează printr-o producție sau furnizare crescută de căldură, cu o eliberare insuficientă de căldură în același timp. Febra este caracterizată de o creștere a temperaturii centrale a corpului, controlată de creier, ca urmare, de exemplu, a bolilor infecțioase.

Deși febra are în primul rând un efect nesănătos pentru noi, stăpânii de animale de companie, simptomul general are un rol important de întărire a sistemului imunitar și ajută la combaterea agenților infecțioși, de exemplu.

Pentru a înțelege cum apare febra, îți recomandăm să arunci o privire mai atentă asupra fiziologiei și anatomiei pisicii:

Reglarea temperaturii la pisică

Pisica își reglează temperatura corpului prin intermediul centrului de reglare a temperaturii. Acesta se află într-o parte a diencefalului, hipotalamusul.

Receptorii de temperatură distribuiți pe piele primesc semnale de frig sau de căldură din mediul înconjurător și le transmit la hipotalamus prin intermediul căilor nervoase ascendente. Creierul transmite semnalele către mușchi și glandele sudoripare prin intermediul căilor nervoase descendente.

 • Eliberarea de căldură: dacă organismul înregistrează prea multă căldură, creierul dă instrucțiuni pentru a relaxa mușchii din pereții vaselor de sânge. Acest lucru duce ulterior la vasodilatație periferică, permițând sângelui să elibereze excesul de căldură prin piele.
 • Producția de căldură: dacă pisicii îi este prea frig, se întâmplă contrariul. Pentru ca mai puțină căldură să fie eliberată prin piele, musculatura vasculară se strânge și vasele periferice se contractă. În același timp, metabolismul și musculatura rămasă sunt activate. Acest lucru poate duce la frisoane sau tremurarea pisicii.

Ce funcție are febra la pisici?

Temperatura internă normală a corpului la pisici este cuprinsă între 38 și 39 de grade Celsius. Cu toate acestea, dacă temperatura crește la valori mai mari, se numește febră. Adesea simptomul general este considerat dăunător de către noi, stăpânii, dar febra este în primul rând o funcție de protecție a organismului.

Activitatea sistemului imunitar este îmbunătățită prin creșterea punctului de setare a temperaturii corporale de bază în creier. Acest lucru se datorează faptului că celulele imunitare (de exemplu, fagocitele sau granulocitele) pot funcționa mai bine la pisici atunci când temperatura este mai mare de 39 de grade Celsius.

Cu toate acestea, dincolo de un anumit nivel, acest răspuns imunitar pozitiv se diminuează.

Care sunt cauzele febrei la pisici?

Febra este întotdeauna o reacție la stimuli negativi care dăunează organismului. La pisici, poate fi vorba în special de următoarele afecțiuni:

Cauze infecțioase:

 • Bacterii: în general toate bacteriile pot provoca febră după ce intră în organism. Exemple comune sunt streptococii, chlamydia sau anaplasma.
 • Virusuri: de exemplu virusul imunodeficienței feline (FIV, SIDA felin), peritonita infecțioasă felină (FIP), virusul leucemiei feline (FeLV), virusul herpesvirusului felin-1 (FHV-1), parvovirusul felin (FPV, panleucopenia felină), calicivirusul felin
 • Boli fungice sistemice (micoze)
 • Paraziți: de exemplu viermi la plămân sau toxoplasmoză

Cauze ne-infecțioase:

 • Orice inflamație a țesuturilor (de exemplu, a pancreasului, a plămânilor sau a ficatului, precum și abcese ale pielii și ale altor organe)
 • Boli autoimune: de exemplu pemfigus foliaceus sau lupus eritematosus
 • Neoplazie (tumori)
 • Toxine (de exemplu, medicamente)

În timp ce febra este un răspuns imunitar important, hipertermia este declanșată în principal de stres sau de creșterea temperaturii ambientale.

Simptome: cum se manifestă febra la pisici?

La pisici febra este definită ca o creștere a temperaturii peste 39 de grade Celsius. Cu toate acestea, îți poți da seama adesea dacă pisica a făcut febră după următoarele simptome înainte de a-i lua temperatura:

 • Stare generală plictisitoare și oboseală
 • Tremurături și reticență la mișcare
 • Respirație posibil accelerată (normal 20 până la 40 de respirații pe minut)
 • Scăderea poftei de mâncare și, eventual, pierderi de lichide (pielea de pe gât revine la poziția normală foarte încet după ce ai tras-o în sus, fecale solide, mucoase lipicioase în gură)

Desigur, în funcție de cauză, pot apărea și alte simptome însoțitoare. Acestea includ în special afecțiuni gastrointestinale (de exemplu, vărsături, diaree).

Diagnosticare: cum îi poți lua temperatura la pisică?

În cazul în care pisica este vizibil mai liniștită și prezintă celelalte simptome menționate mai sus, se recomandă măsurarea temperaturii interne a corpului pisicii.

Ai două posibilități pentru a face asta:

Pentru a măsura temperatura internă a rectului se poate utiliza un termometru digital clinic. Curăță-l și dezinfectează-l bine înainte de utilizare.

Pentru ca pisica să se simtă mai confortabil, poți aplica un lubrifiant medical, vaselină sau o cremă neparfumată pentru pielea sensibilă. Cu toate acestea, deoarece inserția rectală poate fi foarte inconfortabilă, ar trebui să ții pisica în brațe pentru a îi proteja pe toți cei implicați.

Alternativ, poți utiliza un dispozitiv de măsurare cu infraroșu. Acesta măsoară temperatura la nivelul urechii pisicii. Este de obicei mai ușor de utilizat, dar rezultatele nu sunt întotdeauna precise.

Dacă febra nu dispare în decurs de o zi sau dacă pisica prezintă alte simptome însoțitoare, va trebui să mergi la veterinar. În funcție de discuția cu stăpânul și a examenului clinic general, medicul veterinar va decide cu privire la alte măsuri de diagnosticare (de exemplu analize de sânge, analiza fecalelor sau procese imagistice).

Tratament: cum se tratează febra la pisică?

Febra poate fi redusă pe cale simptomatică prin administrarea așa-numitelor antipiretice (reducătoare de febră). Cu toate acestea, întrucât nu este vorba un tablou clinic fix, medicul veterinar trebuie să trateze mai întâi boala de bază:

 • Boli infecțioase: medicamente cum ar fi antibioticele împotriva bacteriilor, antivirale împotriva virusurilor, antiparazitare împotriva paraziților sau antifungice împotriva ciupercilor.
 • Boli autoimune: după caz, administrarea de imunosupresoare (de exemplu, glucocorticoizi)
 • Tumori: intervenție chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie

Care este prognoza?

Prognosticul febrei depinde de boala de bază și, prin urmare, nu poate fi generalizat.

Prevenire: cum poate fi prevenită febra?

Următoarele sfaturi te pot ajuta să protejezi pisicile de febră, mai exact de bolile de bază:

 • Atenție la o nutriție echilibrată.
 • Multe boli infecțioase (de exemplu, gripa felină, FeLV sau FIP) pot fi prevenite prin vaccinările recomandate.
 • Rănile trebuie curățate și apoi dezinfectate pentru a proteja felina împotriva infecțiilor bacteriene.
 • Dacă este vorba de o gospodărie cu mai multe pisici, va trebui să separi pisica bolnavă de pisicile sănătoase până la vindecare.

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!