Toxoplasmoza la pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

pisica se joaca cu mana

Toxoplasmoza la pisici este deseori un motiv de îngrijorare, în special pentru femeile gravide.

Atunci când urmează să sosească un copil nou în familie, mulți stăpâni de pisici își pun anumite întrebări: cum va funcționa relația dintre pisică și copil. Viitorii părinți sunt îngrijorați în special de toxoplasmoza la pisici, o boală cauzată de un parazit.

Cât de periculoasă este toxoplasmoza pentru pisică?

O infecție cu toxoplasmoză nu prea este o problemă mare în cazul pisicilor sănătoase. Pe de altă parte, pisoii, pisicile în vârstă și pisicile cu un sistem imunitar slăbit sunt, de obicei, mai grav afectate. Cel mai mare pericol este pentru pisicile gestante.

Toxoplasmoza este o zoonoză, adică o boală care poate fi transmisă la om. Ea poate fi chiar fatală, în special pentru copiii care nu s-au născut.

Toxoplasmoza la pisici – simptome

În mod normal toxoplasmoza la pisici trece neobservată. Apar doar simptome ușoare, cum ar fi diareea. Cu toate acestea, organismul unei pisici sănătoase poate în general să le facă față pe cont propriu.

Îți recomandăm să ai grijă dacă ai un animal cu un sistem imunitar slăbit. Simptomele toxoplasmozei sunt mult mai puternice în acest caz și poate apărea o evoluție cronică. Du pisica la veterinar dacă observi următoarele simptome:

 • Diaree puternică
 • Febră
 • Inflamații ale ochilor
 • Dificultăți respiratorii
 • Icter

Cum se manifestă toxoplasmoza la om?

Toxoplasmoza se manifestă de obicei fără simptome sau cu simptome ușoare de gripă la adulții sănătoși. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot avea probleme de coordonare și crampe.

Dacă o femeie însărcinată se infectează, ea nu prezintă în general simptome. Dar cu cât o femeie este infectată mai devreme în timpul sarcinii cu toxoplasmoză, cu atât mai mare este pericolul pentru copilul nenăscut. Printre posibilele consecințe se numără hidrocefalia sau chiar un avort spontan.

Diagnosticare: cum se detectează toxoplasmoza la pisici?

În cazul în care suspectezi că pisica ar putea avea toxoplasmoză, veterinarul va analiza probe de sânge sau de fecale. La scurt timp după infectare, pisicile excretă o cantitate mare de spori (oochisturi). Acestea pot fi apoi observate la microscop.

Anticorpii împotriva toxoplasmelor pot fi detectați în sânge. Pentru a distinge toxoplasmoza acută de cea cronică, trebuie examinate două probe de sânge la intervale de două până la trei săptămâni.

Tratament: ce posibilități de tratament există?

De obicei, pisicile sănătoase pot face față singure infecției cu toxoplasmă. Cu toate acestea, pisicile cu un sistem imunitar slăbit care prezintă simptome severe necesită tratament.

La fel se întâmplă și cu oamenii. Simptomele trec de obicei neobservate, iar organismul face față singur toxoplasmozei. Dar persoanele imunocompromise trebuie să fie tratate. Tratamentul de urgență este necesar în special la femeile însărcinate. În acest caz, medicii folosesc antibiotice și/sau agenți împotriva paraziților (antiparazitare).

pisica alb-orange cu o femeie insarcinata

Prognoză: care sunt șansele de vindecare a toxoplasmozei la pisici?

Prognosticul toxoplasmozei la pisici depinde de starea imunitară a animalelor și de vârsta pisicii în momentul infecției. Pisicile adulte sănătoase au un prognostic foarte bun, chiar și fără tratament.

Cu cât pisica este mai tânără în momentul infecției, cu atât mai rău este prognosticul. În cazul în care pisoii se infectează la scurt timp după naștere sau când sunt pui, ei pot chiar și muri. Animalele cu un sistem imunitar slăbit dezvoltă de obicei o formă cronică a bolii, deoarece organismul lor nu poate lupta complet împotriva toxoplasmelor.

Cauze: cum se ajunge la boală?

Factorul ce cauzează toxoplasmoza la pisici se numește Toxoplasma gondii. Acesta este un parazit unicelular a cărui gazdă finală este pisica.

Acest lucru înseamnă că agentul patogen se poate reproduce numai cu ajutorul felinelor. El formează așa-numitele oochisturi în intestinul gazdei, pe care pisica le elimină odată cu fecalele sale. Acestea devin infecțioase la câteva zile după excreție.

Cu toate acestea, parazitul poate infecta și gazde intermediare în care supraviețuiește, dar nu are șansa de a se reproduce. Printre acestea se numără în principiu toate ființele cu sânge cald, inclusiv oamenii. De aceea toxoplasmoza este o zoonoză.

Asigură-te că pisica ta are un sistem imunitar puternic. Află mai mult despre suplimentele alimentare pentru pisici.

Cum se transmite toxoplasmoza?

Agentul patogen al toxoplasmozei se transmite la pisică pe două căi:

 1. Direct: oochistele infecțioase intră direct în corpul pisicii. Fie pisica intră în contact cu fecalele animalelor infectate, fie cu mediul contaminat.
 2. Indirect: Agentul patogen poate să pătrundă în organismul pisicii și prin intermediul unor gazde intermediare. Acestea conțin forme inactive de toxoplasmă (bradizoiți), care devin din nou active în intestinul pisicii. Animalele mici prădate de pisică – de exemplu șoarecii – sunt niște intermediari potriviți. Forma inactivă de toxoplasmoză poate ajunge în organismul pisicii și atunci când aceasta este hrănită cu carne crudă.

Prevenire: cum pot preveni toxoplasmoza la pisici?

Infecția cu toxoplasma poate fi de fapt prevenită doar la pisicile care trăiesc numai în interior. Însă acest lucru este posibil numai dacă pisica este hrănită exclusiv cu carne suficient de încălzită sau congelată sau cu hrană completă pentru pisici disponibilă în comerț.

Din nefericire, riscul de infecție nu poate fi evitat în cazul pisicilor de curte. Fie că își îngroapă fecalele, fie că au un festin după o vânătoare reușită – posibilitățile de infectare sunt multiple. Cu toate acestea, având în vedere că pisicile sănătoase nu au de obicei probleme cu toxoplasmoza, nu este necesară o profilaxie specială.

pisica linge nasul stapanei

Sfaturi pentru femeile însărcinate

Având în vedere toate pericolele potențiale pentru mamă și copil în timpul sarcinii, toxoplasmoza este cu siguranță un subiect important pentru stăpânii de pisici. Următoarele sfaturi pot reduce semnificativ riscul de infecție în timpul sarcinii:

 • Roagă ginecologul să te testeze dacă ai avut deja contact cu agentul patogen al toxoplasmozei. După infecția inițială, organismul a format anticorpi și nu mai există niciun pericol.
 • Dacă este posibil: roagă o altă persoană să curețe litiera. În caz contrar, poartă mereu mănuși când o cureți.
 • Litiera trebuie curățată zilnic. Acest lucru minimizează riscul de infectare pentru că e nevoie de o perioadă de timp pentru ca oochisturile de toxoplasmă să devină infecțioase.
 • Renunță la hrănirea pisicii cu mâncare crudă (BARF) în timpul sarcinii.

Apropo, există și alte căi de transmitere a agentului patogen al toxoplasmozei în afară de pisică. Este posibilă infectarea prin intermediul solului sau nisipului contaminat, al salatei și al legumelor, precum și al cărnii crude sau semicrude. Așa că spală bine legumele și poartă mănuși atunci când lucrezi în grădină.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!