Problemele digestive la pisici

pisica british shorthair gri cu ochii galbeni, la veterinar, i se asculta burtica cu un stetoscop

Alimentația pisicilor noastre domestice seamănă rareori cu cea a rudelor lor sălbatice. De aceea schimbarea hranei pisicilor de când trăiesc împreună cu oamenii este un motiv frecvent pentru care problemele digestive apar tot mai des la pisici. Dar bolile, otrăvirea și alte probleme pot fi și ele cauzele diareii, a vărsăturilor și a constipației!

Digestia pisicii

La fel ca în cazul nostru, digestia pisicii începe tot în gură: mâncarea, care este tăiată de dinții ascuțiți și mestecată bine de molari, este amestecată cu saliva formată în timpul procesului de hrănire. Aceasta servește la descompunerea inițială a alimentelor și facilitează transportul lor prin esofag. De acolo, alimentele intră în stomac, unde sunt amestecate prin mișcările pereților musculoși ai stomacului. Acidul din stomac ucide bacteriile și alți agenți patogeni cu un pH acid, în timp ce proteinele sunt predigerate.

Alimentele sunt descompuse în componentele lor în intestinul subțire. Sucurile digestive de la ficat și pancreas ajută la descompunerea alimentelor în cele mai mici componente. Acest lucru le permite să fie absorbite prin mucoasa intestinală și să ajungă în sânge. Nutrienții sunt transferați din sânge în ficat după ce sunt absorbiți prin mucoasa intestinală. De acolo ajung la celulele corpului respectiv.

Componentele nedigerabile trec acum în intestinul gros și sunt excretate în cele din urmă sub formă de fecale. Aceasta este una dintre ultimele traversări ale componentelor alimentare prin corpul pisicii: bacteriile descompun resturile alimentare nedigerabile.  Vitaminele și alte minerale conținute încă în alimente sunt filtrate. Orice altceva este excretat prin fecale.

Știai că, spre deosebire de alimentele vegetale, carnea este foarte ușor de digerat? Cu cât proporția de hrană vegetală din dieta unei specii este mai mare, cu atât intestinul acesteia este mai lung. Prin urmare, intestinul unei pisici carnivore este extrem de scurt în comparație cu cel al unei pisici omnivore. Lungimea intestinului uman este, în medie, de șase ori mai mare decât dimensiunea corpului, în timp ce lungimea intestinului pisicii este de numai trei ori mai mare.

Probleme de digestie

Digestia este un proces extrem de complicat. Toate organele lucrează împreună pentru ca nutrienții să fie utilizați în mod optim, iar componentele nedigerabile să fie excretate fără probleme odată cu fecalele pisicii. Cu toate acestea, nu întotdeauna totul merge ca pe roate – alergiile, selecția necorespunzătoare a alimentelor, bolile, medicamentele sau stresul cronic pot declanșa probleme digestive la pisici.

Pisicile știu ce este bun pentru ele! Ele preferă hrana care corespunde compoziției unui șoarece. Dar hrana completă nu îndeplinește întotdeauna aceste cerințe. O compoziție inadecvată, cu o proporție mare de carbohidrați inutilizabili, ingrediente de calitate inferioară, cum ar fi zahărul sau subprodusele, sau ingrediente care declanșează alergii, precum soia și cerealele, sunt adesea cauza unei digestii neregulate. Simptomele sunt multiple și pot varia de la alergii până la constipație, diaree și vărsături. Aruncă o privire asupra hranei sale dacă pisica are probleme digestive. Dacă simptomele sunt ușoare, o schimbare a dietei poate rezolva adesea problema. În general, o hrană adecvată speciei este cea mai bună metodă de prevenire a problemelor digestive la pisici, dar nu este o garanție. În cazul în care pisica suferă de diaree severă, nu mai defechează și este evident că are dureri, primul pas ar trebui să fie să mergi la veterinar.

Pisică roscată cu pete albe care stă întinsă pe o păturică portocalie pufoasa

Constipația la pisici

În cazul în care pisicile au probleme cu defecarea, acest lucru este de obicei dureros pentru felină. Fecalele dure ar putea conține sânge și, adesea, pisica evită să meargă la litieră. Constipația poate fi un semn al unei boli mai grave sau al unei intoleranțe la hrana pisicii. Însă deseori soluția este destul de simplă: multe pisici nu beau suficientă apă. Pisicile sunt animale de deșert prin natura lor, absorb umiditatea de care au nevoie în principal prin hrană. Prin urmare ele vizitează bolul cu apă doar atunci când este absolut necesar. Încearcă să îți încurajezi felina să bea apă – mai ales dacă o hrănești în principal cu hrană uscată. Fântânile de băut sau bolurile de apă distribuite în toată casa sunt o modalitate foarte bună și simplă de a face acest lucru!

Diareea la pisici

Se poate întâmpla și contrariul. Diareea la pisici este neplăcută atât pentru animal, cât și pentru părinți! La fel ca în cazul constipației, diareea poate avea mai multe cauze. În cazul unor simptome acute și bruște, trebuie să te gândești și la otrăvire, boli virale sau alimente stricate. Paraziții, cum ar fi viermii sau microorganisme precum giardia, pot fi și ei o cauză – medicul veterinar va efectua de obicei o analiză a fecalelor. Infecțiile virale precum panleucopenia felină pot și ele provoca diaree!

Diareea cronică poate fi cauzată de stres, dar și de boli cronice sau modificări precum îngroșarea pereților intestinali.

Ca regulă generală, dacă diareea este însoțită de vărsături, dacă starea generală a felinei este proastă sau dacă diareea durează mai mult de una sau două zile, trebuie să consulți imediat medicul veterinar! Același lucru este valabil imediat ce pisica pare letargică sau prezintă probleme suplimentare, cum ar fi febră, slăbiciune și tremurături. Pisoii se deshidratează deosebit de repede – te rugăm să te adresezi imediat medicului de încredere și în acest caz.

Vărsături

Părinții de pisici sunt familiarizați de obicei cu acest concept: felinele varsă des bulgări de blană, mai ales după ce au mâncat iarba-mâței. Dacă vărsăturile apar o singură dată, fără repetiție, nu este nevoie să suni la veterinar. Poți începe să îți faci griji dacă pisica vomită mâncare sau vomită des. La fel ca în cazul diareii, felina pierde lichide și se poate deshidrata rapid. Mâncarea stricată este una dintre cele mai inofensive cauze, dar otrăvirea sau bolile acute pot provoca și ele greață și vărsături. Medicul veterinar va evalua starea generală a pisicii, o va stabiliza cu soluție salină, dacă este necesar, și îi poate oferi medicamente pentru ameliorarea stării sale. Apoi puteți discuta împreună despre un tratament optim.

Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!