Pisica are nasul uscat: este bolnavă?

Nasul unei pisici de aporape, restul feței, ochii verzi, mustățile sunt out of focus

Nasul pisicii tale îți poate spune multe despre sănătatea ei. Umiditatea nasului pisicii depinde de mai mulți factori.

Pisica ta are nasul uscat? În ciuda multor motive inofensive, anumite bolile pot duce, de asemenea, la uscarea nasului pisicii. Cu cât cunoști mai bine această problemă și posibilele cauze, cu atât mai repede îți poți ajuta blănoasa.

Cum ar trebui să fie, în mod ideal, nasul unei pisici sănătoase?

Multe pisici au un nas ușor umed din fire. Acest lucru se datorează faptului că felinele își ling ocazional nasul și elimină secreții pe pielea nasului. Asta servește în primul rând la susținerea simțului olfactiv.

Cu toate acestea, există și pisici sănătoase ale căror nasuri sunt uscate în cea mai mare parte a timpului. Așadar, contrar credinței populare conform căreia „pisicile sănătoase au nasul umed”, nasul uscat poate fi un lucru normal.

Este pisica bolnavă dacă are nasul uscat?

Dacă observi că umiditatea din nasul pisicii tale se schimbă brusc și dramatic sau dacă animalul prezintă și alte semne de boală (de exemplu, pierderea poftei de mâncare, febră, oboseală), este posibil ca felina să fie bolnavă.

În acest caz, sau dacă pielea nazală a pisicii prezintă modificări (de exemplu, fisuri sau mătreață), îți recomandăm să contactezi medicul veterinar. Acesta poate examina pisica cu atenție și, dacă este posibil, poate interveni într-un stadiu incipient.

Pisică domestică cu nasul înfundat, pisică alb cu pete închise dungate are o secreție albă la nas și respiră pe gură
Dacă pisica ta are nasul uscat și prezintă alte simptome, cum ar fi secrețiile nazale, s-ar putea să fie cu adevărat bolnavă.

Cauze: de ce are pisica mea nasul uscat?

Pisicile pot avea nasul uscat dintr-un număr infinit de motive. În multe cazuri sunt factori declanșatori inofensivi, dar din când în când în spatele acestuia se pot afla boli grave.

Pielea pisicii este expusă la multe influențe, atât din exterior, cât și din interior. Prin urmare, există multe motive inofensive care duc la un nas uscat:

Zile fierbinți de vară

Fie pe acoperișul mașinii, fie pe terasă: pisicile adoră să se întindă în soarele arzător al verii. Așadar, nu este de mirare că nasul pisicii tale se usucă treptat. Acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, atâta timp cât felina are suficiente ocazii să bea apă.

Pisica bea prea puțină apă

Dacă pisica ta bea în general prea puține lichide, acest lucru va duce treptat la uscarea pielii și a nasului.

Nas uscat la bătrânețe

Multe lucruri se pot schimba odată cu vârsta – inclusiv umiditatea nasului pisicilor. Acesta este motivul pentru care nasul pisicilor în vârstă este adesea mai uscat și mai crăpat decât cel al pisicilor tinere și sănătoase.

Încălzirea aerului pe timp de iarnă

Nu doar lumina directă a soarelui usucă nasul pisicilor. Aerul uscat de la calorifere din timpul iernii afectează, de asemenea, umiditatea nasului felinelor.

Bolile pot afecta, de asemenea, pielea și membranele mucoase ale pisicii. Acest lucru include și suprafața nasului.

Boli respiratorii

Problemele la căile respiratorii superioare sunt relativ frecvente la pisici și pot afecta, de asemenea, umiditatea nasului. În acest caz, cruste, secreții nazale sau strănuturi sunt printre simptomele frecvent observate. Citește mai mult despre răceala la pisici.

Malnutriția și subnutriția

Hrana pentru pisici conține mulți nutrienți de care are nevoie organismul felinei. Printre altele, zincul este o substanță importantă care are un efect pozitiv asupra regenerării pielii.

Dacă pisica mănâncă în general prea puțin sau dacă hrana este săracă în nutrienți, malnutriția poate duce la afecțiuni ale pielii.

Boli ale pielii

Bineînțeles că bolile de piele pot schimba și ele aspectul suprafeței nazale. Acest lucru se poate datora alergiilor (de exemplu, dermatita atopică), dar și bolilor autoimune (de exemplu, Pemphigus foliaceus).

Infecții

Nasul uscat al pisicilor poate fi cauzat și de răceala felină, precum și de diverși agenți infecțioși:

Cancer

Cancerul poate afecta orice țesut, inclusiv pielea. La pisici, limfoamele, sarcoamele și carcinoamele, în special, pot afecta pielea nasului pisicii și pot provoca modificări.

Medicamente și otrăvire

În cazul în care pisica ia medicamente sau a ingerat accidental toxine, aceste substanțe pot schimba aspectul pielii pisicii, inclusiv al nasului.

Arsuri solare

La fel ca oamenii și câinii, și pisicile se pot arde la soare dacă sunt expuse la prea multe raze UV. Prea multă lumină solară poate duce nu numai la inflamații severe și iritații ale pielii, ci și la cancer de piele. Acest lucru poate schimba suprafața nasului felinei.

Pisică roșcată ținută de stăpân pentru a-i șterge nasul
Dacă nasul blănoasei tale este murdar sau uscat, ar trebui să îl cureți mereu și, după consultarea cu medicul veterinar, să îl îngrijești în mod corespunzător.

Tratament și îngrijire: ce ar trebui să fac dacă pisica mea are nasul uscat?

Dacă observi modificări la nivelul nasului pisicii tale și, eventual, alte simptome, îți recomandăm să contactezi un medic veterinar. În general, cu cât mai repede consulți un veterinar, cu atât mai repede poți detecta și trata o afecțiune.

Tratarea rănilor

Când mergi la medicul veterinar, acesta va examina nasul pisicii și va trata orice rană. În plus, îți poate arăta cum să ai grijă de nasul felinei în viitor – de exemplu, cu unguente de îngrijire pentru pielea sensibilă.

Tratarea cauzei

Dacă medicul veterinar a reușit să identifice o boală ca fiind cauza uscăciunii nasului pisicii, este important un tratament specific pentru această afecțiune. În cazul unei infecții bacteriene, de exemplu, pot fi necesare antibiotice. În cazul alergiilor, antihistaminicele ar putea fi de ajutor.

Remedii naturale pentru nasul uscat al pisicii

Dacă nasul pisicii tale este foarte uscat, încât pielea ajunge să fie crăpată, cel mai bine este să aplici un unguent după consultarea medicului veterinar. Vaselina sau balsamul de buze de la farmacie sunt potrivite în acest scop.

Atenție: Asigură-te că produsele de îngrijire nu conțin substanțe care irită pielea (de exemplu, conservanți, parfum sau alcool).

Dacă nu ai astfel de remedii pe moment, poți recurge ocazional la uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de măsline.

Miracolul nasului de pisică: de ce este important un nas sănătos

Funcțiile nasului de pisică nu sunt la fel de pronunțate ca cele ale nasului de câine, de exemplu. Cu toate acestea, un nas și un simț al mirosului sănătos sunt indispensabile pentru blănoase.

Detectarea semnalelor de la alte feline cu ajutorul mirosurilor

Prin intermediul nasului, pisica percepe o varietate de mirosuri care servesc la comunicarea specifică speciei. Astfel de feromoni pot fi de mare importanță mai ales în căutarea unui partener.

Nasul pisicii în căutare de hrană

Deși pisicile preferă să își folosească simțul dezvoltat al văzului atunci când vânează, ele își folosesc și nasul pentru a găsi hrana.

Deoarece puii de pisică nu văd bine la scurt timp după naștere, ei se bazează în principal pe simțul mirosului pentru a găsi mameloanele mamei lor.

Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!