Mătreața la pisici: cauze și tratament Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisică neagră cu ochii galbeni, stă întinsă pe pavaj cu lăbuțele din față întinse și se uită intens spre cameră

Mătreața se vede mai ușor de obicei pe blana neagră decât pe cea albă.

Blana lucioasă a fost întotdeauna un semn al unui animal sănătos. Dar ce înseamnă dacă pisica are mătreață? În acest articol îți explicăm de ce ar trebui să iei în serios aceste puncte albe și mici din motive de sănătate.

Simptome: care sunt semnele mătreței la pisici?

Mătreața vine rareori singură. Strict vorbind, micii fulgi albi de piele sunt doar un semn că ceva nu este în regulă. De aceea, acest simptom, care este comun la câini, pisici și alte animale, este de obicei însoțit de alte semne.

În funcție de cauza de bază, s-ar putea să observi și alte simptome la pisica ta:

 • Mâncărime severă (prurit)
 • Piele roșie și solzoasă
 • Blană fragilă și mată
 • Căderea părului (alopecie) cu pete de chelie
 • Piele hiperpigmentată (hiperpigmentare)
 • Oboseală
 • Formarea de cruste
 • Zone de piele îngroșată

De asemenea, trebuie făcută o distincție între mătreața generalizată și cea localizată. Cea din urmă apare la pisici în locurile tipice, cum ar fi baza cozii. Dacă mătreața apare în special în zona urechilor și a capului, acesta poate fi și un semn de infestare cu acarieni. 

Diagnostic: cum se recunoaște mătreața la pisici?

Majoritatea stăpânilor de pisici observă mătreața destul de repede – mai ales dacă pisica lor are blana închisă la culoare. Dar îți recomandăm să mergi la veterinar cât mai repede posibil – cel târziu atunci când pisica afectată se scarpină la urechi ca o nebună sau îi cad primele smocuri de păr.

Odată ce ajungi la veterinar, va urma de obicei o examinare specifică. În funcție de aceasta, el va examina mai atent starea generală de sănătate a pisicii. El te va întreba dacă felina prezintă alte anormalități sau ce fel de protecție antiparazitară folosești.

Pentru a examina mai amănunțit pielea, medicul veterinar poate efectua apoi diferite măsuri de examinare:

El poate evalua la microscop o probă de piele luată cu un bisturiu. E important ca veterinarul să ia toate straturile de piele.

În plus, el poate lua o mostră cu bandă adezivă, care oferă dovezi microscopice ale prezenței acarienilor sau păduchilor. Pentru a face acest lucru, medicul veterinar presează o bandă de lungimea unei lame de microscop de solzii pisicii. Apoi o lipește pe lamă, pe care o examinează la microscop.

Pe lângă acestea, pot fi efectuate și analize de sânge. Ele pot oferi informații importante despre reacțiile alergice sau alte boli de bază.

Parul unei pisici cu mătreață de aproape, pisică cu blana neagră și mătreață
Mică, albă și peste tot: mătreața este foarte frecventă la pisici.

Tratament: cum se tratează mătreața la pisici?

Pentru a scăpa de mătreață pe termen lung, va trebui să rezolvi problema de bază. În funcție de diagnosticul pus de medicul veterinar, sunt posibile diferite opțiuni de tratament.

O infestare cu ectoparaziți necesită administrarea de medicamente speciale  (de exemplu, Moxidectin). Dacă există mai multe pisici în gospodărie, vor trebui tratate și ele. După perioada de tratament, se recomandă, de asemenea, ca pisica să fie examinată din nou pentru paraziți, pentru a asigura succesul tratamentului.

Se poate începe și o terapie simptomatică. Acest lucru va atenua simptomele și, prin urmare, mătreața pisicii. Ea include suplimentele alimentare care conțin biotină sau acid folic. Uneori se recomandă și spălarea pisicii cu un șampon hidratant pentru pisici. 

Cauze: ce provoacă mătreață la pisici?

Mătreața este un semn comun al pielii uscate – mai ales iarna. De asemenea, s-ar putea ca în perioadele de schimbare ale blănii pisica să nu lase doar păr, ci și mătreață.

Dar depozitele nedorite de piele pot fi doar vârful icebergului. În afară de cauzele idiopatice (necunoscute), există nenumărate motive care duc la o formare crescută a mătreței la pisici:

Defecte congenitale

Bolile rare ale pielii, cum ar fi defectele congenitale de keratinizare, pot duce la apariția mătreței severe la pisica ta. Deoarece cauza este genetică, ea nu prea poate fi tratată, din păcate.

Infestare cu paraziți

Paraziții care locuiesc pe piele sunt numiți ectoparaziți de către parazitologi. Următorii reprezentanți apar la pisici:

 • Acarianul foliculului de păr (Demodex cati)
 • Acarianul prădător (Cheyletiella blakei, Cheyletiella Yasguri)
 • Sarcoptul râiei (Notoedres cati)

Dermatită atopică

Inflamația pielii la pisici poate fi cauzată și de o alergie. Această atopie este asociată cu alergenii de mediu, cum ar fi praful din casă sau polenul.

Infestare cu ciuperci

Ciupercile de piele pot fi și ele un factor declanșator al mătreții la pisici. Astfel de dermatofitoze sau dermatomicoze apar adesea la pisici sub forma malasseziei sau a ciupercii Microsporum.

Boli sistemice

Pielea este conectată cu multe alte organe și, prin urmare, este dependentă de acestea. De exemplu, dacă pisica suferă de hipertiroidism sau insuficiență renală, acestea pot avea un efect semnificativ asupra aspectului pielii felinei. 

Prognostic: care sunt șansele de vindecare?

În cele mai multe cazuri, apariția mătreței la pisică este inofensivă. Dar nu subestima pielea și blana pisicii. Factorii favorizanți, cum ar fi o boală subiacentă sau o îngrijire proastă, pot agrava această afecțiune.

Ține cont și de faptul că unele cauze (de exemplu, paraziții) pot reprezenta un risc și pentru sănătatea ta și a familiei tale. 

Prevenire: cum să previi mătreața la pisica ta

Poți influența sănătatea pielii pisicii prin diferiți factori. De exemplu, o deparazitare eficientă (precum preparatele cu aplicare locală) vor proteja pisica împotriva puricilor și a altor paraziți. Un regim sărac, cu nutrienți insuficienți, poate de asemenea provoca descuamarea pielii. Așa că dacă vrei ca pisica ta să aibă o piele sănătoasă, hrănește mereu felina cu hrană de calitate superioară.

Controalele regulate la veterinar te vor ajuta nu numai să depistezi mai devreme bolile, ci și să le combați eficient. În cazul în care animalul tău de companie nu mai este capabil să se îngrijească suficient, îl poți ajuta prin periere. Un umidificator ajută, de asemenea, împotriva aerului uscat provenit de la sistemul de încălzire.

2024_05_Summer_WetFood_General_1000x160_RO

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!