Boala tractului urinar inferior la pisici (BTUIP) Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisică care face ecografie în cabinetul veterinar. Pisica albastru de rusia in clinica veterinara la ecografie

În cazul în care tractul urinar este obstrucționat, pisica trebuie dusă imediat la medicul veterinar pentru examinare.

Bolile tractului urinar inferior sunt foarte frecvente la pisici. În acest context, termenul de „boală a tractului urinar inferior felin” („Feline Lower Urinary Tract Disease – FLUTD ”) – pe scurt, BTUIP – apare din când în când. Află aici ce este BTUIP la pisici din prezentarea noastră generală.

Ce înseamnă BTUIP?

Termenul de boală a tractului urinar inferior felin (BTUIP) nu este o boală în sine, ci un termen generic pentru o serie de boli ale tractului urinar inferior (vezica urinară, uretra) al pisicii. Pisicile afectate au în special dureri sau probleme la urinare, de exemplu din cauza pietrelor la vezica urinară sau a obstrucțiilor mecanice.

Cât de periculos este pentru pisici?

În cazul în care tractul urinar este blocat, aceasta poate deveni rapid o situație care pune în pericol viața pisicii tale. Prin urmare, este important să consulți un medic veterinar în câteva ore, de îndată ce observi că pisica nu elimină urină în ciuda faptului că împinge din greu.

Ce pisici sunt adesea afectate?

În timp ce pisicile de curte suferă rareori de boli ale tractului urinar, pisicile de interior și pisicile din casele cu mai multe pisici au un risc deosebit de ridicat de a contracta această boală.

În plus, factori precum obezitatea și lipsa de exercițiu fizic pot favoriza dezvoltarea BTUIP la pisici. Din acest motiv, motanii castrați, de exemplu, sunt deosebit de expuși riscului, deoarece ei sunt adesea afectați de creșterea în greutate.

Stresul și dieta joacă, de asemenea, un rol important. De exemplu, dacă pisica mănâncă numai hrană uscată și bea prea puțină apă, acest lucru poate favoriza și el dezvoltarea bolilor tractului urinar.

Simptome: care sunt semnele de BTUIP la pisici?

Consecințele BTUIP constă, de obicei, într-o îngustare a uretrei și o inflamație a vezicii urinare. Ca urmare, este posibil să observi următoarele semne ale bolii:

 • Pisica ta merge frecvent la litieră.
 • Urinează, dar nu picură decât puțină urină.
 • Pisica ta miaună sau țipă de durere când urinează.
 • Este posibil să observi sânge în urină.

Când trebuie să mergi la veterinar?

În cazuri extreme, uretra se poate bloca complet, astfel încât urina să se refuleze în vezica urinară. Deoarece metaboliții urinari nu mai pot părăsi organismul, există riscul unor schimbări electrolitice periculoase în sânge. De exemplu, un exces de potasiu poate pune în pericol viața pisicii prin producerea de aritmii cardiace.

În stadiile avansate, retenția urinară continuă în rinichi și există riscul de insuficiență renală acută. Dacă boala rămâne netratată, pacientul moare.

Așadar, dacă observi că pisica elimină cu greu sau nu poate elimina deloc urina, este vorba o urgență absolută. Du-te imediat la un veterinar pentru a preveni o situație mai gravă.

Diagnostic: cum se detectează BTUIP la pisici?

Odată ce ai ajuns la veterinar, acesta va suspecta, de obicei, prezența BTUIP după ce îi descrii simptomele și la finalul anamnezei. Dar, pentru a confirma această suspiciune, medicul trebuie să examineze în detaliu pisica.

După o examinare generală, medicul veterinar va testa nu numai urina pisicii, ci și sângele. În plus, el poate folosi tehnici de imagistică (de exemplu, radiografia sau ecografia) pentru a exclude pietrele sau tumorile urinare.

Tratament: cum se tratează BTUIP la pisici?

Deoarece BTUIP are un mod complex de dezvoltare, tratamentul este întotdeauna specific fiecărui caz în parte și depinde de gravitatea și cauza bolii.

Măsuri de urgență

În primul rând, este important să elimini orice retenție urinară existentă pentru a stabiliza starea pisicii tale. În acest scop, medicul veterinar va anestezia pisica și va introduce un cateter urinar. Acest lucru îi permite să clătească și să golească vezica urinară și să prevină complicațiile.

Dacă pisica încearcă din nou să urineze de una singură, medicul veterinar poate îndepărta cateterul. Pentru a stabiliza în continuare circulația, perfuziile intravenoase și medicamentele antiinflamatorii sunt de asemenea utile.

Combaterea cauzelor

Este important și să combatem cauza. Măsurile necesare în acest sens depind de boala de bază în fiecare caz. Următoarele tratamente sunt doar exemple:

 • Administrarea de hrană dietetică specială poate ajuta la dizolvarea cristalelor de struvit.
 • Dacă un spasm a dus la o strictură uretrală, este necesară o medicație de relaxare a mușchilor.
 • În cazul în care apar tulburări mecanice (de exemplu, îngustarea vârfului penisului), este posibil ca medicul veterinar să fie nevoit să dilate chirurgical uretra pisicii.

Observație: Alegerea unei hrane dietetice adecvate poate susține funcțiile naturale ale organismului pisicii. Te rugăm să reții, totuși, că hrana dietetică nu poate vindeca sau preveni bolile. De asemenea, se recomandă să discuți întotdeauna cu medicul veterinar despre dieta potrivită pentru felină. Poți găsi hrană dietetică specială în magazinul online zooplus.

Cauze: care sunt factorii declanșatori ai BTUIP la pisici?

Deoarece BTUIP nu este o boală de sine stătătoare, ea poate fi cauzată de o varietate de factori declanșatori. Cu toate acestea, pe lângă diverși factori de risc (supraponderalitate, viața doar în casă, masculi castrați), se observă că pisicile cu FLUDT prezintă adesea una sau mai multe dintre următoarele modificări:

1. Inflamația sterilă a vezicii urinare

Cistita idiopatică felină (FIC) – o variantă specifică de cistită – este un factor declanșator comun al BTUIP la pisici. Aceasta se datorează stresului, nu infecției.

Deoarece tractul urinar al motanilor este mai lung și se îngustează spre vârful penisului, animalele de sex masculin sunt expuse unui risc deosebit de deces din cauza celulelor inflamatorii excretate în urină.

2. Calculi la vezica urinară (urolitiază)

Pisicile au tendința de a forma foarte ușor cristale urinare și calculi la vezica urinară. Acestea sunt cauzate de o acumulare de săruri minerale (de exemplu, oxalat de calciu, struvită) în urină. Atunci când calculii blochează fluxul de urină, acest lucru poate duce la BTUIP.

3. Infecție bacteriană

O infecție bacteriană a vezicii urinare poate provoca, de asemenea, FLUDT. Însă acest lucru se întâmplă mai rar decât în cazul primelor două puncte.

Prognostic: care sunt șansele de recuperare?

Un studiu privind frecvența recidivelor și prognosticul pe termen lung al pisicilor cu BTUIP a constatat că 58,1 % dintre pisicile cu BTUIP confirmată au avut cel puțin o recidivă. Rata mortalității a fost de cinci procente. În fiecare caz, prognosticul a părut să fie mai bun atunci când stăpânii de pisici au luat măsuri preventive.

Prevenire: cum să îți protejezi pisica de BTUIP

Dacă pisica ta a mai avut BTUIP înainte, probabilitatea de recurență este, din păcate, foarte mare. Medicii veterinari observă recurențe deosebit de frecvent atunci când cistita idiopatică a fost prezentă anterior.

Există câteva măsuri, pe care ar trebui să le iei în considerare pentru a reduce acest risc:

 • Încurajarea consumului de apă: poți crește cantitatea de apă pe care o bea pisica ta dacă plasezi bolurile de apă și de mâncare în locuri separate. De asemenea, poți pune mai multe boluri de apă în casă sau folosi o fântână pentru pisici.
 • Suficiente litiere: dacă ai mai multe pisici, fiecare pisică are nevoie de cel puțin propria sa litieră. În caz contrar, pisica ar putea reține urina și ar putea suferi un episod de BTUIP.
 • Evitarea obezității: pentru a împiedica un motan castrat care trăiește doar în casă să se îngrașe prea mult, va trebui să îl încurajezi să facă mișcare – de exemplu, prin sporturi pentru pisici sau prin suficiente oportunități de cățărare. În plus, încearcă să îi adaptezi porția și/sau să folosești hrană cu un conținut caloric redus după consultarea medicului veterinar.
 • Hrană umedă sau uscată: treci treptat la hrana umedă, astfel încât pisica să absoarbă mai mult lichid. Alternativ, poți înmuia hrana uscată în apă.
 • Evită stresul: pisicile sunt animale sensibile și pot reacționa stresant la o mutare sau la noi colegi de apartament. Așa că încearcă să răspunzi mereu nevoilor felinei tale și să utilizezi feromoni în perioadele stresante (după consultarea medicului veterinar).

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!