Râia auriculară la pisici This article is verified by a vet

Prim plan cu urechea murdară a unei pisici. Râie auriculară

Petele de culoare închisă, similare zațului de cafea în ureche sunt tipice în cazurile de râie auriculară la pisici.

Pisica ta se scarpină des la urechi sau își scutură capul în mod repetat? Atunci acarienii ar putea fi cauza. Acarienii ce cauzează râia auriculară provoacă animalului, printre altele, mâncărimi severe. Citește următorul articol pentru a afla tot ce trebuie să știi despre râia auriculară la pisici.

Cât de periculoasă este râia auriculară la pisici?

În general râia auriculară nu este foarte periculoasă pentru pisică. În cazuri foarte rare, o inflamație din urechea externă se poate extinde și la urechea medie sau internă. Dar aceasta este mai degrabă o excepție.

Cu toate acestea, acarienii din urechi provoacă mâncărimi aproape insuportabile la pisici. Așa că e absolut necesar un tratament rapid și eficient împotriva lor.

Simptome: care sunt principalele semne de boală?

Râia auriculară la pisici (otita externă parazitară) este cauzată de acarienii din urechile felinelor. În funcție de gradul de infestare, pisicile cu acarieni auriculari prezintă diferite simptome:

  • Mâncărime (scărpinarea urechii, scuturarea capului)
  • Acumulări întunecate, asemănătoare zațului de cafea, în urechi (formate din sânge, secreții auriculare, secreții celulare și excreții ale acarienilor)
  • Descuamare
  • Înroșirea pielii, căderea părului, pustule
  • Cruste și infecții bacteriene secundare la nivelul urechilor
  • în cazuri rare: inflamația urechii medii sau interne (otită medie/internă) până la inflamația creierului (encefalită)

Dar nu toate pisicile prezintă întreaga gamă de simptome. În unele cazuri, acumulările tipice de pe urechi sunt singurul semn al prezenței acarienilor la pisici.

Control veterinar pentru a depista râia auriculară la pisici

Diagnostic: cum se detectează acarienii din urechea pisicii?

Deoarece acarienii sunt greu de văzut cu ochiul liber, diagnosticul trebuie confirmat de un medic veterinar. În timpul anamnezei și a examenului clinic general al pisicii, el colectează mai întâi toate informațiile importante.

Aceasta este urmată de o examinare specială: medicul veterinar examinează urechile pisicii cu ajutorul unui otoscop. Este vorba de un instrument în formă de pâlnie care, cu ajutorul unei lămpi și al unei lupe, simplifică observarea (inspecția) canalului auditiv.

Uneori acarienii se pot vedea sub forma unor pete mici, care se mișcă în ureche. În cazul în care canalul urechii este murdar de o masă ceroasă de culoare închisă, medicul veterinar va lua un tampon. Astfel el poate vedea clar acarienii la microscop și va putea pune diagnosticul de râie auriculară.

Terapie: ce opțiuni de tratament există?

Tratamentul împotriva râiei auriculare la pisici constă într-un tratament medicamentos și în alte măsuri de susținere. Pentru a ucide fiecare stadiu al acarienilor, este necesar un tratament de cel puțin trei săptămâni. În plus, trebuie să tratezi și toate celelalte pisici din casă, pentru ca animalele să nu se infecteze între ele.

Râia auriculară la pisici - Tratament medicamentos

În funcție de gravitatea infestării, medicul veterinar va prescrie diferite medicamente sau combinații de medicamente pentru pisica ta. Pot fi folosite următoarele:

  • Medicamente de deparazitare
  • Unguente antiinflamatorii
  • Picături antibiotice pentru ureche pentru infecții bacteriene secundare

Pentru ca medicamentul să acționeze cel mai bine, se recomandă să cureți mai întâi cu grijă pavilionul urechii cu un prosop de hârtie umezit sau cu o soluție de clătire a urechii până când toate crustele sunt desprinse.

Măsuri suplimentare din partea stăpânului

Dacă vrei să te asiguri că pisica se recuperează cât mai repede posibil, ar trebui să iei unele măsuri suplimentare. Dezinfectează bine suprafețele și obiectele contaminate (de exemplu periile). În plus, curăță și îngrijește zilnic urechile pisicii pe durata tratamentului.

Prognostic: care sunt șansele de vindecare?

În cele mai multe cazuri, o infestare cu râie poate fi ușor de vindecat la pisici. Dar va trebui să administrezi tratamentul în mod constant timp de cel puțin trei săptămâni pentru a preveni revenirea paraziților persistenți. Cu toate acestea mâncărimea dispare, de obicei, după câteva zile.

Cauze: care sunt cauzele râiei la pisici?

Acarienii de ureche (Otodectes cynotis) cauzează mâncărimea urechilor la pisici. Arahnidele, care au o dimensiune de aproximativ jumătate de milimetru, se agață de pielea canalului auditiv al pisicii cu picioarele lor lungi. Cu ajutorul aparatului bucal masticator, absorb celulele pielii și secrețiile celulare.

Între timp, femelele își depun ouăle mici pe suprafața cutanată a canalului auditiv. După câteva zile, larvele eclozează. Acestea se dezvoltă prin două stadii de nimfă (protonimfă și tritonimfă) până la stadiul de adult.

Cum poți preveni apariția râiei la pisici?

Următoarele măsuri de prevenție vor preveni o infestare cu râie auriculară la pisica ta. Cea mai eficientă profilaxie împotriva acarienilor este cea sub formă de zgărzi sau picături. În plus, este importantă curățarea regulată a produselor de îngrijire și a culcușurilor pufoase.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
5 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de genotip pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. Creșterea pisicilor are loc în șase faze, ce se desfășoară pe parcursul primului an de viață. Este necesar să cunoști aceste etape de dezvoltare ale pisicilor, pentru a oferi puiului tău începutul perfect pentru o viață sănătoasă și pentru a îi oferi tot suportul necesar în timpul procesului de creștere.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!