Sindromul Pica la pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisică portocalie cu o girafă de jucărie din plastic

O pisică care suferă de Pica mestecă o girafă de plastic.

Pisicile nu explorează mediul înconjurător  doar cu ochii și nasul, ci și cu gura. Dar dacă nu se mai pot opri din a ronțăi noua pătură sau așternutul igienic pentru pisici, poate fi vorba de sindromul de pica felină. Când încep veterinarii să vorbească despre o tulburare de comportament și cum îți poți da seama de acest lucru?

Ce este sindromul pica la pisici?

Te-ai întrebat vreodată de ce pisica ta roade totul? Motivul ar putea fi sindromul pica.

Aceasta este o tulburare de alimentație neobișnuită în care pisicile ingerează în mod deliberat substanțe atipice care deseori nu prea sunt potrivite pentru consum.

Printre acestea se numără, de exemplu, hârtia, materialele textile sau chiar plasticul. Lingerea sau mestecarea lucrurilor necomestibile este considerată și ea o caracteristică a bolii.

Ce pisici sunt afectate în mod special?

În general, orice pisică poate suferi de pica. Cu toate acestea, s-a descoperit că rasele de pisici, cum ar fi birmaneza sau siameza, sunt mai predispuse să sufere de această tulburare de alimentație.

Simptome: care sunt semnele sindromului pica la pisici?

Există diferite grade de severitate a sindromului pica la pisici. Unele animale mănâncă doar ocazional. Însă alte pisici manifestă zilnic tulburări grave din cauza comportamentului lor de mestecat.

Prin ingerarea de materiale textile (de exemplu, lână, șireturi de pantofi) sau de obiecte cu muchii ascuțite (de exemplu, plastic), pot apărea complicații grave, cum ar fi obstrucția intestinală (ileus).

Ingerarea orală a firelor lungi este deosebit de periculoasă. Acest lucru se datorează faptului că ele au tendința de a se bloca în tractul gastrointestinal și de a se înfășura în jurul intestinului apoi, punând în pericol viața pisicii!

Primele semne ale unei obstrucții intestinale sunt vărsăturile bruște, durerea severă și deteriorarea stării generale.

Diagnostic: cum se detectează pica la pisici?

Dacă pisica prezintă semne de comportament ciudat sau a mâncat un corp străin care este periculos pentru sănătatea sa, informează imediat medicul veterinar. El poate încerca să găsească cauza problemei pe baza informațiilor pe care i le dai.

În plus, poate examina felina pentru a depista alte boli subiacente și pentru a vizualiza corpurile străine folosind tehnici imagistice (de exemplu prin radiografii).

Radiografie burta pisicii cu un obiect străin
Săgeata roșie de pe radiografie marchează un corp străin nedigerabil în intestinul unei pisici.

Tratament: cum se tratează sindromul pica la pisici?

Tulburările de comportament, cum ar fi sindromul pica la pisici, necesită adesea multă răbdare. Tratamentul se concentrează pe evitarea cauzelor. Dacă știi care sunt factorii declanșatori, îi poți elimina în mod specific din casă.

Din păcate, în cele mai multe cazuri nu poți decât să speculezi care este cauza exactă a tulburării de comportament a blănoasei tale. După aceea, încearcă să ajuți pisica prin intermediul unei terapii de excludere:

1. Joacă-te cu pisica ta

Dacă pisica nu are suficientă activitate, stresul rezultat poate favoriza tulburările alimentare. Prin urmare, încearcă să incluzi în mod conștient jocuri și exerciții mentale în rutina zilnică a pisicii.

Poți de exemplu să ascunzi gustări, să începi antrenamentul cu clickerul sau să folosești jucării pentru pisici.

2. „Redirecționează” comportamentul de mestecat

Oferă-i pisicii posibilitatea de a-și exercita nevoia de a mesteca pe alte lucruri. Încearcă să îi dai hrană uscată în loc de umedă, de exemplu.

Și jucăriile de ros, bețe din matatabi sau silver vine sau niște iarba-mâței pot ajuta pisica să roadă mai rar obiectele din casă.

3. Administrarea medicamentelor

Pisicile cu pica nu au întotdeauna nevoie de medicamente. Cu toate acestea, în cazurile severe în care măsurile de reducere a stresului nu ajută, medicii veterinari pot prescrie medicamente psihotrope.

Pisică care se joacă pe jos cu o undiță pentru pisici. Fata stă în stânga imaginii și pisica stă în dreapta pe jos
Încurajează pisica să se joace pentru a scăpa de plictiseală și stres.

Cauze: care sunt factorii declanșatori ai sindromului pica la pisici?

Sindromul pica este o tulburare comportamentală care apare la pisici. Pisicile afectate încep adesea să sugă obiecte nedigerabile, cum ar fi materiale textile, plastic etc., de la o vârstă fragedă.

Dacă simptomele se agravează, ele înlocuiesc treptat suptul cu mestecatul și înghițirea lucrurilor.

Cercetătorii suspectează mai mulți factori care pot duce la pica la pisici. Printre ei se numără:

  • O predispoziție genetică
  • Stres în viața de zi cu zi
  • Traume majore

Deoarece aceste motive și alte corelații nu au fost încă pe deplin dovedite, știința continuă să cerceteze acest sindrom.

Pisică alb cu negru care mănâncă iarbă pe un câmp cu păpădii în fundal
Mâncatul de iarbă nu este în primul rând un simptom de pica, deoarece, conform diferitelor teorii, acest comportament ar trebui să ajute împotriva simptomelor de deficiență (de exemplu, deficiența de acid folic) sau să servească drept emetic natural.

Prevenire: cum poate fi prevenit sindromul pica la pisici?

Din păcate, prevenirea sindromului pica încă nu este posibilă. Însă poți reduce riscul de boli psihice acordând atenție creșterii și hrănirii adecvate speciei.

Dacă pisica nu are parte de activitatea și varietatea necesară, stresul rezultat poate fi dăunător pentru sănătatea sa fizică și mentală.

2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!