Anemia la pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisică tigrată care doarme pe un cearșaf alb, are o lăbuță care este ținută în mâna stăpânului.

Anemia la pisică se manifestă adesea sub formă de oboseală, apatie și extremități reci.

Dacă pisica ta are prea puține hematocite care transportă oxigen, înseamnă că ea suferă de anemie. Așa-numita anemie la pisici poate avea consecințe cumplite. De aceea este important să înțelegi boala și să o iei în serios. Află totul despre anemia la pisici și despre ce are nevoie animalul tău de companie pentru a se face bine din acest articol.

Cât de periculoasă este anemia pentru pisică?

Globulele roșii din sânge (eritrocite) din corpul pisicii transportă oxigenul vital către celulele tuturor organelor. Cu toate acestea, în cazul anemiei, numărul de globule roșii din sânge este redus. Acest lucru înseamnă că pisica are la dispoziție mai puțin oxigen.

Ce se întâmplă dacă anemia nu este tratată?

Furnizarea de oxigen către organe este baza unei vieți sănătoase. În cazul în care transportul de oxigen este restricționat din cauza anemiei, boala poate provoca leziuni considerabile pentru pisică. În cel mai rău caz, poate fi chiar fatală.

Prin urmare, anemia la pisici trebuie întotdeauna luată în serios și tratată cât mai curând posibil.

Ce pisici sunt adesea afectate de anemie?

În general, toate rasele de pisici pot suferi de anemie. Acest lucru se datorează faptului că există multe boli sau leziuni diferite care pot duce la anemie.

Dacă blănoasa suferă de anemie, aceasta are de obicei mai puțină energie decât un animal sănătos, din cauza conținutului mai mic de oxigen din sânge. În plus, pot apărea următoarele semne care indică anemie la pisică:

 • Pisicile afectate sunt adesea apatice și dorm mai mult decât de obicei.
 • La animalele bolnave, se poate observa adesea că urechile și extremitățile devin pas cu pas mai reci.
 • Pentru a compensa lipsa de sânge, inima pisicii își mărește funcția de pompare (tahicardie), astfel încât vei putea simți mai puternic pulsul pisicii.

Simptomele depind de cauză

Pe lângă semnele generale de anemie, pisica poate prezenta și alte simptome. Acestea depind în mare măsură de boala de bază care declanșează anemia.

De exemplu, în timp ce otrăvirea poate fi însoțită de vărsături severe, bolile renale pot duce la modificarea comportamentului de urinare și la sete severă.

Când ar trebui să mergi la veterinar?

Dacă pisica ta se comportă altfel decât de obicei, nu ezita să ceri ajutor. Cu cât mai repede consulți medicul veterinar, cu atât mai repede îți poți ajuta pisica. Așa că nu aștepta, ci ia-ți toate măsurile de precauție.

Medicul veterinar poate detecta anemia prin diferite teste. Unele dintre aceste teste ajută, de asemenea, la limitarea cauzei posibile.

Timpul de reumplere capilară

În primul rând, medicul veterinar verifică timpul de umplere a capilarelor pe membranele mucoase ale pisicii, de exemplu în gură. Pentru a face acest lucru, el apasă scurt pe gingii și apoi își îndepărtează din nou degetul brusc – acum se poate observa o pată albă pe membrana mucoasă.

Apoi, medicul veterinar numără cât timp îi ia mucoasei să umple din nou țesutul cu sânge. Dacă durează mai mult de două secunde, pisica ar putea suferi de anemie.

Analize de sânge

O analiză de sânge oferă informații despre compoziția sângelui și despre posibilele cauze ale anemiei.

Vorbim întotdeauna de anemie atunci când concentrația de eritrocite este scăzută cu un hematocrit normal, adică procentul de celule sanguine în raport cu volumul total de sânge.

Medicii veterinari fac distincția între diferite forme de anemie:

 • Anemie regenerativă: numărul de reticulocite, adică de globule roșii proaspăt formate în măduva osoasă, este crescut și depășește 40 000 µl (microlitri)
 • Anemie non-regenerativă: numărul total de reticulocite este scăzut și se situează sub 40 000 µl

Prin examinarea unei mostre de sânge la microscop, medicul veterinar poate trage alte concluzii și poate restrânge și mai mult forma anemiei:

 • Anemie normocitară normocromă: această formă de anemie este cea mai frecventă la pisici și este asociată, de obicei, cu o anemie non-regeneratoare. Eritrocitele au o culoare normală și o dimensiune normală.
 • Anemie microcitară (hipocromică): în această formă, globulele roșii sunt mai mici și mai palide decât de obicei.
 • Anemie macrocitară: anemia macrocitară este asociată cu o mărire a eritrocitelor. În cele mai multe cazuri, acestea sunt mai puternic colorate.

Examinări suplimentare în caz de eventuală anemie

În cazul anemiei, este importantă găsirea bolii cauzale care stă la baza acesteia. Prin urmare, medicul veterinar va efectua examinări suplimentare. Acestea includ, de exemplu, proceduri imagistice, cum ar fi o ecografie sau radiografie.

Având în vedere că nenumărate cauze pot duce la anemie la pisici, nu este posibilă o generalizare a unui tratament specific.

În funcție de situație, medicamente precum antiinflamatoarele și analgezicele pot ajuta la ameliorarea simptomelor pisicii. Pe de altă parte, în cazurile severe, este necesară o transfuzie de sânge.

Transfuzie de sânge în caz de anemie

Dacă medicul veterinar prescrie o transfuzie de sânge, trebuie mai întâi verificat ce grupă de sânge are pisica care urmează să fie tratată. Când medicul veterinar a găsit un donator de sânge potrivit, îl transferă în vena pisicii bolnave cu ajutorul unui set special de transfuzie sanguină.

Pisică care primește o perfuzie de sânge

Există o varietate de factori declanșatori care pot duce la anemie la pisici. În principiu, medicii veterinari fac distincția între anemia regenerativă și cea non-regenerativă.

Anemia regenerativă

Anemia regenerativă apare atunci când măduva osoasă este încă activă și produce eritrocite, dar acestea sunt degradate sau pierdute mai repede. Ea poate avea diferite cauze.

Pierderi de sânge

Dacă pisica pierde mult sânge, înseamnă că are o deficiență de sânge. Acest lucru poate apărea, printre altele, din următoarele cauze:

 • hemoragie gastrointestinală cauzată de paraziți sau de o tumoare intestinală
 • tulburări de coagulare
 • răni (traumatisme) și rupturi de țesut
 • intoxicații cu derivați cumarinici, cum ar fi otrava de șobolani

Hemoliză

Hemoliza este dizolvarea globulelor roșii din sânge datorită distrugerii membranei celulare. Aceasta include, de exemplu, așa-numita anemie hemolitică asociată cu imunitatea (IHA), care, totuși, apare mai frecvent la câini. Organismul formează anticorpi împotriva propriilor sale eritrocite, astfel încât acestea se descompun mai devreme.

Acest lucru se poate întâmpla idiopatic sau ca urmare a altor boli de bază, cum ar fi

 • boli inflamatorii, cum ar fi poliartrita sau nefrita
 • boli infecțioase precum FeLV/FIV sau FIP
 • medicamente precum metimazolul și toxine precum ceapa sau antigelul
 • tumori, cum ar fi limfomul sau leucemia

Anemia non-regenerativă

Non-regenerativă înseamnă că măduva osoasă nu mai produce noi globule roșii. Există, printre altele, următoarele cauze pentru acest lucru.

Bolile măduvei osoase

Anumite elemente declanșatoare pot afecta măduva osoasă, care este responsabilă pentru formarea de noi eritrocite.

Printre acestea se numără:

 • anumite medicamente sau otrăvuri
 • radiații ionizante
 • infecții precum FeLV sau parvoviroza
 • sindrom mielodisplazic

Boli extramedulare

Dacă problema se află în afara măduvei osoase, este o așa-numită boală extramedulară. Factorii declanșatori tipici sunt bolile cronice, cum ar fi:

 • infecții
 • boli renale și hepatice
 • tumori

În cazul anemiei, prognosticul pentru pisică depinde de amploarea anemiei și de boala de bază. Este important de știut că o vizită din timp la medicul veterinar poate îmbunătăți șansele de recuperare.

Trebuie eutanasiată o pisică anemică?

Eutanasierea animalelor bolnave este practic ultima soluție. Este luată în considerare doar dacă suferința pisicii este prea mare. Dacă veterinarul ia în considerare acest pas, el te va sfătui în detaliu pe această temă.

Prevenție: poate fi prevenită anemia la pisici?

Nu este întotdeauna posibil ca părinții de pisici să prevină anemia la blănoasele lor. De exemplu, pisicile de curte sunt expuse în mod constant la pericolul unui accident de mașină. În orice caz, dacă duci pisica regulat la controale la veterinar, există șanse mari să depistezi și să tratezi bolile mai devreme. O nutriție sănătoasă și suficientă mișcare contribuie și ele la o stare generală bună a felinei.

2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!