Îngrijirea dinților la pisici

Caucazian alb Bărbat într-o cămașă roz periând dinții cu o perie albă o drăguță pisică albastră abisiniană acasă. Concept de îngrijire a sănătății animalelor de companie și dragoste pentru animale. Stilul de viață și razele soarelui. Focalizare selectivă.

Spălarea regulată a dinților la pisici este utilă pentru a preveni problemele dentare.

29.03.2024 | Multe pisici suferă de probleme dentare, cum ar fi inflamații ale gingiilor. Acestea nu sunt doar dureroase pentru pisică, ci pot provoca și infecții ascendente și abcese purulente ale maxilarului. Iată care sunt cele mai importante sfaturi pentru o îngrijire dentară adecvată a pisicilor.

De ce este importantă îngrijirea dentară pentru pisici?

O dantură funcțională este esențială pentru supraviețuirea pisicilor sălbatice în habitatul lor. Însă o dantură sănătoasă este, de asemenea, foarte importantă pentru sănătatea pisicilor domestice.

Pentru că, fără o îngrijire dentară adecvată, se poate ajunge la inflamații dureroase și la pierderea dinților. Se spune că aproape trei sferturi dintre toate pisicile suferă de probleme dentare adesea incurabile (de exemplu, parodontită, FORL – boala odontoclastică resorbtivă felină).

Lipsa îngrijirii dentare și consecințele acesteia asupra sănătății

Dacă tu, în calitate de părinte al animalului, nu asiguri o îngrijire dentară adecvată pentru pisică, aceasta poate suferi pe termen lung. Cele mai frecvente probleme dentare la pisici includ:

Dacă observi depozite albe sau gălbui pe dinții pisicii tale, probabil că este vorba de placă dentară. Dacă aceste depozite sunt ferme și maronii, este deja vorba de tartru.

Apoi, de obicei nu durează mult până când apare respirația urât mirositoare din cauza compușilor de sulf care sunt eliberați. Dacă nu este tratat, tartrul poate duce la probleme grave de sănătate.

Infecțiile bacteriene și inflamațiile (de exemplu, gingivita) datorate unei îngrijiri dentare insuficiente sunt de obicei dureroase.

Pisicile afectate au gingiile înroșite și dificultăți la mestecat. Uneori, felinele își exprimă durerea și prin scuturarea frecventă a capului sau prin palparea gurii cu lăbuțele.

În cazurile severe, bacteriile pot pătrunde în zone mai adânci. De exemplu, acestea urcă la nivelul maxilarului și duc la abcese purulente acolo.

De aici, ele pot ajunge și la alte organe (de exemplu, la valvele inimii sau la rinichi) prin intermediul sângelui și pot provoca inflamații suplimentare acolo (de exemplu, inflamația valvelor inimii, inflamația rinichilor).

Medic veterinar profesionist care examinează dinții pisicii în clinică.
O pisică cu gingivită severă și tartru.

Prevenție eficientă: spălarea dinților pisicilor

Chiar dacă pare neobișnuit pentru mulți părinți de pisici să aibă grijă de dinții felinei lor, îngrijirea dentară regulată face parte din creșterea pisicilor într-o manieră adecvată speciei.

Odată ce problemele dentare au apărut, este aproape imposibil să scapi de ele. Prin urmare, pentru o bună sănătate dentară, accentul se pune pe îngrijirea preventivă – inclusiv spălarea regulată a dinților.

Prin perierea dinților pisicii, poți elimina placa dăunătoare și reduce riscul de formare a tartrului. Cu cât mai devreme începi să periezi dinții animalului, cu atât mai repede vei evita problemele dentare. În orice caz, niciodată nu este prea târziu să începi.

Cum să-ți obișnuiești pisica să fie spălată pe dinți

Ideal ar fi să obișnuiești pisica cu spălatul pe dinți încă de când este pisoi. Iată cum poți face asta:

  • Mai întâi găsește un loc liniștit în care pisica ta se simte bine.
  • Folosește sesiunile de mângâieri pentru a exersa cu blândețe atingerea gurii pisicii. Laud-o atunci când îți permite să faci acest lucru.
  • Odată ce pisica este obișnuită să fie atinsă în gura, începe să îți folosești degetul ca înlocuitor al periuței de dinți. Înmoaie-l în apă caldă și mângâie ușor dinții și gingiile pisicii tale. Continuă să lauzi pisica atunci când aceasta tolerează acțiunea.
  • Acum că pisica s-a obișnuit cu degetul tău, îl poți înfășura cu tifon sau poți folosi tampoane speciale pentru degete. Astfel poți face o mișcare circulară ușoară peste dinții pisicii.
  • Pasul următor este să treci la o periuță de dinți potrivită pentru pisici.

Este important să ai întotdeauna răbdare cu pisica ta și să nu o agasezi! Ești liber să folosești gustări sănătoase pentru pisici ca recompensă în timpul acestui proces de învățare.

Care este metoda corectă de spălare a dinților pisicii mele?

Dacă pisica tolerează periatul dinților, poți folosi și o pastă de dinți specială pentru pisici. Pune o cantitate mică pe periuța de dinți și trece-o ușor pe dinți, cu mișcări circulare.

Nu aplica niciodată o presiune prea mare și ai grijă mai ales în jurul gingiei sensibile. Un periat eficient de maximum un minut este perfect suficient.

Atenție: Nu folosi niciodată pastă de dinți pentru oameni, deoarece aceasta nu este potrivită pentru gura sensibilă a pisicii tale.

Încearcă să închei mereu rutina spălatului pe dinți într-o notă pozitivă, de exemplu cu o sesiune de joacă sau de mângâieri.

Cât de des trebuie să spăl dinții pisicii mele?

Pentru a obține cel mai bun efect posibil, se recomandă spălarea zilnică a dinților pisicilor.

Dacă ai îndoieli, apelează la un specialist

Unora pisici nu le place deloc să fie atinse. Altele se bucură de afecțiunea părinților lor, dar pot reacționa neașteptat atunci când suferă.

Așa că dacă vrei să eviți să fii rănit sau mușcat de felină în timp ce o speli pe dinți, va trebui să te asiguri că pisica cooperează cu tine atunci când vine vorba de îngrijirea dentară. Dacă ai îndoieli cu privire la propria siguranță sau la modul corect de a face acest lucru, îți recomandăm să ceri sfatul medicului veterinar ca o măsură de precauție.

Mai multe sfaturi despre îngrijirea dentară a pisicilor

Iată încă câteva puncte, ce ar trebui luate în considerare pe lângă rutina de spălare a dinților:

Controale veterinare și curățarea dinților

Chiar și cea mai bună îngrijire dentară nu garantează că pisica nu va dezvolta probleme dentare pe parcursul vieții sale. Din acest motiv, pe lângă o bună îngrijire dentară, este foarte important ca gura felinei să fie examinată anual de către un medic veterinar.

Dacă veterinarul observă schimbări, el te poate avertiza din timp. Pe lângă asta, el poate interveni într-un stadiu incipient și poate efectua o curățare dentară profesională, dacă este necesar.

Uzura dinților prin hrană și gustări de mestecat

Potrivit multor rapoarte, alegerea hranei are, de asemenea, o influență asupra sănătății dentare a pisicii. Se spune că hrana uscată oferă mai multă uzură dentară decât cea umedă, datorită texturii sale ferme.

Pe lângă abraziunea mecanică, hrana uscată încurajează pisica să mestece, ceea ce, la rândul său, se spune că favorizează uzura dentară.

Gustările speciale pentru îngrijirea dentară între mese sunt, de asemenea, recomandate pentru a sprijini îngrijirea dinților blănoasei.

Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!