De ce torc pisicile și cum fac asta?

mâna unei femei care mângâie un cap de pisică, dragoste pentru animale

Pisicile torc când se simt bine.

Există un sunet mai frumos decât torsul unei pisici? Cu siguranță că, mai ales pentru iubitorii de pisici. Acestea torc atunci când se simt bine – iar acest sentiment de bine este transmis și stăpânului lor. Dar știai că pisicile torc și atunci când sunt rănite sau stresate? Află aici de ce fac pisicile acest lucru și cum produc acest mârâit continuu și sonor.

Când torc pisicile?

Un zâmbet înseamnă mulțumire și bunăstare. Promovează interacțiunea socială prin crearea unei atmosfere deschise și de încredere și prin generarea de confort și bună dispoziție – atât la cealaltă persoană, cât și la persoana care zâmbește.

Același lucru se întâmplă atunci când pisicile torc. Pisica toarce când o mângâi sau când trage un pui de somn pe burta ta. Felinele torc și atunci când mănâncă sau își alăptează puii. Pe scurt: ele torc atunci când se simt bine.

Dar este torsul doar o expresie a confortului? Nu – deoarece pisicile exprimă și emoții negative, cum ar fi frica, suprasolicitarea, durerea și foamea atunci când torc.

Pisicile torc din motive foarte diferite.

De ce torc pisicile?

Aproape nici un alt animal nu face asta, însă, pisica reușește să se liniștească prin tors. Vei observa acest sunet la pisicile mamă, de exemplu. În timpul nașterii ele torc pentru a își controla durerea și pentru a conduce puii încă orbi și surzi la mameloane.

Pisicile dominante torc și pentru a arăta unei feline inferioare și nervoase că se poate relaxa. Multe pisici sălbatice speriate torc atunci când sunt amenințate pentru a se calma. Așa că torsul nu numai că ajută la calmare, ci și la ameliorarea durerii și menținerea controlului.

În timp ce pisicile tinere se cheamă între ele pentru a se juca prin tors, pisicile adulte își exprimă dorința de a fi mângâiate, de a primi atenție sau hrană de la stăpânii lor.

Pe scurt, pisica toarce din mai multe motive:

  • Pentru a exprima bunăstarea.
  • Pentru a se relaxa.
  • Pentru a se liniști sau pentru a liniști o altă pisică.
  • Pentru a ameliora durerea.
  • Ca mijloc de comunicare

Beneficiile torsului pentru sănătate

Oricât de diferite ar fi “situațiile de tors” – scopul pisicii este de a se relaxa și de a promova starea de bine. Chiar și oamenii de știință au reușit să dovedească aceste funcții:

Pisica eliberează serotonină, hormonul fericirii, prin emiterea unui zumzet profund și continuu. Serotonina este un neurotransmițător important care influențează în mod pozitiv diverse procese din sistemul nervos (de exemplu, emoțiile, sistemul central de recompensă, conștiința și evaluarea durerii).

Cu toate acestea, după cum au descoperit medicii veterinari, oamenii de știință și specialiștii în comportament, acesta nu este singurul efect pozitiv asupra sănătății pisicilor. Studii recente au arătat că torsul are un efect pozitiv asupra rănilor, bolilor și durerii.

Folosirea vibrațiilor torsului ca remedii

Atunci când pisica ta toarce, întregul corp intră în vibrație. Aceste vibrații stimulează musculatura și, astfel, susțin creșterea oaselor, după cum a descoperit Prof. Dr. Leo Brunnberg de la Clinica și Policlinica pentru animale domestice mici de la Universitatea Liberă din Berlin în cadrul cercetărilor sale asupra morfologiei pisicilor.

Această descoperire uimitoare cu privire la mecanismul de autovindecare al torsului explică și faptul că pisicile au fracturi osoase relativ rare, iar atunci când acestea au loc, se vindecă de obicei foarte repede.

Medicina folosește acest principiu în antrenamentul prin vibrații de câțiva ani. Prin generarea unei game de frecvențe cuprinse între 15 și 60 de hertzi, antrenamentul întărește structura osoasă a pacienților cu probleme musculare sau osoase.

Efecte pozitive pentru stăpânii de pisici

Interesant este că nu doar pisica ta eliberează serotonină atunci când toarce, ci și tu însuți. Astfel, sunetul are și un efect calmant și relaxant asupra oamenilor. În același timp, scade tensiunea arterială, reduce simptomele de stres și poate ameliora problemele de somn.

Torsul pisicilor poate avea un efect calmant nu numai asupra lor, ci și asupra stăpânilor lor.

Cum produc pisicile sunetul de tors?

Efectul torsului este, fără îndoială, remarcabil – dar cum funcționează acesta? Cum reușește felina să-și facă tot corpul să vibreze fără să pară încordată sau să fie nevoită să respire puternic?

Numeroși oameni de știință s-au gândit deja la această întrebare. Însă, până în prezent, ei nu au reușit să rezolve în mod clar această enigmă.

Unii cercetători suspectează că sunetele sunt produse de mușchii laringelui care lărgesc și îngustează glota. Alții, însă, cred că osul hioid dur, neextensibil (care leagă limba de osul craniului) este principalul responsabil pentru sunetul continuu de toarcere.

Știința a reușit măcar să dezmintă faptul că faldurile de piele din apropierea corzilor vocale reale (“corzi pseudovocale”) sau chiar aorta joacă un rol în producerea toarcerii. Conform cercetărilor actuale, torsul este un efect de rezonanță care apare, probabil, atunci când corzile vocale se mișcă.

Pisicile sunt adevăratele „torcătoare”

De fapt, pisicile pot toarce atât când inspiră, cât și când expiră, iar acest lucru le deosebește în mod special de majoritatea mamiferelor. Pentru că acestea – la fel ca și oamenii – pot produce sunete doar atunci când expiră.

Torsul este rezervat lumii pisicilor. Dar în afară de pisicile domestice, sunt capabili să o facă și lincșii, oceloții, pumele și gheparzii. Pe de altă parte, pisicile mari, precum tigrii, leoparzii și leii, emit uneori sunete scurte de toarcere atunci când expiră, dar nu le pot susține mult timp.

Deși pentru oameni torsul pare a fi un zumzet constant și de lungă durată, sunetele individuale diferă. De exemplu, sunetul de toarcere este mai scurt și mai puternic atunci când felina inspiră la o frecvență de 27-40 hertzi, în timp ce este ceva mai liniștit și mai lung atunci când expiră, având o frecvență de 16-28 hertzi.

Torsul este ceva ce se învață

Ceea ce ți se pare atât de ușor este de fapt asociat cu un efort anatomic foarte mare. Și chiar dacă puii de pisică de doar câteva ore torc deja când sug de la mama lor, durează ceva timp până când cei mici reușesc să scoată aceleași sunete ca părinții lor.

Dar efortul micuților merită – la urma urmei torsul este extrem de util atât pentru psihic, cât și pentru structura musculară și osoasă. Spre deosebire de mieunat, pe care pisicile îl folosesc doar atunci când comunică cu oamenii, ele folosesc torsul și independent de oameni.

Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?

4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.

8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!