Pisicile și arsurile solare

pisica tigrisor care doarme in soare pe marginea unei borduri, arsurile solare la pisici

În sfârșit, vară! Dar ai grijă: și pisicile se pot arde dacă stau la soare.

Ai crede că pisicile sunt bine protejate de razele soarelui prin blana lor. Dar și ele se pot arde. În acest articol vei afla care feline sunt mai expuse riscului, cum să recunoști arsurile solare la pisici și ce poți face în acest sens.

Locuri des afectate de arsurile solare: urechi, nas și burtă

Arsurile solare sunt leziuni ale țesutului cutanat cauzate de radiațiile UV din lumina soarelui. Oricine petrece prea mult timp neprotejat la soare va avea arsuri solare. Acest lucru este valabil nu numai pentru noi, oamenii, ci și pentru pisicile noastre.

Părțile corpului expuse au un risc mai mare de a fi afectate de razele solare: la pisici acestea sunt în primul rând urechile și vârful nasului. Blana de pe acestea este mai subțire și blochează mai puține radiații.

Unor feline le place să se întindă pe spate și să lase soarele să le încălzească burta. Însă blana de pe burtă nu este la fel de deasă ca cea de pe spate, prin urmare pisica se poate arde de la razele soarelui.

Ce pisici sunt deosebit de expuse riscului?

Unele pisici se ard foarte ușor. Această categorie nu include doar pisicile fără păr, cum ar fi pisicile Sphynx. Și pisicile cu părul lung proaspăt tuns sau animalele cu o blană deosebit de scurtă sau subțire au un risc crescut.

Anumite boli de piele sau o infestare cu paraziți pot duce la subțierea părului și pot face pielea mai sensibilă la arsurile provocate de soare. Prin urmare încearcă să protejezi zonele chele de soare. Țesutul cicatrizat în urma unei leziuni sau a unei intervenții chirurgicale este de asemenea foarte sensibil.

În unele cazuri, prea multă lumină solară poate agrava o boală existentă. Veterinarii recomandă să folosim obligatoriu protecție solară pentru pisicile cu boli de piele autoimune.

Deosebit de sensibile: pisicile albe

În cazul oamenilor, cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât este mai mare riscul de a suferi arsuri solare. Nu este diferit în cazul pisicilor. Pisicile albe și pisicile cu fața albă, urechile albe sau blana albă pe burtă tolerează mai puțin soarele decât pisici de altă culoare.

pisica alba care sta in soare- arsurile solare la pisici
Pisicile albe se ard mult mai ușor.

Cum să recunoști arsurile solare la pisici

Simptomele arsurilor solare sunt similare cu cele ale oamenilor: o arsură solară ușoară duce la înroșirea pielii. În cazurile severe se formează vezicule și pot apărea inflamații și cruste. Ulterior, pielea se desprinde și cade.

Arsurile solare provoacă durere și mâncărime - și la pisici. Dacă pisica se scarpină foarte mult după ce a stat la soare, acest lucru poate indica arsuri solare. Scărpinarea poate provoca pătrunderea agenților patogeni în piele. Pot rezulta infecții bacteriene și chiar ulcerații.

În cel mai rău caz, prea mult soare poate duce și la cancer de piele la pisici.

Cum să previi arsurile solare

Asigură-te că pisica are mereu un loc umbrit în timpul verii dacă o lași pe balcon: prelungește marchiza, montează un parasolar sau pune niște plante mari și umbroase.

Din păcate unele feline se întind oricum la soarele arzător. Nu ai cum să îi spui unei pisici de curte unde să își petreacă timpul. Tot ce poți face este să o dai cu cremă de protecție solară pe părțile expuse ale corpului, cum ar fi nasul și urechile. Pisicile fără păr trebuie date cu cremă pe tot corpul.

Folosește numai produse neparfumate, rezistente la apă, cu un factor de protecție solară de cel puțin 30. De exemplu cremele de soare pentru bebeluși care au un factor de protecție solară (SPF) ridicat și nu conțin parfumuri, coloranți și conservanți sunt ideale pentru acest scop.

Cum să tratezi arsurile solare

Dacă, în ciuda tuturor măsurilor de precauție, pisica ta a făcut o arsură solară, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-i pregătești un loc răcoros. Oferă-i multă apă proaspătă, deoarece astfel ea se răcorește din interior.

Pe internet se recomandă uneori aplicarea iaurtului sau a unei creme grase pe zonele arse. Nu folosi astfel de „remedii casnice”. Ai putea înrăutăți situația. Cremele în special pot încălzi și mai mult pisica.

Dacă arsurile sunt severe, va trebui să consulți un veterinar. El poate trata simptomele cu unguente și medicamente speciale.

S-ar putea ca felina să poarte un con pentru o perioadă de timp. Acest lucru împiedică pisica să se scarpine în zonele arse de pe față sau să lingă rănile.

Următorul articol din revista zooplus îți oferă cinci sfaturi importante despre cum să faci viața pisicii tale mai ușoară în zilele călduroase: Cum să ajuți pisica să facă față la zilele toride de vară.

Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
5 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de genotip pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. Creșterea pisicilor are loc în șase faze, ce se desfășoară pe parcursul primului an de viață. Este necesar să cunoști aceste etape de dezvoltare ale pisicilor, pentru a oferi puiului tău începutul perfect pentru o viață sănătoasă și pentru a îi oferi tot suportul necesar în timpul procesului de creștere.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!