Polidactilia la pisici

Pisică roșcată cu polidactilie care stă întinsă pe spate

„Polýs" înseamnă „mult”, iar „dáktylos" înseamnă „deget" în greacă.

Ai descoperit un pisoi cu un deget în plus printre animalele tale? Atunci cu siguranță nu ai greșit numărătoarea. S-ar putea ca felina să fie polidactilă, adică să aibă mai multe degete decât în mod normal. Află aici ce înseamnă polidactilia la pisici pentru sănătate și ce ar trebui să mai știi despre acest subiect controversat.

Împerecherea pisicilor polidactile – reproducere prin tortură sau o chestiune de preferință?

Reproducerea acestor pisici este controversată din multe puncte de vedere. Experții recomandă în general excluderea pisicilor cu polidactilie de la reproducere.

Cu toate acestea, alții nu văd polidactilia la pisici ca pe un defect, ci mai degrabă ca pe un avantaj. Aceștia presupun că felinele afectate se pot cățăra și prinde mai bine și, prin urmare, sunt superioare pisicilor cu un număr „normal” de degete la vânătoare. În America, unii crescători chiar reproduc în mod intenționat pentru a obține polidactilie – este vorba de rasa de pisici „Superscratcher”.

La noi nu se înmulțesc pisici cu anomalia respectivă. Acest lucru e important pentru evitarea apariției altor pisoi polidactili și pentru a respecta standardele rasei recunoscute.

Simptome: care sunt semnele polidactiliei la pisici?

Pisicile cu polidactilie au, de obicei, șase degete în față și cinci degete în spate, în loc de cinci degete în față și patru în spate – adică un deget în plus în fiecare caz.

Însă această trăsătură poate varia. Gena poate duce la creșterea unui deget în plus la toate membrele sau la afectarea unei singure labe. Există și cazuri rare în care mai mult de un deget este supradezvoltat. Cartea Recordurilor Guinness, de exemplu, relatează despre o pisică pe nume Jake, despre care se spune că are 28 de degete în loc de 18.

Prezența unuia sau mai multor degete în plus la pisica ta nu este dureroasă pentru ea. În cazuri rare, o gheară se poate rupe și se poate infecta, dar de obicei nu apar complicații majore.

În funcție de localizarea degetului în plus pe lăbuță, specialiștii împart polidactilia la pisici în două forme distincte:

1. Forma Mittens

Acest termen provine din limba engleză („mitten”) și înseamnă „mănușă de box” sau „mănușă”. În acest caz, mutația genetică ereditară afectează partea interioară a labei. Pisicile polidactile au un deget mare în loc de un pinten la labele din față.

2. Forma Patty-Foot

Laba pisicii pare circulară, ca o chiftea de hamburger. Motivul: poligena face ca degetul să crească fie în mijlocul, fie în exteriorul labei.

Lăbuțele unei pisici albastru de Rusia care se întinde
O laba din față „normală" cu cinci degete de la picioare.

Cauze: care sunt factorii declanșatori ai polidactiliei la pisici?

Cauza polidactiliei la pisici este o mutație genetică specifică care se moștenește în mod autosomal dominant. În mod normal, constituția genetică a pisicilor prevede că acestea au în total 18 degete pe labele din față și din spate. În cazul în care gena responsabilă de acest lucru este modificată, numărul degetelor de la picioare se modifică și el.

Polidactilia este deosebit de frecventă în cazul pisicii din rasa Maine Coon. Diferite surse afirmă că 40 la sută din forma originală a Maine Coon-ului aveau un deget în plus.

Interesant de știut: deoarece pisica scriitorului de renume mondial Ernest Hemingway era, de asemenea, polidactilă, numele „pisici Hemingway” a fost creat pentru pisicile polidactile. Pisicile cu un deget în plus la cel puțin două labe poartă și denumirea de „pisici de navă”.

Rasa Pixiebob este o altă rasă cunoscută pentru polidactilia sa frecventă. Spre deosebire de Maine Coon, polidactilia pisicii Pixiebob este unul dintre standardele recunoscute ale rasei, conform TICA (The International Cat Association).

2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO
Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!