Curățarea ochilor și a urechilor pisicii Acest articol a fost verificat de un veterinar

curatarea urechilor pisicii

Urechile pisicilor sunt foarte sensibile și trebuie curățate cu atenție.

Nu doar blana pisicii trebuie îngrijită. Și ochii și urechile au nevoie de atenția noastră uneori. Există niște aspecte, pe care trebuie să le iei în considerare, atunci când cureți ochii și urechile pisicii.

Ce pot folosi pentru curățare?

Poți găsi în comerț multe produse speciale pentru curățarea urechilor și a ochilor animalelor. Ingredientele deseori chimice au un miros puternic.Plus că unele animale pot avea reacții alergice la produsele artificiale de curățare.

Dacă e posibil, folosește cât mai puține instrumente, cum ar fi o cârpă curată și apă călduță. Dacă ochii sau urechile trebuie curățate mai bine, veterinarul îți poate recomanda produsele potrivite și te poate chiar ajuta dacă e cazul.

Atunci când cureți ochii și urechile pisicii, nu uita: sunt foarte sensibile și delicate!

La fel cum are grijă de blană, pisica își curăță și ochii și urechile singură. Limba, lăbuțele și picioarele din față sunt ajutoare eficiente în acest caz și, dacă e nevoie, își va folosi și lăbuțele din spate fără probleme. Însă câteodată stăpânul trebuie să curețe ochii și urechile pisicii. De exemplu dacă pisica este bolnavă și pleoapele ochilor sunt lipite una de cealaltă sau dacă are paraziți, ceară sau murdărie în urechi.

Sfaturi și trucuri: Cum să cureți corect ochii și urechile pisicii

Pisicile sunt animale curate, au grijă de ochi, urechi, precum și de blana lor. Uneori dau dovadă de angajament fizic deplin și nu își folosesc doar limba, ci și lăbuțele. Dar dacă ochiul sau urechea pisicii tale sunt rănite sau afectate de o boală, faptul că aceasta se spală singură nu este suficient. Va trebui să dai o mână de ajutor și să o ajuți să treacă peste episodul delicat.

Află cum să faci acest lucru aici:

Curățarea ochilor pisicii

 • Folosește o cârpă dintr-un material, care nu este pufos (de exemplu din bumbac)
 • Umezește-o cu apă fiartă, iar când se răcește
 • Curăță ușor pisica în jurul ochilor
 • Se înțelege de la sine că nu trebuie să cureți ochiul însuși, ci doar blana din jurul ochilor și posibil pleoapele
 • Folosește o cârpă umedă de fiecare dată când cureți ochii pentru a preveni pătrunderea murdăriei înapoi în ochi sau reinfectarea
 • Aceeași procedură este potrivită și pentru aplicarea picăturilor de ochi prescrise de veterinar. Dacă ochii pisicii au multe cruste, trebuie neapărat să mergi la veterinar. Ar putea indica o inflamare sau un corp străin în ochiul pisicii.
curatarea ochilor pisicii

Curățarea urechilor pisicii

În general nu e nevoie să cureți urechile felinei dacă aceasta e sănătoasă. Dar s-ar putea să fie nevoie dacă are paraziți sau ceară în exces în urechi. Ai grijă, pentru că bețișoarele de urechi și agenții agresivi de curățare pot afecta interiorul urechii și pot împinge murdăria și bacteriile în urechea internă. Ceara împinsă în față se usucă și formează un fel de dop pe timpan.
Acest lucru poate cauza inflamații sau probleme de auz. Dacă observi cruste în urechile pisicii, s-ar putea să aibă râie auriculară. Du-o la veterinar pentru a fii sigur.

 • Umezește ușor o cârpă din material, care să nu fie din material pufos (nu trebuie să ajungă apă sau scame în canalul auditiv al pisicii)
 • Curăță auricula ușor și încet din interior spre exterior
 • Ajută dacă ții urechea cu cealaltă mână
 • Repetă procedura de câteva ori cu o cârpă nouă, blând și cu grijă pentru a nu răni pisica
 • Nu insera obiecte străine sau șervețele rulate în ureche pentru a ajunge mai adânc
curatare urechi pisica alba pufoasa

Există vreo boală serioasă?

În primul rând dacă ochii pisicii sunt apoși sau murdari, trebuie să mergi la veterinar.

Ar putea fi vorba de o rană, de conjunctivită sau de o boală complet diferită, care ar putea agrava tentativa ta de a îi curăța. Veterinarul poate pune un diagnostic exact și îți poate da apoi undă verde să îi cureți ochii. Te-ar putea chiar ajuta cu niște sfaturi sau ți-ar putea arăta direct cum să cureți ochii și urechile pisicii.

Concluzie

În principiu: ai grijă și evită agenții de curățare agresivi și vata. Chiar și remediile „naturale”, cum ar fi ceaiul de mușețel pot lăsa particule mici și resturi care irită ochii și urechile și cauzează o inflamație.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!