Accidentul vascular cerebral la pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

The cat is examined by the veterinarian. Vet lights up with the

În cazul în care pupilele au dimensiuni inegale sau ochii se mișcă necontrolat, acest lucru ar putea indica un accident vascular cerebral la pisică.

Dacă o pisică se clatină și se răstoarnă, primul lucru la care te gândești este un accident vascular cerebral. În acest articol vei afla cum să recunoști semnele și să tratezi un accident vascular cerebral la pisici.

Poate o pisică să aibă un accident vascular cerebral?

Pentru a clarifica această întrebare, ar trebui mai întâi să definim afecțiunea. Institutul Robert Koch (RKI) definește accidentul vascular cerebral după cum urmează:

„Termenul de accident vascular cerebral se referă la o insuficiență „bruscă” a funcțiilor cerebrale. Accidentul vascular cerebral (AVC) este termenul generic pentru afectarea acută a unor zone ale creierului care apare fie ca urmare a unui blocaj vascular […], fie ca urmare a unei hemoragii cerebrale […].

Cu toate acestea, literatura de specialitate actuală nu descrie aproape niciun caz de accident vascular cerebral la pisici. Totuși, există cazuri de paralizie care se apropie de un accident vascular cerebral.

Ce pisici sunt afectate în mod special?

Veterinarii diagnostichează cel mai adesea accidentele vasculare cerebrale la pisicile care au aproximativ nouă ani. În plus, ele au de obicei o boală de bază, cum ar fi cancerul sau o boală de rinichi.

Simptome: cum se manifestă un accident vascular cerebral la pisici?

Primele semne ale unui accident vascular cerebral la pisică apar în mod acut, adică brusc. În funcție de amploarea acestuia (de exemplu, mărimea hemoragiei sau a blocajului) și de părțile creierului afectate, e posibil să observi următoarele deficite neurologice:

 • Pisica ta are spasme și își arcuiește spatele.
 • Pupilele sunt de dimensiuni inegale.
 • Prezintă paralizie și / sau tulburări de mișcare.
 • Ochii se mișcă necontrolat.
 • Își pierde cunoștința.
 • Apare orbirea bruscă.
 • Pisica își ține capul neobișnuit de strâmb.
 • Pisica își pierde echilibrul.

Diagnostic: cum se detectează un accident vascular cerebral la pisici?

În cazul în care pisica prezintă deficite neurologice, trebuie să consulți medicul veterinar imediat. Deoarece o varietate de boli (de exemplu, sindromul vestibular) poate duce la astfel de simptome, este necesară o examinare detaliată a pisicii.

Pentru a accelera identificarea cauzei, este important să îi furnizezi medicului veterinar toate informațiile importante. Așa că fii pregătit să răspunzi la întrebări precum: când au apărut primele simptome? Ia pisica medicamente și, dacă da, când le-a luat ultima dată?

Investigații suplimentare

După examinarea generală, medicul veterinar va efectua și alte examinări. Printre acestea se numără analizele de sânge, examinări fecale pentru paraziți și analize de urină.

În plus, procedurile imagistice, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), pot ajuta la vizualizarea posibilelor modificări ale creierului.

Tratament: cum se tratează un accident vascular cerebral la pisici?

Dacă pisica ta a suferit un accident vascular cerebral, cel mai bun lucru pe care îl poți face, este să îi oferi măsuri de susținere. Acestea includ:

 • Fizioterapie
 • Terapia cu oxigen: aceasta poate promova vindecarea țesutului cerebral.
 • Administrarea de medicamente care scad presiunea în craniu
 • Măsuri dietetice

Pe lângă asta, este important ca și boala de bază care ar fi putut duce la accidentul vascular cerebral să fie tratată. Aceasta este singura modalitate de a proteja pisica de leziuni suplimentare pe termen lung.

Cauze: care sunt factorii declanșatori pentru un accident vascular cerebral la pisici?

Creierul pisicii depinde de o alimentare constantă cu sânge. Are nevoie de aceasta pentru a furniza oxigen și nutrienți esențiali organelor, precum și pentru a elimina reziduurile. În cazul în care fluxul sanguin este compromis, se poate produce un accident vascular cerebral.

Două tipuri de „accidente vasculare cerebrale” apar de obicei la pisici:

În cazul în care peretele unei artere este afectat, sângerarea care rezultă în creier provoacă un accident vascular cerebral hemoragic (hemoragie). Sângele apasă pe țesut, provocând leziuni în zona afectată a creierului.

Dacă o arteră care furnizează sânge este blocată sau îngustată, accidentul vascular cerebral este ischemic (insuficient alimentată cu sânge sau deloc). Acest lucru, la rândul său, duce la faptul că sângele nu mai ajunge la creier.

Prognostic: care sunt șansele de recuperare?

Din cauza faptului că există foarte puține informații despre prognosticul unui accident vascular cerebral la pisică, veștile nu sunt prea bune. În plus, evaluarea șanselor de recuperare este dificilă, deoarece factori importanți, cum ar fi localizarea leziunilor la nivelul creierului sau boala de bază, joacă un rol important.

În principiu, totuși, cu cât mai devreme duci pisica la veterinar, cu atât mai bun este prognosticul!

Prevenire: putem proteja pisicile de un accident vascular cerebral?

Nu direct. Dar te poți asigura că pisica ta are o viață sănătoasă cu o dietă echilibrată și exerciții fizice suficiente.

Du-o în mod regulat la medicul veterinar pentru a detecta și trata bolile de bază într-un stadiu incipient. O bună gestionare a paraziților (de exemplu, examene fecale regulate / protecție antiparazitară) contribuie, de asemenea, la protejarea pisicii împotriva bolilor.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!