Îndepărtarea părului de pisică: cum să ții problema sub control

Pisica roșcată din rasa Maine Coon care stă pe marginea unei canapele gri lângă o rolă de hârtie lipicioasă pentru îndepărtat scamele și părul

Unele pisici de rasă, cum ar fi Maine Coon, au un substrat de blană foarte des pe care le place să îl împrăștie prin casă.

Fie că au părul scurt sau lung, toate au un lucru în comun: lasă păr. În acest articol vei afla cum să îți scapi casa de părul enervant de pisică și cum să îndepărtezi părul de pisică de pe haine.

Schimbarea blănii ș.a.: de ce lasă pisicile păr?

Majoritatea stăpânilor de pisici îți pot vorbi toată ziua despre acest subiect: pe pantalonii din stofă neagră, în franjurile covorului și pe canapea – părul felinei este peste tot. Mai ales pe locul preferat al pisicii, se poate forma în timp un adevărat strat de pâslă.

Căderea părului la pisică este inevitabilă

Este ceva normal ca pisicii să îi cadă păr și nu ai de ce să te îngrijorezi. La fel ca la oameni, părul la pisici moare în timp și se desprinde de la rădăcină.

Punctul culminant: perioade de schimbare a blănii

Volumul de păr atinge punctul culminant de două ori pe an, în faza de schimbare a blănii. Se acumulează cantități mari de păr, mai ales primăvara, când pisica își subțiază blana deasă de iarnă și o schimbă cu o blană de vară mai aerisită.

Din fericire, stăpânii de pisici au la dispoziție metode dovedite și testate și ajutoare practice în eterna luptă împotriva părului:

Îngrijirea regulată a blănii stă la baza problemei părului

Oricine a fost vreodată lins de pisica sa știe: limba pisicilor zgârie! Motivul pentru aceasta îl reprezintă papilele, mici peri care funcționează ca un pieptene încorporat. Când se îngrijesc, pisicile le folosesc pentru a îndepărta singure firele de păr libere.

În orice caz, în perioadele de schimbare a blănii, acest lucru pur și simplu nu este suficient. În sălbăticie, felinele se plimbau prin tufișuri și se lăsau periate de crengi.

În cazul pisicilor domestice, această sarcină îți revine ție: ar trebui să îndepărtezi în mod regulat părul liber de pisică cu o perie. În acest fel, faci un lucru bun pentru pisica ta și limitezi părul din casă direct la sursă.

Articol sugerat: Cum să îngrijești corect blana de pisică.

© maryviolet / stock.adobe.com

Îndepărtarea părului de pisică: casă și mobilier

Chiar și cu cea mai minuțioasă îngrijire, părul din mediul pisicii nu poate fi complet evitat. Așa că ce poți face dacă nu mai poți vedea culoarea canapelei din cauza părului sau dacă pisica ta a ales blugii tăi ca loc preferat?

Producătorii au venit, de asemenea, cu instrumente utile pentru părul de animale de companie de pe mobilă și haine: aspiratoarele, perii cauciucate și rolele lipicioase de scame ajută în mod fiabil la îndepărtarea părului de pisică de pe mobilier și alte materiale textile.

Este important să te concentrezi încă de la început și să îndepărtezi părul de pisică în mod regulat și constant. În caz contrar, mai ales locurile în care pisicii îi place să petreacă cel mai mult timp vor fi acoperite de blană după o perioadă scurtă de timp.

O pisică nu trebuie să stea peste tot. Amenajează-i locuri confortabile în care să doarmă într-un coș sau pe ansamblul de cățărat și, în schimb, definește zonele care sunt tabu pentru ea. Cu puțină consecvență, poți ține canapeaua sau patul departe de părul ei.

Stăpânii de pisici vor folosi frecvent aspiratorul. Achiziționează un model puternic care are și accesorii adecvate pentru mobila tapițată și covoare. După aspirare, părul este depozitat în siguranță în sacul aspiratorului și poate fi aruncat pur și simplu la gunoiul general.

Rolele de scame sunt o modalitate bună de a proteja mobilierul de înaltă calitate. Firele de păr se lipesc pur și simplu de ele fără prea multă presiune mecanică.

Dezavantajul: efectul poate fi prea slab pentru firele de păr rigide și ascuțite ale stratului superior de blană. În plus, rolele cu scame produc destul de multe deșeuri, deoarece benzile lipite cu păr trebuie aruncate.

Pentru a îndepărta părul de pisică, sunt potrivite perii de tapițerie cu peri de cauciuc sau un burete uscat special care adună părul căzut.

Rolele de scame sunt instrumente excelente pentru îndepărtarea părului de pisică încăpățânat de pe mobilă.

Îndepărtarea părului de pisică: pantaloni, pulovere și jachete

Dacă hainele unui stăpân de pisici trebuie să fie complet lipsite de păr în viața de zi cu zi este o decizie personală. Unii pot trăi cu fire ocazionale de păr, alții nu.

Dar există situații în care hainele păroase sunt scoase din discuție: de exemplu, dacă costumul negru sau „mica rochie neagră” a stat sub pisică chiar înainte de a ieși în oraș.

Dacă pisica s-a întins pe hainele tale și a lăsat un smoc mai mare de păr pe ele, ia mai întâi uscătorul de păr. Încearcă să scapi de păr cu ajutorul unui jet de aer puternic.

După aceea, rămân doar firele de păr încăpățânate. Acest lucru te ajută să ai din nou haine fără păr cu alte ajutoare.

Rolele de scame oferă, de asemenea, un ajutor rapid pentru haine. Cu toate acestea, periile speciale pentru haine din magazinele specializate sunt mai bune. Le poți folosi timp de mulți ani și îndepărtează părul în mod deosebit de eficient.

Periile de haine funcționează adesea cu sarcini statice pentru a îndepărta părul de animale de companie din țesătură cât mai ușor posibil. După curățare, pur și simplu ia părul de pe ele și aruncă-l la gunoi.

Pentru doar câțiva lei, îți poți cumpăra mănuși de spălat vase din cauciuc rezistent în orice supermarket. Aceasta este ca un fel de armă miraculoasă dacă ai o pisică foarte păroasă.

Mănușile de cauciuc sunt foarte lipicioase. Trecându-le peste materialul textil, vei trage părul din țesătură. În plus, apare și efectul static datorat încărcării electrice. În cel mai scurt timp, vei îndepărta cea mai mare parte a părului de pe haine, deoarece acesta se lipește automat de mănușă.

Dacă ai dubii, poți face „finisajele” cu o perie.

Concluzie: nu te panica dacă vezi păr de pisică, ci acționează!

Părul peste tot poate fi enervant. Dar există câteva lucruri pe care le poți face pentru a îndepărta părul de pisică. O îngrijire meticuloasă, o curățenie regulată a casei și perierea ocazională a hainelor sunt cheia pentru a îți menține gospodăria cât mai puțin păroasă.


Jana Schubert
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Jana Schubert

Încă de când eram copil, preferam să mă joc cu pisica noastră persană decât cu ursulețul de pluș. Mai târziu, i-am bătut la cap pe părinții mei până când mi s-a permis să adopt un cal. Am avut multe experiențe memorabile alături de animalele mele de companie. Și chiar dacă viața alături de ele nu este întotdeauna ușoară, nu aș lua în considerare altă opțiune, pentru că nimic nu îmi ajunge la suflet precum companionii mei. Simt această magie chiar și atunci când scriu despre ele și sper ca o parte din ea să vă atingă și pe voi.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!