Infecția urechii la pisici (otită externă) Acest articol a fost verificat de un veterinar

Acarieni în urechea unei pisici cu blana roșcată, poză de aproape

Firimiturile negre din pavilionul urechii sunt un semn tipic al unei infestări cu acarieni de ureche!

Mergi la ușă să lași pisica înăuntru după plimbarea de noapte. Dar ce e acolo? Urme de zgârieturi pe gât și blănoasa ta își ține capul într-o parte. Primul tău gând: s-a bătut cu o altă pisică! Ar putea fi vorba, de fapt, de o infecție a urechii.

Simptome: care sunt semnele unei infecții a urechii la o pisică?

În funcție de amploarea și cauza inflamației poți recunoaște o infecție a urechii după următoarele simptome:

  • Pisica își scutură mai mult capul sau își ține capul înclinat.
  • Descoperi secreții ciudate ale urechii (de exemplu puroi, firimituri negre, secreții urât mirositoare).
  • Se scarpină la gât sau la ureche (pe o parte sau pe ambele).

Dacă infecția urechii pisicii progresează la structurile din apropiere, cum ar fi urechea medie sau urechea internă, pot apărea în curând și alte afecțiuni. În acest caz, pisica va părea din ce în ce mai apatică și va mânca mai puțin. Poate avea de asemenea febră și dureri severe.

Astfel de infecții pot duce și la așa-numitul sindrom vestibular. Inflamația afectează organul de echilibru din urechea internă, care în mod normal semnalează creierului poziția actuală a capului.

Animalele afectate au prin urmare tulburări de coordonare (tulburări de echilibru) și o poziție înclinată a capului. În plus, ochii lor tremură necontrolat, ceea ce medicii veterinari numesc nistagmus.

Pisică cu dungi închise la culoare care își scarpină capul sau urechea
Mâncărimea urechii este adesea primul semn că urechea pisicii este inflamată.

Diagnostic: cum poți recunoaște o infecție a urechii la pisică?

Dacă pisica se scarpină mai des la urechi sau își înclină capul, ar trebui să o duci la un veterinar. El poate examina urechea acesteia mai îndeaproape și poate exclude bolile comune.

Pentru a face acest lucru, veterinarul începe consultația prin examinarea stării generale a pisicii, după care evaluează urechea externă. Pentru a putea examina și urechea internă (inclusiv timpanul), el folosește un otoscop (oglindă pentru ureche) echipat cu o lampă.

Dacă există motive pentru a suspecta o cauză infecțioasă, veterinarul va lua o mostră din ureche cu ajutorul unui tampon. Atunci când plasează tamponul pe o lamelă și îl examinează la microscop, el poate detecta bacterii sau acarieni. Totuși, pentru a exclude cauzele alergice, este necesar un test de alergie.

Tratament: cum se tratează otita la pisici?

O infecție a urechii poate fi foarte enervantă și chiar dureroasă pentru pisică, motiv pentru care tratamentul din timp este foarte important. Dacă vrei ca felina să scape cât mai repede de durere, medicul veterinar curăță mai întâi urechea pisicii.

Având în vedere că pielea animalelor se irită ușor, veterinarul va folosi un produs pentru curățarea urechilor (picături pentru urechi) special conceput pentru pisici. După o curățare inițială, el va masa ușor produsul în ureche. Acest lucru desprinde ceara din ureche, pe care veterinarul o va îndepărta apoi cu ajutorul unor cârpe.

La nevoie el îi poate administra felinei medicamente, cum ar fi antiinflamatoare sau analgezice. Dacă a detectat o infecție bacteriană, va folosi și antibiotice. Însă dacă e vorba de o ciupercă, pisica va avea nevoie de antimicotice, iar în cazul unei infestări cu paraziți de medicamente de deparazitare.

Pentru a sprijini procesul de vindecare va trebui să ai grijă de urechile pisicii și acasă. Roagă veterinarul să îți arate cum să faci acest lucru. Dar nu uita o regulă importantă: nu folosi niciodată bețișoare de urechi, pentru că ele pot afecta urechea sensibilă a pisicii tale!

Pui de pisică tărcat căruia i se pun picături de urechi la veterinar. Are un ham și lesă albastră.
Picăturile speciale te ajută să elimini murdăria infecțioasă din ureche.

Cauze: care sunt factorii declanșatori ai unei infecții a urechii la pisici?

Multe pisici suferă de infecții ale urechii (otită) pe parcursul vieții lor. Acest lucru se datorează în principal faptului că există mulți factori diferiți ce pot duce la boală:

Infecțiile recurente ale urechii la pisici pot fi un semn de alergie. Fie că este vorba de atopie (alergie de mediu) sau de alergie alimentară, există mulți alergeni care pot fi luați în considerare.

Dacă ai o pisică de curte, ea probabil explorează zi și noapte cartierul. Cel mai probabil îți face rondul prin iarbă înaltă și tufișuri. Spicele de iarbă sau așchiile pot ajunge cu ușurință în urechea pisicii și pot duce la infecții urâte ale urechii.

Pisicile tinere, în special, au tendința de a face infecții ale urechii ca urmare a unei infestări cu acarieni (Otodectes cynotis).

În general pisicile cu un sistem imunitar slăbit suferă mai rar decât câinii de așa-numita malassezia – o ciupercă de drojdie care colonizează canalul auditiv. Însă vara, atunci când temperaturile sunt ridicate, ele se înmulțesc foarte repede și pot duce la reacții inflamatorii la nivelul urechii.

Infecțiile cronice și purulente ale urechii la pisici sunt adesea cauzate de polipi. Aceștia sunt în general creșteri unilaterale ale membranei mucoase – adesea o consecință a complexului de răceală a pisicii.

Prognostic: care sunt șansele de vindecare?

Din fericire, majoritatea stăpânilor de pisici observă rapid când animalele lor de companie au o problemă cu timpanele. Tratamentul efectuat într-un stadiu incipient duce de obicei la o ameliorare rapidă a simptomelor.

Prin urmare, infecțiile grave și dureroase ale urechii interne (otită internă) sau ale urechii medii (otită medie) apar mai rar. Dacă totuși se întâmplă, acest lucru poate înrăutăți semnificativ prognosticul pisicii.

Prevenire: pot preveni o astfel de infecție?

Dacă pisica ta este predispusă la infecții ale urechilor, ar trebui să îi verifici urechile în mod regulat și să le cureți dacă este necesar. Folosește produse de curățare a urechilor speciale pentru animale și evită dezinfectanții și săpunurile iritante.

Atenție! Remediile naturale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai sau ceaiul de mușețel, trebuie folosite cu prudență. Deoarece membranele mucoase sensibile ale pisicilor, câinilor și ale altor animale nu reacționează întotdeauna bine la astfel de substanțe iritante.

Pentru a preveni infestarea pisicii cu paraziți, folosește și o protecție eficientă împotriva acarienilor. Fie că este vorba de picături sau de o zgardă – ai la dispoziție o gamă largă din care poți alege!


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!