Conjunctivita la pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

Femeie acasă ținându-și pisica pufoasă. Pisicuță drăguță tabby gri cu ochi albaștri. Animale de companie, prietenie, încredere, dragoste și concept de stil de viață. Prieten al omului. Iubitor de animale.

Ochii pisicii ar trebui să fie întotdeauna limpezi și nu roșii.

Pisica ta s-a trezit astăzi cu ochii umflați și lipiți? Atunci ar putea suferi de conjunctivită. Citește tot ce trebuie să știi despre conjunctivita felină în articolul următor.

Trebuie să te îngrijorezi? 

Conjunctivita la pisici nu este foarte periculoasă. Cu toate acestea, este de obicei asociată cu dureri și disconfort semnificativ pentru pisică. În anumite circumstanțe, însă, conjunctivita poate deveni cronică sau, în cel mai rău caz, pisica poate orbi. Prin urmare, nu ar trebui să eziți, mai ales dacă observi alte simptome, în a apela medicul veterinar.

Cum apare conjunctivita la pisici?

Dezvoltarea conjunctivitei la pisici poate avea multiple cauze, așa că e nevoie de o diferențiere între cauzele infecțioase și cele neinfecțioase pentru a înțelege mai bine:

Cauze infecțioase

Conjunctivita la pisici tinere este deseori semnul unei răceli. Aceasta este o boală infecțioasă ce apare în toată lumea, cauzată de diverse bacterii și patogeni virali. Însă virusul felin de herpes 1 (FHV-1) și bacteria Chlamydophila felis joacă un rol în mod special de important în dezvoltarea conjunctivitei.

Ambii agenți infecțioși sunt transmiși prin picături, de exemplu, prin contactul cu secreții nazale contaminate. În mod normal locurile unde trăiesc mai multe pisici, cum ar fi adăpostul de animale sau expozițiile de pisici, au un risc mai mare de răspândire a patogenilor din cauza densității mari.

Pe lângă conjunctivita tipică, această boală respiratorie este însoțită deseori de alte simptome, cum ar fi strănutul, febra sau pierderea apetitului.

Cauze neinfecțioase

Această categorie include în mod special reacțiile alergice și inflamațiile cauzate de corpuri străine. Alergiile sunt foarte comune la pisici și, pe lângă conjunctivită, pot duce deseori la reacții de hipersensibilitate, cum ar fi mâncărimi, dificultăți de respirare sau alte inflamații ale pielii.

Pe lângă reacțiile alergice, și corpurile străine pot cauza iritații la ochi, care rezultă în inflamarea conjunctivei. Un bun exemplu de corpuri străine ar fi particulele din mediul înconjurător sau firele de păr.

Care sunt simptomele conjunctivitei?

Există anumite semne cu ajutorul cărora poți recunoaște conjunctivita la pisici. Printre acestea se numără:

  • Înroșirea ochiului (infecție conjunctivă)
  • Umflarea conjunctivei și tendință mai deasă de a clipi
  • Lăcrimare (de exemplu apoasă sau purulentă)
  • Senzația că ar avea un corp străin în ochi
  • În funcție de boală, pot apărea simptome adiționale, cum ar fi strănutul sau tusea, sau alte inflamații ale pielii

Ce posibilități de diagnosticare există?

Conjunctivita la pisici nu e mereu cauzată de o boală gravă. Însă, dacă apar alte simptome sau nu se vindecă singură în câteva zile, consultă un veterinar.

La începutul vizitei la veterinar, acesta va face o anamneză detaliată. Scopul acesteia este colectarea informațiilor importante privind apariția bolii. Situația vaccinurilor pisicii, apariția altor semne de boală sau contactul cu alte animale bolnave ajută la excluderea diagnosticelor diferențiale.

După anamneză are loc o examinare clinică generală, prin care se determină starea generală a pisicii. Aceasta este foarte importantă, pentru că diagnosticul final depinde de condiția actuală a pisicii. Cei mai importanți parametri sunt condiția generală a pisicii, frecvența cardiacă și respiratorie, precum și starea membranelor mucoase și temperatura internă rectală a corpului.

Dacă examinarea clinică nu arată o deviere semnificativă a parametrilor vitali, veterinarul poate începe examinarea specială. Pentru a exclude prezența unui corp străin, va examina cu atenție ochiul. Însă dacă pisica nu este cooperantă, s-ar putea să fie necesară anestezie locală sau generală. Bolile infecțioase pot fi detectate rapid cu ajutorul unei mostre luate prin tamponare. Pentru a identifica bacteria sau virusul respectiv, mostra este examinată atât microscopic, cât și folosind metoda PCR (reacție de polimerizare în lanț). Însă, foarte puține cabinete veterinare au opțiunea din urmă, așa că deseori mostrele sunt trimise către laboratoare speciale. În general, veterinarul primește rezultatul câteva zile mai târziu. Pentru a afla cauzele unei alergii, pot fi folosite un regim prin eliminare, un test de piele (test intradermic) sau analize de sânge.

Medicul veterinar verifică vederea unei pisici din rasa Cornish Rex într-o clinică veterinară. Ea aplică picături pe ochii animalelor de companie. Sănătatea animalelor de companie.

Cum se tratează conjunctivita?

În funcție de cauza conjunctivitei, tratamentul poate să difere. În cazul unei infecții bacteriene, medicul veterinar va prescrie picături pentru ochi sau unguent antibiotic, care trebuie administrat de mai multe ori pe zi. Dacă virușii sunt cauza, medicamentele antivirale sunt utilizate în consecință.

Dacă un corp străin provoacă infecția, medicul veterinar îl va îndepărta cu grijă. Anestezia poate fi necesară pentru această procedură. Pisica primește apoi unguente antiinflamatoare pentru ochi, care vor promova regenerarea timp de câteva zile.

Ce remedii de naturiste există pentru conjunctivita la pisici?

Dacă pisica ta are o conjunctivită foarte ușoară, s-ar putea să o poți ajuta cu câteva remedii simple făcute în acasă. De exemplu, ochii pot fi curățați cu o cârpă și apă călduță. Acest lucru îndepărtează o parte din mâncărime și, în consecință, oferă ușurare pisicii. În niciun caz nu trebuie să folosești ceai de mușețel sau ceva similar pentru a-i clăti ochii. Particulele din ceai o vor irita mai mult.

Picăturile de ochi homeopate s-au dovedit, de asemenea, eficiente pentru conjunctivita ușoară la pisici. Cu toate acestea, acestea ar trebui folosite numai dacă scurgerile oculare ale pisicii sunt clare. Dacă scurgerile din ochi sunt gălbui sau verzui, singurul lucru care poate ajuta este să mergi la veterinar.

Cu toate acestea, dacă inflamația nu dispare în câteva zile sau dacă pisica dumneavoastră dezvoltă alte simptome, cum ar fi febră sau oboseală, trebuie să consulți un medic veterinar.

Care este prognoza?

Prognoza conjunctivitei depinde de cauza bolii și în general nu afectează foarte sever ochiul. Însă dacă inflamația se răspândește țesuturile înconjurătoare și afectează structurile ochiului intern, crește riscul de orbire.

Cum pot evita apariția conjunctivitei la pisică?

Bolile infecțioase, cum ar fi răceala felină, pot fi evitate cu ajutorul următoarelor măsuri de profilaxie:

  • Evitarea contactului cu animale bolnave
  • Există vaccinuri împotriva virusului felin herpes 1 (FHV-1), Chlamydophila felis și a altor cauze ale răcelii feline. Imunizarea de bază are loc în săptămânile 8, 12 și 16 de viață, iar în funcție de vaccin, ar trebui făcut un rapel o dată la 3 ani de către veterinar

Evitarea corpurilor străine este mai dificilă. Însă poți reduce reacțiile alergice dacă iei anumite măsuri de precauție. Se recomandă următoarele măsuri:

  • Îndepărtarea alergenilor din mediul pisicii, dacă e posibil
  • Profilaxie eficientă anti-purici: de exemplu zgardă sau picături anti-purici

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!