Cum văd pisicile?

ochi de pisică british shorthair

Pisicile pot vedea chiar și pe întuneric aproape complet. Secretul se află în structura ochilor lor.

Pisicilor le place să își surprindă stăpânii cu un șoarece capturat în miezul nopții. Dar cum reușesc? De ce văd pisicile atât de bine în întuneric? Și este adevărat că pisicile sunt daltoniste? În acest articol îți explicăm cum văd pisicile lumea și cum sunt construiți ochii lor. De asemenea îți oferim câteva sfaturi dacă ai acasă o pisică cu probleme de vedere.

Cum văd pisicile noaptea?

Celulele senzoriale situate în retină, așa-numitele bastonașe, sunt responsabile pentru percepția luminozității. Lumina care intră prin pupilă excită aceste bastonașe. Cu cât acestea sunt mai excitate, cu atât mai puternică este percepția de luminozitate în creier.

Cum se face că pisicile văd noaptea mai bine decât oamenii? În primul rând, ochii pisicilor au mult mai multe bastonașe decât cei ai stăpânilor lor. Prin urmare, acestea sunt specializate în percepția razelor de lumină și a întunericului.

Pe de altă parte, ochii de pisică au o altă structură care susține vederea nocturnă. Este vorba despre tapetum lucidum (în latină: covor luminos). Aceasta este o structură în formă de semilună situată în coroida ochiului. Nu numai pisicile, ci și câinii și vitele o au.

Tapetum lucidum este alcătuit din multe forme mici, asemănătoare cristalelor, care reflectă lumina incidentă ca o oglindă. Acest lucru, la rândul său, crește excitația bastonașelor. Prin urmare pisicile pot vedea ceva chiar și atunci când nu există aproape deloc lumină.

Fii atent la acest lucru data viitoare când mergi la o plimbare pe noapte: dacă lumina lunii sau lumina de la o lampă cade corect în ochii unei pisici, poți vedea această structură ca un strat strălucitor gălbui sau albastru-verzui.

Pe de altă parte, până și ochii pisicilor sunt copleșiți pe întuneric complet, iar în acest caz blănoasele trebuie să se orienteze diferit. Dar ele au și alte simțuri speciale pentru aceste situații.

Cum percep pisicile mișcările?

Este incredibil cât de repede pot reacționa pisicile la obiectele în mișcare. În timp ce oamenii au de obicei dificultăți în a prinde o muscă, pisicile o pot prinde dintr-o singură încercare.

Motivul pentru acest lucru îl reprezintă tot bastonașele prezente în retina ochilor de pisică. Numărul acestora determină așa-numita frecvență de fuziune a sclipirii. Aceasta este frecvența la care schimbările repetate de lumină-întuneric fac ca imaginea să fie percepută ca fiind neclară.

În timp ce ochiul uman poate percepe între 10 și 60 de stimuli pe secundă, această frecvență este semnificativ mai mare în cazul ochiului de pisică. De aceea noi, oamenii, vedem un tub de neon ca pe o lampă care strălucește uniform, în timp ce pisicile percep lumina ca fiind intermitentă.

Cum văd pisicile culorile?

Pisicile au o vedere excelentă în penumbră. Cu toate acestea, capacitatea lor de a percepe culorile este mai puțin pronunțată. Numărul de celule senzoriale specializate în culori (conuri) este semnificativ mai mic decât numărul de bastonașe care reacționează la luminozitate.

Ochii dicromatici (lat. di = doi și lat. chroma = culoare) ai pisicilor pot distinge bine culorile galben și albastru una de cealaltă. Percepția de roșu sau verde este mai puțin dezvoltată. Dar aceasta nu este o problemă pentru pisici în viața de zi cu zi.

Pentru comparație: cele aproape șase milioane de conuri de pe retina noastră sunt capabile să perceapă culorile primare, cum ar fi roșu, albastru și verde. Prin stimularea diferitelor tipuri de conuri, putem percepe și culori mixte, cum ar fi violet, portocaliu sau turcoaz.

prim plan cu ochi de pisică

Anatomia ochiului pisicii

Pentru a înțelege mai bine fiziologia ochiului de pisică, ar ajuta să aruncăm o privire mai atentă la anatomie. Deoarece este un organ foarte complex, ochiul este împărțit în trei straturi diferite:

Stratul anterior al ochiului

Sclera albă și corneea formează împreună stratul anterior al ochiului. Ambele structuri dau ochiului forma necesară. În plus, corneea curbată contribuie la puterea de refracție a ochiului. Acest lucru este extrem de important pentru vederea pisicii.

Stratul intermediar al ochiului

Stratul intermediar al ochiului se numește uveea (lat. uva = strugure). Aceasta include irisul, corpul ciliar, corpul vitros și coroida.

Ca structură producătoare de culoare, irisul este probabil cea mai cunoscută. Numeroasele sale fibre musculare contribuie și la dilatarea pupilei (acomodare). Atunci când mușchii se încordează, pupila se deschide. Când se relaxează, pupila se îngustează din nou. Astfel poate fi controlată incidența luminii în ochi.

Corpul ciliar este responsabil de susținerea cristalinului și de reglarea puterii de refracție. Tot aici se produce și umoarea apoasă. Aceasta determină presiunea intraoculară și furnizează ochiului substanțe nutritive importante. Coroida foarte bine aprovizionată cu sânge și pigmentată joacă de asemenea un rol important pentru alimentarea cu nutrienți a diferitelor structuri oculare.

Stratul posterior al ochiului

Stratul posterior al ochiului este format din retină și nervul optic. Retina, situată în spatele corpului vitros, este alcătuită dintr-un număr mare de celule senzoriale diferite. Printre acestea se numără bastonașele și conurile specializate pentru percepția culorilor și a luminozității. Dacă acestea sunt excitate de o incidență bruscă a luminii, excitația este transmisă prin intermediul nervului optic la cortexul vizual al creierului. Acolo excitația este procesată ca percepție.

Ce se întâmplă dacă pisica orbește?

Există multe boli oculare care pot duce la orbire la pisici. Una dintre acestea este glaucomul. Prin creșterea presiunii intraoculare, el afectează nervul optic pe termen lung. Leziunile sau modificările tumorale pot duce și ele la o deteriorare a vederii pisicii.

Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
5 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de genotip pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. Creșterea pisicilor are loc în șase faze, ce se desfășoară pe parcursul primului an de viață. Este necesar să cunoști aceste etape de dezvoltare ale pisicilor, pentru a oferi puiului tău începutul perfect pentru o viață sănătoasă și pentru a îi oferi tot suportul necesar în timpul procesului de creștere.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!