Paraziții la câini: o prezentare generală

Câine Jack Russell adult într-un lan cu rapiță

În iarbă pot fi întâlniți numeroși paraziți specifici câinilor: de exemplu acarieni sau căpușe.

Paraziții sunt, în primul rând, o pacoste. Dar unii sunt și purtători de boli grave. În plus, există mulți dăunători diferiți care ne pot infesta patrupezii. Află mai multe despre paraziții la câini.

Ce sunt paraziții?

Termenul de parazit provine din cuvântul grecesc parasitos. Tradus, nu înseamnă altceva decât parazit. Și aproape niciun alt cuvânt nu ar descrie mai bine paraziții, pentru că aceștia trăiesc pe sau în câinii noștri. Ei se hrănesc cu gazda lor sau se reproduc cu ajutorul acesteia.

În principiu se face o distincție între endoparaziți, care trăiesc în interiorul corpului, și ectoparaziți, al căror habitat se află la suprafața corpului.

2023_09_Xmas_General_1000x160_RO

Paraziții la câini: cât de periculoși sunt de fapt?

Nu toți paraziții sunt periculoși pentru câine, unii sunt pur și simplu o pacoste. Cu toate acestea e foarte important să nu lași netratată o infestare cu paraziți din diverse motive:

 • Paraziții pot declanșa simptome precum mâncărimi și căderea părului. Ambele sunt foarte neplăcute pentru patruped și sunt de obicei și cauza declanșatoare atunci când câinele se scarpină excesiv.
 • Zonele pielii cu răni cauzate de lins și scărpinat pot și ele să se inflameze din cauza bacteriilor, apărând infecții secundare.
 • Mulți paraziți sunt purtători de agenți patogeni care pot provoca boli grave. Infecțiile bacteriene sunt deosebit de frecvente.
 • Unele specii de paraziți pot să se transmită și de la câini la oameni. Acestea se numesc zoonoze.
 • Unii paraziți se hrănesc cu sângele câinelui. Acest lucru poate duce la anemie pe termen lung.

Așa că, dacă suspectezi că patrupedul este infestat cu paraziți, nu ezita să îl duci la veterinar. El poate determina tipul de parazit și de obicei problema se rezolvă rapid după un tratament adecvat.

Câine cu purici se scarpină la ureche

Paraziții interni la câini: endoparaziții

Endoparaziții invadează corpul câinelui. În funcție de tipul de parazit, aceștia trăiesc în diferite organe. Acolo se hrănesc cu gazda lor și se reproduc cu ajutorul acesteia. Acest comportament determină apariția simptomelor bolii la câinele afectat.

Paraziții interni pot fi din nou împărțiți în protozoare și viermi:

Paraziți unicelulari la câini

Cele mai frecvente protozoare parazite la câini sunt cele care trăiesc în intestinele gazdelor lor. Acestea se numesc protozoare intestinale.

Intestinal nu înseamnă altceva decât “referitor la intestin”. Un protozoar este un organism unicelular, adică un organism viu format dintr-o singură celulă. Printre acestea se numără:

 • Giardiile
 • Coccidiile (Isospora canis, I. ohiosensis, I. burrowski)
 • Cryptosporidium canis (poate fi transmis și la oameni)
 • Neospora caninum
 • Hammondia heydorni
 • Sarcocystis canis

Infestarea cu viermi la câini

În afară de protozoarele descrise mai sus, viermii se numără, de asemenea, printre endoparaziți comuni la câini. Prin urmare, medicii veterinari recomandă – în funcție de situația personală – deparazitarea periodică a câinelui sau examinarea fecalelor câinelui de cel puțin patru ori pe an. Cel mai bine este să întrebi medicul veterinar ce procedură consideră că este cea mai potrivită în cazul tău.

Următoarele tipuri de viermi pot parazita câinele:

 • Viermi intestinali: viermi cilindrici, viermi cârlig, tenii și limbrici
 • Viermi la inimă
 • Viermi la plămâni
Purice văzut la microscop

Ectoparaziți: dăunători ai pielii

În timp ce endoparaziții trăiesc în interiorul câinelui, ectoparaziții rămân pe suprafața pielii. Acolo se hrănesc cu sânge sau cu particule de piele.

În primul rând, paraziți externi la câini provoacă adesea mâncărimi sau inflamații locale ale pielii și sunt foarte stresanți pentru animale. În plus, ectoparaziții pot transmite și agenți patogeni gravi. Căpușele sunt un exemplu important în acest sens.

Majoritatea ectoparaziților apar în funcție de sezon – în special în timpul lunilor calde de vară. Prin urmare e foarte important să îți urmărești câinele în această perioadă. Astfel de poți asigura că animalul scapă rapid de paraziți sau, în cel mai bun caz, că nu îi va avea niciodată.

Cei mai comuni paraziți care trăiesc pe piele

Dintre paraziții la câini ce se găsesc în blană, cei mai frecvenți sunt următorii:

 • Acarieni
 • Căpușe
 • Purici

Articol sugerat: află care este cel mai bun mod să scapi de enervantele căpușe în articolul nostru despre Îndepărtarea Căpușelor.

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.