Ciuperca de piele la câini

Câine negru mic se scarpină cu lăbuța din spate pe iarbă

Mâncărimea este un simptom comun al ciupercilor de piele.

Câinele are brusc zone fără păr pe față sau pe picioare și se scarpină foarte des? Poate observi modificări similare ale pielii și la alți membri ai familiei de oameni sau animale? Atunci ciuperca de piele ar putea fi cauza! Citește următorul articol pentru a afla tot ce trebuie să știi despre ciuperca de piele la câini.

Cât de periculoasă este ciuperca de piele pentru câine?

Ciupercile de piele la câine – la fel ca la oameni – nu sunt periculoase în adevăratul sens al cuvântului. Cu toate acestea, infecțiile fungice ale pielii provoacă simptome neplăcute și prezintă un pericol mare: infecția. Atât oamenii, cât și alte animale o pot lua de la un animal infectat. Ciuperca de piele este, prin urmare, o așa-numită zoonoză.

Simptome: care sunt cele mai importante semne de boală?

Semnele clasice ale unei infecții cu ciuperci de piele (dermatofiți) sunt zone circulare fără păr (alopecie) și mâncărimi mai mult sau mai puțin pronunțate. La câini zonele fără păr apar mai ales pe față, urechi și membrele anterioare. Zonele pot fi deseori solzoase și roșii din cauza inflamației.

Diagnosticare: cum se identifică ciuperca de piele la câine?

Dacă bănuiești că patrupedul suferă de o ciupercă de piele, consultă neapărat un medic veterinar. În cazul în care suspiciunea este confirmată de anamneză și de examinarea clinică generală a câinelui, medicul veterinar va lua măsuri suplimentare de diagnosticare.

Următoarele metode de examinare sunt adecvate pentru depistarea ciupercilor de piele la câini:

  • Cultura fungică: medicul veterinar ia o mostră de la una sau mai multe zone suspecte de pe pielea câinelui. Aceasta este apoi incubată într-un mediu nutritiv special. În decurs de una până la patru săptămâni, o colonie fungică se va dezvolta pe mediul de cultură. Tipul de ciupercă poate fi apoi determinat la microscop.
  • Trihogramă: pentru o trihogramă medicul veterinar smulge câteva fire de păr ale câinelui de la marginea leziunii cutanate și apoi examinează rădăcinile acestora la microscop.
  • Lumină ultravioletă: aceasta este o lampă cu lumină neagră, ca să spunem așa. Deoarece unele tipuri de ciuperci (dar nu toate!) încep să strălucească sub această lumină, diagnosticul poate fi pus relativ repede. Cu toate acestea, un test negativ cu ultraviolete nu înseamnă că patrupedul nu are o ciupercă a pielii.
  • Biopsie: medicul îndepărtează o bucată de piele de mărimea unui bob de mazăre cu ajutorul unei incizii. Această bucată de piele ajunge până la nivelul subcutanatului. La microscop, devin vizibile modificările tipice unei infecții fungice.

Diagnosticul final de ciupercă de piele poate fi pus destul de repede – în cel mai bun caz dacă testul cu ultraviolete este pozitiv. În cazul în care sunt necesare măsuri de diagnosticare suplimentare, poate dura chiar și câteva săptămâni.

Torsoul unui câine este verificat de ciuperci pe piele cu lumină violetă © GaiBru Photo / stock.adobe.com
Unele tipuri de ciuperci ale pielii strălucesc atunci când sunt examinate cu lumină ultravioletă.

Apropo: dacă stăpânii au și ei pete suspecte pe piele, va trebui să consulte un medic și să menționeze infecția câinelui!

Tratament: ce posibilități de tratament există?

Dacă este confirmată infecția cu o ciupercă a pielii (în acest caz, medicul vorbește de dermatofitoză), se folosește o combinație de tratamente diferite. Astfel, ciupercile sunt combătute din mai multe direcții, ca să spunem așa.

Tratamentul din interior (sistemic) se face cu medicamente speciale împotriva ciupercilor (antimicotice). Fie că medicul veterinar le administrează sub formă de injecții, fie că îți dă tablete cu instrucțiuni precise de tratament. Apoi le vei putea administra tu însuți câinelui tău.

În plus, ciuperca de piele trebuie tratată și local, adică direct pe pielea câinelui. Există șampoane speciale, precum și loțiuni în acest scop. În funcție de instrucțiunile medicului veterinar, tratează-ți câinele cu acestea de cel puțin două ori pe săptămână. Aplică-le mereu pe tot corpul câinelui și nu doar zonele de piele afectate în mod evident, pentru ca acestea să acopere toți sporii fungici. Se recomandă să tunzi câinii cu păr lung înainte de tratament, astfel încât medicamentul să ajungă cât mai bine pe pielea câinelui.

Ciupercile sunt invizibile cu ochiul liber și se înmulțesc rapid. În acest proces, ciuperca formează spori care se răspândesc rapid în întregul mediu. Așa că în cazul unei infecții fungice va trebui să tratezi mereu și mediul înconjurător al câinelui. Nu uita că nu toți dezinfectanții sunt eficienți împotriva ciupercilor. În plus, un câine infectat nu trebuie să aibă niciun contact cu alte animale din cauza riscului ridicat de infectare.

Tratamentul se efectuează întotdeauna pe o perioadă de patru săptămâni. După aceea, medicul veterinar verifică dacă infestarea fungică a fost controlată cu succes. În cazul în care ciuperca de piele este încă prezentă, câinele este tratat timp de încă patru săptămâni și apoi este examinat din nou. Câinele este considerat vindecat atunci când nu mai sunt detectate ciuperci la două examinări la intervale de patru săptămâni fiecare.

Există și remedii naturale pentru ciuperca de piele la câine?

Chiar dacă ai auzit de diverse remedii naturale împotriva ciupercilor în mod repetat – nu trata o infecție fungică a pielii de unul singur. Infecțiile cutanate fungice nu sunt doar persistente, ci și foarte contagioase. Prin urmare, tratamentul ar trebui să fie efectuat întotdeauna de un medic veterinar cu experiență.

Prognoză: care sunt șansele de vindecare a ciupercilor de piele la câine?

Mai întâi vestea bună: ciuperca de piele la câini poate fi vindecată. Însă, din nefericire, ciupercile sunt destul de încăpățânate și numai un tratament consecvent și controale regulate vor duce la un succes pe termen lung. Prin urmare, poate dura mai multe săptămâni până când scapi de ele.

Cauze: cum se ajunge la boală?

După cum sugerează și numele, ciupercile de piele (dermatofiți) declanșează infecția. La câini, Microsporum canis, Microsporum gypseum și Trichophyton mentagrophytes sunt cele mai frecvente.

Câinii se infectează cu ciuperca de piele prin contactul cu câini, oameni sau alte animale, cum ar fi pisicile. Sporii fungici foarte contagioși pătrund în pielea câinelui și se înmulțesc rapid. Această creștere fungică declanșează modificările tipice ale pielii.

În plus ciupercile formează, la rândul lor, spori noi. Aceștia nu se găsesc doar pe câinele infectat, ci și în mediul înconjurător. Astfel, o infecție fungică se poate răspândi la întreaga familie într-un timp scurt.

Riscul de infectare este deosebit de ridicat în cazul animalelor tinere sau cu sistem imunitar slăbit. Infestarea cu paraziți și leziunile cutanate rezultate fac, de asemenea, câinii susceptibili la infecții fungice.

Oriunde se adună mai mulți câini, crește probabilitatea de infectare cu o ciupercă a pielii. Prin urmare, câinii din canise sau din adăposturile de animale, precum și câinii care participă frecvent la expoziții sau concursuri, sunt deosebit de expuși riscului. Câinii de vânătoare și câinii vagabonzi au și ei o posibilitate mai mare de infectare.

Prevenire: cum poți evita apariția ciupercii de piele la câine?

Nu poți preveni cu adevărat o infecție fungică la câine. Dar poți reduce riscul de infectare cu ciuperci de piele. Cel mai important lucru este un sistem imunitar intact. O dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, cu multe exerciții fizice, reprezintă cea mai bună bază pentru acest lucru. În cazul în care câinele, încearcă să o tratezi cât mai repede. Pe lângă asta evită contactul cu animale deja infectate.

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.