Golden Retriever

Golden retriever - descriere generala

Golden Retrieverul este un câine de talie medie, un foarte bun prieten al copiilor și un câine ideal de familie: el iubește foarte mult oamenii și este ușor de dresat, dar are nevoie de un pic de îngrijire a blănii și de multă mișcare.

Aspect

Popularitatea mare a Golden Retrieverului în nici un caz nu se datorează doar caracterului său prietenos, ci și aspectului atrăgător. Acest câine de talie medie are un fizic extrem de armonios și bine proporționat. Craniul său are un stop frontal evident și ochii săi de culoare închisă de sub pleoapele bine pigmentate dau Retrieverului o expresie blândă și prietenoasă, mulți ar spune că zâmbește. Musculatura sa puternică și oasele rezistente îl fac să fie un câine foarte agil și dornic de mișcare.

Golden Retrieverul face parte din rasele de câini de talie medie. Masculii au o înălțime între 56 și 61 cm, în timp ce femelele sunt un pic mai mici, având o înălțime între 51 și 56 cm. Greutatea câinilor depinde de sex și mărime și se află între 30 și 40 kg. Blana de lungime medie a Golden Retrieverului este dreaptă sau în valuri, dar niciodată creață. În timp ce blana de pe spate este destul de scurtă, cea de pe partea din spate a picioarelor din față, de pe coadă, precum și de pe piept și zona stomacului este mai lungă, ca un fel de coamă. Datorită substratului foarte des, condițiile meteo extreme și reci nu sunt o problemă pentru Retriever. Tonalitatea culorii blănii variază de la un auriu strălucitor la un galben și crem pal. Ocazional pot apărea fire albe de păr pe piept.

Trăsături

Golden Retrieverul este faimos pentru „dorința sa de a asculta”. El vrea să le facă pe plac oamenilor săi și este caracterizat printr-o bucurie imensă de a învăța lucruri noi. Se adaptează la situațiile de zi cu zi foarte ușor și iubește să participe la toate activitățile stăpânilor săi. Acest Retriever sociabil este una dintre cele mai îndrăgite rase de câini de familie din toată lumea. Felul său docil și calm de a fi, precum și caracterul încrezător și jucăuș îl fac să fie în mod special de popular printre familiile cu copii. Prietenosul „Goldie” tolerează extrem de bine și viața cu alte animale.

Stăpânii de Retrieveri spun deseori în glumă că un Golden Retriever ar ajuta mai degrabă un hoț să ducă lucrurile de valoare din casă, decât să îl gonească. De fapt, instinctul său protector – dacă există – este foarte puțin dezvoltat. El nu este în nici un caz potrivit pentru a fi câine de pază, dar dorința sa de a munci, inteligența și ușurința de a fi dresat îl fac să fie un câine excelent pentru persoane nevăzătoare sau câine de terapie, precum și un câine însoțitor pentru persoanele cu handicap. În combinație cu nasul său bun și instinctul înnăscut de vânătoare, aceste caracteristici îl fac să fie utilizat frecvent de poliție și de serviciile de salvare, de exemplu ca un câine salvamontist sau pentru detectarea drogurilor și a explozivelor.

Îngrijire

Îngrijire

Un pui perfect din punct de vedere genetic este bineînțeles doar începutul. Depinde de îngrijirea, pe care o primește, dacă patrupedul va rămâne sănătos și activ timp de mulți ani. Acordă atenție minunatei blăni aurii a acestuia. Având în vedere că un Golden Retriever nu lasă păr doar în cele două perioade de schimbare a blănii, ci tot timpul, blana trebuie periată regulat. Acest lucru nu doar că va descâlci blana, dar va reduce și cantitatea de păr, pe care o vei găsi pe podea, perne sau canapea. Îndepărtând firele de păr moarte și căzute, chiar și temperaturile ridicate de vară devin mai suportabile pentru câine. Golden Retrieverilor nu le place căldura în exces.

Pe lângă blană, urechile, ochii, lăbuțele și dinții câinelui vor trebui verificate regulat. Nu doar că poți detecta și trata multe boli așa, dar poți și evita infecții periculoase. Verificând câinele regulat poți detecta schimbările mai repede și te poți asigura că se obișnuiește cu această rutină zilnică și că se comportă relaxat în timpul ei. Ideal ar fi să îl obișnuiești cu aceste examinări și curățări zilnice de când e mic.

Atitudine

Dresajul unui Golden Retriever

Înainte de a lua un goldie drăguț acasă, gândește-te bine dacă ai suficient timp pentru acest câine activ și jucăuș. Un Retriever nu este în nici un caz potrivit pentru persoane, care lucrează full-time. Însă, acest câine de rasă va fi un tovarăș incredibil de loial și iubitor pentru oamenii, care au timpul și dorința de a își petrece zilele cu un câine și – într-un caz ideal – au o casă cu grădină.

Dresarea unui Golden Retriever este relativ ușoară în comparație cu întreținerea acestuia. Însă, asta nu înseamnă că nu e nevoie să îl dresezi. Dar datorită dorinței sale de a munci și de a se supune, Golden Retrieverul este un „elev” foarte plăcut. E nevoie de o anumită consistență, ca la orice câine. Chiar dacă Retrieverilor le place să își cucerească stăpânii cu aspectul lor drăguț și dând mereu din coadă, este esențial să exersezi cele mai importante comenzi în mod regulat. Nu confunda consistența cu severitatea – din contră, ar trebui să îi dai comenzile într-un mod calm și iubitor. Acest câine sensibil și prietenos are nevoie de un stăpân la fel de „liniștit” ca el.

 

Sport și activități

Multă mișcare: un cățel energic

Ca toți câinii de vânătoare, Golden Retrieverii sunt foarte activi și, prin urmare, necesită un antrenament intens. Plimbările zilnice monotone nu sunt suficiente. La urma urmei, retrieverii inteligenți nu vor să fie încurajați doar fizic, ci și mental.

Pe lângă micile exerciții de aport și jocuri de căutare, sunt potrivite diverse tipuri de sport și antrenament pentru Golden Retrieveri. De exemplu, Agility pentru câini, antrenamentul cu ajutorul unui dummy, respectiv Mantrailing sau lucrul într-o echipă de câini de salvare.

Îi vei oferi câinelui tău iubitor de apă o adevărată bucurie dacă îi faci o baie într-un pârâu, lac sau în mare, pentru că le place să înoate. Dacă nimic din toate acestea nu este prin apropiere, el se va mulțumii cu bălți sau cu apa de la furtunul de grădină.

Pentru mai multe detalii vezi articolul despre sporturile canine!

golden retriever in apa © everydoghasastory / stock.adobe.com

Sănătate

Creștere și sănătate

În anii 1980 și 1990, Golden Retrieverii au cunoscut un adevărat boom. Până în prezent, este una dintre cele mai populare rase din țările anglo-saxone și vorbitoare de germană.

Din păcate, această creștere în popularitate a avut și multe efecte secundare negative. „Crescătorii”, care voiau să facă un ban rapid folosind acești căței drăguți, împerecheau câinii neplanificat și fără a ține cont de caracterul sau sănătatea animalelor. Prin urmare, s-au dezvoltat unele boli tipice rasei, boli de care unii Retrieveri suferă și în ziua de azi.

Se încearcă din nou reducerea riscului de boli ereditare printr-o selecție atentă pentru împerechere și cerințe stricte pentru aprobare. Cu toate acestea, pot apărea următoarele boli ereditare la Golden Retrieveri:

  • Displazie de șold
  • Displazie de cot
  • Epilepsie
  • Atrofie retinală progresivă
  • Cataractă ereditară

Dacă ești interesat în cumpărarea unui pui de Golden Retriever, verifică întâi dacă crescătorul a făcut toate analizele de sănătate necesare. Roagă-l să îți arate certificatul de Pedigree și asigură-te că părinții, bunicii și frații puiului sunt perfect sănătoși. Din păcate există crescători în masă ai acestei rase, care nu pun foarte mare importanță pe sănătatea animalelor. Cumpără un cățel doar de la un crescător oficial și nu te grăbi atunci când faci această alegere.

Golden Retrieverii proveniți de la canise recunoscute au o așteptare de viață mult mai mare, între 12 și 16 ani. Prin urmare șansele ca tu să te bucuri de mulți ani alături de patrupedul tău sunt și ele mai mari în acest caz.

3 pui de golden retriever pe iarba © zuzule / stock.adobe.com

Achiziționare

Sfaturi de cumpărare: Golden Retrieveri numai de la crescători recunoscuți

Dacă ești interesat de un cățeluș Golden Retriever, asigură-te că verifici dacă crescătorul a făcut toate controalele de sănătate necesare. Cere să vezi pedigree-ul și că părinții și frații au o perfectă stare de sănătate. Cumpără-ți cățelul doar de la un crescător reputat și fă-ți timp pentru a face o selecție atentă.

Prețul pentru un cățeluș sănătos de la un crescător reputat este destul de piperat. Un câine care te va însoți pe tine și familia ta mulți ani merită cu siguranță banii. În plus, micul tău ghemotoc de blană va fi, probabil, deja microcipat, deparazitat, iar în funcție de vârstă, vaccinat cel puțin o dată.

De asemenea, merită întotdeauna să întrebi la adăposturile din împrejurimi dacă au câini de talia dorită. Uneori, există Golden Retrieveri mai în vârstă, dar și puiuți de căței care așteaptă aici o nouă casă iubitoare.

pui de golden retriever care aleargă cu gura cascată pe iarbă © Mikkel Bigandt / stock.adobe.com

Istoric

Istoric

Există multe povestiri și legende despre originea Retrieverului, chiar și în ziua de azi. Spre deosebire de multe alte rase de Retrieveri, istoricul Golden Retrieverului datează din anul 1864.

În acest an britanicul Sir Dudley Marjoribanks a cumpărat un Retriever galben, cu blana în valuri, pe nume „Nous” de la un pantofar din Brighton. Masculul era singurul pui de culoare galbenă dintre frații săi negri. Marjoribanks, care ulterior a devenit Lord of Tweedmouth, a început înmulțirea acestor câini cu „Nous” pe proprietatea sa din nordul Scoției, „Guisachan”.

Scopul eforturilor sale de înmulțire au fost obținerea unui Retriever perfect pentru vânătoarea de păsări sălbatice. Prin urmare el l-a împerecheat pe Nous în 1868 cu femela de Spaniel de Apă Tweed „Belle”, pentru că Spanielii nu erau considerați doar câini, care iubeau foarte mult apa, ci erau văzuți și ca niște Retrieveri perseverenți. Tweedmouth a împerecheat puii lui „Nous” și a lui „Belle” în următorii 20 de ani cu alți retrieveri cu blana în valuri și Spanieli de Apă Tweed, precum și cu Setteri Irlandezi și – în una din linii – cu un copoi de culoarea nisipului. Din aceste încrucișări a rezultat Golden Retrieverul, așa cum îl știm noi astăzi.

Conform scopului originar al rasei, Golden Retrieverii erau folosiți inițial pentru a aduce înapoi animalele sălbatice împușcate. Ei aduceau animalele deja moarte înapoi la vânător. Mulți Golden Retrieveri erau specialiști în aducerea păsărilor de apă împușcate, lucru care dovedește o afinitate mare către apă a multor reprezentanți ai rasei. Golden Retrieverii sunt niște înotători buni chiar și în ziua de azi.

Concluzie: Un partener fidel pentru oameni activi

Cu un Golden Retriever, aduci în casa ta nu numai un câine, ci și un însoțitor orientat spre oameni,  dispus să învețe și să îți țină companie. El vrea să fie cu tine peste tot și se distrează cu toată lumea. Toată ziua, singur pe canapea sau în cameră. Cu toate acestea, să stea întins toată ziua într-un pat pentru câini nu este pentru el, așa că te poți aștepta la ceva năzbâtii din partea lui, mai ales dacă este lăsat singur pentru mult timp. De aceea, trebuie să te asiguri că își consumă energia într-un mod sigur și distractiv.

Odată cu selecția atentă a unui cățel, vă așteaptă mulți ani activi împreună!

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Der Zwergspitz beeindruckt nicht mit Größe, dafür aber mit Freundlichkeit, Selbstbewusstsein und Energie. Kein Wunder also, dass immer mehr Vierbeiner dieser Spitz-Variante die Herzen zahlreicher Hundefreunde erobern. Erfahren Sie im zooplus Magazin alles über den Pomeranian.