Câinele nu mănâncă Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pomeranian care se uită în sus la cameră, are în față un bol cu apă și unul cu hrană uscată pentru câini dar nu mănâncă

Refuzul mâncării versus mofturi

Anorexia sau inapetența este ceea ce medicii veterinari numesc o pierdere patologică a poftei de mâncare. Există adesea cauze serioase în spatele acestui lucru, pe care ar trebui să le clarifici cât mai repede posibil.

Dar ce se ascunde în spatele poftei câinelui doar de gustări? Este simplu: animalul tău de companie și-a dat seama că îi vei da ceva mai bun dacă așteaptă suficient de mult timp. Unii câini fac acest lucru pe furiș timp de mai multe ore doar pentru a pune mâna pe bunătățile râvnite – și de obicei cu succes. 

Simptome: ce semne pot apărea atunci când câinele nu mănâncă

Lipsa poftei de mâncare nu este, strict vorbind, o boală, ci un simptom. Apare adesea ca un simptom concomitent în combinație cu alte afecțiuni. Acesta este modul în care câinii afectați pierd treptat în greutate.

Malnutriția duce în continuare la o pierdere de electroliți, care, la rândul ei, duce la oboseală și apatie. În funcție de cauză, pot apărea și alte simptome, cum ar fi febra.

Diagnostic: când ar trebui să mergi la veterinar

Cel târziu atunci când prietenul tău blănos nu mai vrea să se atingă de gustările sale preferate, este timpul să mergi la veterinar.

Primul lucru pe lista de priorități a medicului veterinar este o discuție detaliată cu stăpânul la începutul examinării. Pentru că orice mic indiciu poate contribui la găsirea motivului pentru care câinele nu mănâncă – mai ales în cazul inapetenței induse psihologic.

În același timp, medicul veterinar va examina câinele. Acesta va acorda atenție gurii și stării generale a patrupedului.

În cazul în care animalul pare neschimbat din exterior sau dacă medicul veterinar are o suspiciune, el poate efectua examinări suplimentare. Acestea implică adesea o analiză de sânge sau proceduri imagistice (de exemplu, radiografii sau ecografii). 

Tratament: ce poți face dacă patrupedul tău nu mănâncă?

Anumite măsuri de tratament ajută la furnizarea nutrienților de care are nevoie câinele pentru a supraviețui. Dacă nu refuză complet mâncarea, poți face acest lucru dându-i alimente bogate în calorii. În caz contrar, medicul veterinar îi va pune un tub de hrănire. În același timp, medicul veterinar poate da câinelui înfometat medicamente cu efect de stimulare a apetitului.

Însă, dacă vrei să ajuți câinele pe termen lung, va trebui să tratezi în mod specific și cauza principală a comportamentului alimentar schimbat. În cazul în care problemele se bazează pe cauze psihologice, este important să îi oferi câinelui ajutor. Se recomandă să faci asta prin încorporarea unor rutine zilnice. 

Cauze: de ce câinele nu mănâncă  nimic?

În cele mai multe cazuri, lipsa poftei de mâncare la un câine se datorează faptului că acesta este încă sătul sau că nu-i place prea mult mâncarea care i-a fost dată. Cea din urmă se întâmplă mai ales în combinație cu o schimbare bruscă de hrană. Chiar și medicamentele sau vârsta înaintată pot avea un efect asupra comportamentului alimentar al câinelui.

Cu toate acestea, există și motive serioase pentru care patrupedul își poate pierde pofta de mâncare. Acestea includ:   

1. Sindromul de stres posttraumatic

Anxietatea, depresia și stresul afectează rapid stomacul animalelor de companie. De exemplu, este posibil ca un câine să nu vrea să mănânce după ce a pierdut un membru al familiei sau după ce s-a mutat într-un mediu nou. Chiar și sosirea unui nou animal este un declanșator obișnuit al stresului. 

2.     Hormoni

Echilibrul hormonal poate avea o influență enormă asupra comportamentului alimentar al animalelor. De aceea, se întâmplă adesea ca femelele să mănânce mai mult sau mai puțin în timpul perioadei de călduri.

Se poate observa ceva asemănător și în cazul câinilor masculi în vecinătatea cărora trăiesc multe cățele în călduri. Apropo, același lucru este valabil și în cazul câinilor tineri care sunt la pubertate sau în mijlocul procesului de schimbare a danturii. 

3.     Dureri în timpul mâncatului

Bolile dentare, cum ar fi gingivita, pot provoca dureri la mestecat. Treptat, aceasta poate fi cauza pentru care patrupedul vrea să mănânce mai puțin sau, în curând, nimic.

Câinii cu probleme la dinți evită în special mâncarea uscată, în timp ce ling cu mare poftă sosul lichid din hrana umedă.

4.     Boli de bază

Multe boli, inclusiv problemele digestive, duc la inapetență într-un anumit stadiu. Printre acestea se numără, de exemplu, pancreatita sau IBD (Inflammatory Bowel Disease – boala inflamatorie intestinală). Cu toate acestea, infecțiile bacteriene sau virale, precum și bolile tumorale pot fi, de asemenea, o cauză a lipsei poftei de mâncare. Bolile hormonale, pe de altă parte, fac în principal ca animalului să îi fie mai mult foame.

Prognostic: care sunt șansele de recuperare în cazul în care câinele nu mănâncă?

Prognosticul depinde întotdeauna de cauza de bază. Însă cu cât recunoști mai repede problema și consulți medicul veterinar, cu atât mai repede îți poți ajuta câinele.

Prevenție: cum să crești pofta de mâncare a câinelui tău

Este important să ții o evidență aproximativă a cantității de hrană și apă pe care patrupedul o mănâncă în fiecare zi. Dar dacă animalul tău este un mâncător pretențios, îl poți încuraja să mănânce cu următoarele trucuri:

  • Nu lăsa mâncarea ore întregi, ci obișnuiește câinele să îi iei din nou bolul după aproximativ o jumătate de oră.
  • Hrănește câinele doar la ore fixe.
  • Curăță zilnic bolul de hrană și elimină resturile vechi de mâncare din bol.
  • Hrănește câinele într-un loc fix.
  • Nu îi da câinelui resturi de la masă, ci doar hrană pentru câini.
  • Dacă este necesar, poți stimula apetitul câinelui prin amestecarea cașcavalului sau a supei nesărate de carne în hrana pentru câini.

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.