Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Câine pui singur acasă

Câinele trebuie obișnuit încă de mic să rămână singur acasă

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.

De când pot să îmi las cățelul singur acasă?

De obicei, atunci când un cățeluș se mută în noua sa casă, nu este obișnuit să stea singur, pentru că i-au ținut companie cel puțin frații acestuia în primele săptămâni din viața sa. Nu începe dresajul imediat după mutare, pentru că noul tău patruped încă trebuie să se obișnuiască cu multe lucruri, și să fie lăsat singur doar l-ar stresa mai mult. Este important și să formezi pas cu pas o relație între tine și câinele tău – un factor esențial pentru ca acesta să fie relaxat când e singur. Lasă puiul să se acomodeze în noua familie câteva zile, apoi începe cu exerciții scurte în fiecare zi.

Cum învăț câinele să stea singur?

Înainte de a lăsa câinele singur acasă, începe cu pași mici. Dacă micuțul tău e ocupat, de exemplu cu o nouă jucărie sau un os nou, pleacă din cameră pentru câteva minute – nu mai mult, pentru că nu ar trebui să îi fie încă dor de tine. Așa va învăța că te vei întoarce după ce ai plecat și va avea impresia că e normal să fie singur. Următorul pas va fi un pic mai dificil. Acum vei pleca din cameră pentru o perioadă scurtă, atunci când cățelul tău nu este ocupat. Păstrează perioada scurtă – după cel târziu două minute intră din nou în cameră. Fii calm și normal – câinele tău va învăța că e perfect normal să fii plecat pentru scurt timp. Dacă patrupedul tău plânge în timpul absenței tale, ignoră-l și redu perioada de absență la următorul exercițiu. Laudă-l dacă a stat liniștit.

Cățel rămas singur acasă
Câinele trebuie obișnuit încă de mic să rămână singur acasă

Cum să-mi las cățelul singur: plecatul de acasă

Odată ce ai ajuns la două minute cu acest exercițiu, pleacă din locuință pentru aproximativ trei minute. Nu ar trebui să lași cățelul singur acasă în timp ce doarme. Nu îți lua rămas bun înainte de a pleca, ci ține cont că încerci să îl educi ca să vadă plecatul tău ca pe ceva comun. Dacă ești calm, nici câinele tău nu se va agita. Exersează plecatul scurt de câteva ori și în diferite modalități. Pleacă din casă fără o jachetă. În alte dăți, pune pe tine hainele de exterior înainte de a pleca. Toate variațiile de „plecat de acasă” ar trebui să devină normale pentru cățel. Dacă patrupedul tău a învățat asta după scurt timp, fără probleme, crește intervalul de timp pas cu pas. Du-te la piața sau la poștă, dar nu lungi prea brusc perioada în care lipsești, întoarcerea trebuie să fie mereu previzibilă.

Câteodată după zece minute, altă dată după cinci, altă dată după 15. Astfel, patrupedul tău se va obișnui cu perioade flexibile și nu va aștepta să te întorci după x minute. Îi poți da ceva de făcut sub forma unei jucării sau a unui os de ros. În această etapă e bine să stai aproape de casă măcar câteva minute, pentru a îl auzi dacă latră sau plânge. Însă nu ar trebui să „răspunzi” niciodată de afară, pentru că asta ar încuraja comportamentul nedorit. Dacă exercițiul merge bine, poți oricând să crești perioadele de timp. În orice caz, nu ar trebui să lași un câine singur acasă pentru mai mult de două ore, dacă acesta are sub patru luni.

Obstacole în dresarea câinelui să rămână singur

Dacă, în ciuda dresajului, câinele nu stă liniștit atunci când pleci din locuință, sau chiar din cameră, pot fi multe cauze pentru aceasta. De exemplu:

  • Ai crescut perioadele prea repede. În acest caz, fă un pas înapoi și menține exercițiile foarte scurte. Lasă câinele singur acasă pentru perioade scurte, ca la început, până când micuțul se simte în siguranță. Abia apoi poți crește perioadele din nou.
  • Legătura dintre câine și stăpân este încă prea nesigură – în acest caz se recomandă formarea unei legături mai strânse prin dresaj.
Dresarea câinelui să rămână singur acasă
În primele luni de viață, câinele nu trebuie lăsat singur pentru mai mult de două ore.
Wolf of Wilderness Junior – Pachet de testare

Wolf of Wilderness Junior – Pachet de testare

  • cu multă carne proaspătă, fără cereale
  • adresat câinilor tineri
  • Când să-mi las câinele singur acasă: puii de câine cu vârsta sub patru luni nu ar trebui să rămână singuri acasă mai mult de două ore.
  • O furtună, trântirea unei uși sau tunete și fulgere: dacă patrupedul tău se sperie în timp ce nu ești acasă, acest lucru poate afecta dresajul. Nu exersa atunci când e furtună afară.
  • Statul acasă singur poate fi o problemă și dacă ierarhia nu este clară: dacă patrupedul se vede ca liderul haitei, normal că vrea să vină și el!
  • Înainte de a lăsa cățelul singur, ar trebui să îl duci la o plimbare pentru a își consuma energia – doar un câine ocupat poate sta singur.

Nu uita: repetiția este mama învățăturii! Chiar dacă îți face plăcere să petreci fiecare minut cu noul tău pui de câine, vor fi și situații când va trebui să îl lași singur. Treci ușor prin fiecare pas al dresajului și fii pozitiv, pentru că dacă tu pari calm, și patrupedul tău va simți acest lucru.

Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.

11 min

Despre fătarea la câini și alăptarea cățeilor

Chiar dacă ești un crescător cu vechime sau urmează să asiști la prima fătare a cățelei, nașterea unor cățeluși este o experiență cu totul specială. Dar cum are loc mai exact fătarea la câini și cum pot oamenii să ajute cățeaua în această etapă a vieții sale? De regulă, prima fătare la câini aduce și foarte mult stres stăpânului, mai ales în ultimele zile înainte de momentul cel mare. Desigur, ei vor să facă viitoarea mămică să se simtă cât mai confortabil posibil și să evite complicațiile în timpul nașterii. Un lucru e sigur: cu cât mai informat ești despre acest subiect, cu atât mai relaxat vei fi când se apropie evenimentul.

5 min

Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.