Câine agresiv: sfaturi privind dresajul

Doi câini care mârâie unul la celălalt pe o pajiște verde. Câinii sunt de talie mică, cel din stânga este alb și stă cu spatele la cameră, iar cel din dreapta este în lesă, este cu fața spre cameră, are o culoare maronie

Există câini care mârâie, latră, își arată dinții și chiar mușcă. Un câine agresiv poate pune la încercare traiul dintre câine și om. În acest articol vom răspude unor întrebări precum de ce unii câini devin agresivi și alții nu? Și ce poți face să previi comportamentul agresiv?

Sunt unele rase de câini mai periculoase decât altele?

Un lucru e clar: nici un câine nu se naște agresiv. Deși unele rase de câini au instinct protector din naștere, nici unul nu mușcă fără motiv. Experții în câini au ajuns între timp la concluzia că orice câine – indiferent de rasă – poate învăța să se comporte conform situației.

Pitbullii, Rotweilerii sau Dobermanii nu sunt în principiu mai periculoși decât, de exemplu, un Golden Retriever sau un Labrador. De fapt aceste rase sunt caracterizate printr-un fel mai prietenos de a fi. Cauzele comportamentului agresiv se găsesc mai puțin în predispozițiile ereditare și mai mult la oamenii, care educă acești câini.

Comportamentul câinelui este responsabilitatea ta

Nu câinele este răspunzător pentru comportamentul său, ci stăpânul. El trebuie să învețe câinele ce așteptări are de la el și cum trebuie să se comporte atunci când trăiește împreună cu alte animale și alți oameni, luând în considerare temperamentul său. Află din acest articol cum socializăm corect un pui de câine pentru a evita comportamentul nedorit la maturitate.

Acest lucru nu înseamnă însă că ar trebui să îți reproșezi întruna dacă patrupedul tău reacționează agresiv. Majoritatea stăpânilor de câini nu acționează din rea voință, ci din nesiguranță, ignoranță sau iubire neînțeleasă față de animale.

Uneori comportamentul agresiv al câinelui nu e din cauza ta deloc, ci din cauza unor experiențe anterioare traumatizante. Acesta ar putea fi cazul de exemplu, dacă ai salvat un câine adult de la adăpost.

Câine agresiv: am nevoie de ajutor?

E important să recunoști problema și să încerci să reduci agresivitatea câinelui. Trebuie să acționezi cel târziu când patrupedul amenință sau chiar mușcă alte animale sau alți oameni!

Există mulți experți care te pot ajuta: dresori, psihologi pentru câini sau terapeuți pentru câini cu probleme. Nu îți fie frică să apelezi la ajutorul lor. Să ceri ajutor nu înseamnă că ai eșuat sau că ești slab, ci arată că ai curajul și puterea să faci față responsabilității pentru câinele tău.

Primul pas: recunoașterea cauzelor

Unii respiră ușurați când află că comportamentul unui câine agresiv a fost cauzat de oameni:  la fel cum dresajul greșit poate promova comportamentul agresiv, cu dresajul corect te poți asigura că un câine agresiv renunță la acest comportament nedorit și devine un partener ascultător.

Dar ce ar trebui să faci diferit în viitor? Pentru a transforma un luptător într-un câine ascultător de familie, ar trebui să cauți cauzele agresivității sale. Cu cât mai bine cunoști motivele pentru comportamentul său agresiv, cu atât mai bine le poți evita. Va trebui să adaptezi modul în care te porți cu câinele tău.

De ce devin câinii agresivi?

Câinii nu devin agresivi dintr-o dată, de la o zi pe alta. Agresivitatea este mereu cauzată de sentimente negative continue sau repetitive, în general furie sau frică. Dar și durerea cauzată de o boală poate face ca un câine să devină agresiv.

Câinii nu devin dintr-o dată monștri care mușcă doar pentru că sunt încăpățânați sau le place să intimideze și să rănească alte animale sau oameni. Un câine agresiv este aproape mereu un câine nesigur care se simte incomod într-o anumită situație.

Cauzele și formele agresivității

Creșterea într-un mediu izolat, lipsa de socializare și de educație, precum și un dresaj nepotrivit sunt printre motivele principale ale agresivității câinilor. Dar se poate și ca un câine agresiv să fi avut experiențe proaste în trecut. Experiențele traumatizante sau durerea cronică pot declanșa furia sau frica – și prin urmare agresivitatea.

În realitate cauzele exacte nu sunt din păcate la fel de ușor de identificat după cum pare. Așa că, dacă un câine reacționează agresiv, merită să te întrebi: în ce situații începe să mârâie și să își arate dinții? Reacționează nervos în apropierea unui alt câine? Crede că trebuie să își apere familia? Sau îi este frică că cineva i-ar putea lua lucrurile personale? În funcție de motiv, există diferite forme de agresivitate la câini. Astfel, se poate face diferența între următoarele:

 • Auto-apărare: un câine se simte incomod sau restricționat atunci când socializează cu un alt patruped.
 • Agresivitate datorată instinctului protector: membrii familiei trebuie protejați de inamici.
 • Agresivitate competitivă: dacă un câine este foarte atașat de un obiect, cum ar fi bolul de mâncare sau o jucărie, câinele trebuie să îl apere de alții sau vrea să iasă în evidență și să își asigure rangul în haită
 • Experiența educațională pe care câinele a avut-o până acum în asociație cu comportamentul său agresiv joacă un rol decisiv. A putut să își elibereze furia sau a fost lăudat de stăpân?
 • Bineînțeles că foarte puțini stăpâni și-ar recompensa în mod conștient câinele atunci când mârâie sau chiar mușcă. Cu toate acestea, majoritatea stăpânilor probabil încearcă să țină câinele calmându-l („Totul e bine, stai calm!”) sau mângâindu-l.
 • Însă câinii nu pot interpreta de obicei cuvintele, ci doar tonul vocii stăpânului. Așa că ei deseori înțeleg că stăpânul îi dă atenție și îl iubește când mârâie și latră.
  Câine Ciobănesc German care latră © Kseniia / stock.adobe.com
  Câinii nu se nasc agresivi. Așa că e important să afli cauzele reale.

Pasul doi: evitarea situațiilor

 • Odată ce ai aflat ce stimuli declanșează comportamentul agresiv al câinelui tău, ar trebui să îi eviți cu orice preț. Nu subestima comportamentul agresiv al câinelui, pentru că în funcție de forța și mărimea câinelui, ar putea fi periculos pentru tine și pentru cei din jur.
 • De exemplu, dacă patrupedul devine extrem de agitat în prezența unui alt câine sau într-un anumit mediu, încearcă să eviți aceste situații pe cât posibil. Întâi trebuie să înveți câinele cele mai importante reguli și să fii sigur că va asculta de vocea și semnalele tale vizuale. Doar atunci poți începe să îl dezveți să reacționeze la acești stimuli ce cauzează agresivitatea printr-un program țintit de dresaj.

Când ar trebui să îi pun botniță?

 • Dacă patrupedul tău are deja un comportament foarte agresiv și ți-e frică sau nu ești sigur că îți va asculta comenzile, ar trebui să îi pui botniță. Nu îți fă griji, acest lucru este doar o măsură de siguranță și nu trebuie să fie pentru totdeauna. Odată ce ai reușit să educi patrupedul încăpățânat, îi poți scoate botnița fără probleme.
 • Pentru a evita ca folosirea unei botnițe să devină tortură, obișnuiește câinele cu ea încetul cu încetul încă de acasă. De exemplu, pune gustări în botniță pentru ca patrupedul să ajungă la ele doar când își bagă botul în ea. Dă-i botnița jos după câteva minute și laudă câinele – cu cuvinte și cu încă o gustare.
 • Repetă acest proces de câteva ori și lasă-i botnița pe bot tot mai mult. După o perioadă poți scoate gustările din botniță și poți face prima plimbare cu botnița pe bot. Nu băga în seamă privirile altor oameni, ci fii calm și încrezător. La urma urmelor te asiguri că patrupedul nu poate face rău nimănui.

Câine agresiv: limbajul corpului

 • Calmul și încrederea în sine sunt calități pe care ar trebui să le adopți în general când ai de-a face cu câinele tău și cu cei din jur. Câinii au un simț extraordinar în ceea ce privește dispoziția stăpânilor acestora.
 • Dacă patrupedul observă că ești nesigur și nervos, acest sentiment se va transfera și la el. El va fi nesigur și va intra în „alertă” în situațiile adecvate. Consecința acestei nesiguranțe este deseori faptul că patrupedul crede că trebuie să te apere. Pentru un animal ce acționează în funcție de emoții, atacul e de multe ori cea mai bună apărare.
 • Așa că tratează câinele cu încredere. Încearcă să nu fii nervos sau, dacă e nevoie, măcar să te prefaci că nu ești pus în situații în care câinele ar putea deveni agresiv. Câinele va avea încredere încetul cu încetul în competența ta și va învăța că se poate baza pe judecata ta.
  Doi câini care mârâie unul la celălalt. Ambii câini își arată colții © anake / stock.adobe.com
  Evită anumite situații, dacă acestea declanșează agresivitatea câinelui. Ulterior, se recomandă să mergi la un dresor special.

Pasul trei: educarea la o școală de dresaj

 • Cu ajutorul primilor doi pași ai luat „măsurile de prim ajutor” în ceea ce privește un câine agresiv. Ai identificat cauzele comportamentului. Te-ai asigurat că patrupedul nu mai este un pericol.
 • În acest următor și ultim pas, e timpul să treci la treabă. La urma urmelor, nu vei putea evita situațiile critice la nesfârșit. Câinele tău nesigur și agresiv trebuie re-educat. Din acest moment se recomandă să apelezi la un profesionist. Du câinele la școala de dresaj sau la o sesiune de dresaj specific cu un dresor anti-agresivitate.

Exerciții de obediență și de control a comportamentului

 • La o sesiune de dresaj vei exersa inițial cele mai importante comenzi cu câinele tău. Prin exercițiile de obediență el va învăța să asculte comenzi de bază și semne vizuale. Acestea includ venitul atunci când îl strici, „șezi”, „stai”, „culcat”, „la picior” și „stop”.
 • Abia după ce urmează aceste comenzi poți începe să îl dezveți să reacționeze agresiv în anumite situații. Dresorul va crea artificial aceste situații, în care câinele este agresiv, și va exersa un comportament alternativ cu tine și cu câinele tău.
 • Încurajarea pozitivă este una din metodele de a trata problemele de agresivitate. Poți controla comportamentul câinelui cu recompense repetate și îl poți duce în direcția dorită.

Preia controlul!

 • Urmarea unei școli de dresaj sau a unui curs anti-agresivitate nu va avea un efect pozitiv doar asupra comportamentului câinelui, ci și asuprea relației dintre câine și stăpân.
 • Vei ajunge să îți cunoști câinele mai bine și să înveți cum să te comporți cu el în situații critice. Și nu în ultimul rând vei deveni mai încrezător. Acest lucru îți va permite să te porți mai calm cu câinele.
 • Arată-i câinelui cine e șeful de acum înainte – fără să fii prea strict sau violent, ci încrezător, consistent și pozitiv. Astfel câinele va învăța să urmeze regulile tale, ceea ce nu doar că va face mai ușoară viața voastră împreună, ci va și face câinele mai mulțumit în general. Pentru că orice câine vrea să aibă un „șef al haitei”, de care să asculte și după care să se orienteze.
Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.

4 min

De ce te linge câinele?

Limba lipicioasă a unui câine pe piele – unora le place, alții nu sunt impresionați de limba umedă a câinelui. Însă de ce te linge câinele? Îți vom explica de ce le place câinilor să lingă oamenii.