Dresarea câinilor mici

Educarea câinilor mici

Educarea câinelui cu dragoste și consecvență îmbunătățește relația dintre voi doi.

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.

Dresajul canin: câinii au nevoie de reguli

Dresarea câinilor mici se face în primul rând cu răbdare. Un dresaj plin de iubire și consecvent, stă la baza unei vieți pașnice și fără stres atât a câinelui, cât și a omului. Dacă patrupezii își cunosc poziția și limitele în familie încă de la început, acest lucru are un efect pozitiv nu doar asupra atmosferei armonioase din casă, ci și asupra dezvoltării sănătoase a câinelui.

Câinii sunt animale de haită și au nevoie de structuri și reguli clare pentru bunăstarea lor mintală. Un stăpân neglijent sau nesigur, care oferă patrupedului său prea multă libertate sau are un comportament inconsecvent, va deruta cățelul, și asta va duce la un comportament nedorit sau chiar periculos. Modelele de comportament învățate devreme în viață vor fi dificil de corectat la un câine adult.

Primele lecții în dresarea cățelului: ce trebuie să îl înveți?

Însă ce trebuie să învețe un cățeluș ca să puteți trăi împreună în pace? Și de la ce vârstă se dresează un câine? Acestea sunt întrebări pe care probabil ți le pui atunci când adopți un blănos. Un pui cu multă energie poate să întoarcă pe dos viața familiei tale și să transforme casa într-un haos. De aceea, este important să-i fie clar încă de la început ce are și ce nu are voie să facă.

Bineînțeles că va fi foarte greu să fii consecvent, atunci când îți vezi noul prieten, cu privirea lui devotată și lăbuțele sale mici. Cine poate spune “nu” unui cățeluș adorabil care cere o bucățică de cârnat la masă sau care vrea să stea lângă tine în pat? Dar cum poate înțelege un câine că, odată ce devine adult, nu mai poate primi aceste lucruri?

De aceea ar trebui să stabilești de la început cum îți imaginezi viața împreună cu câinele tău, ce comportament este important pentru tine și ce comportament nu vei tolera sub nicio circumstanță. Dacă urmezi aceste limite de la început, câinele tău va învăța în curând unde este „locul” lui și nu îți va face probleme, nici acum și nici la maturitate.

dresarea cainilor mici

Dresarea câinilor mici se face prin comenzi și semnale clare

Comenzile clare, un ton al vocii calm dar determinat și un limbaj al corpului clar, vor face câinele să se simtă în siguranță.

Câinii sunt experți în citirea expresiilor faciale și deseori reacționează mai rapid la mișcări simple ale mâinilor decât la propoziții complicate, pe care le pot înțelege doar din tonul vocii. Gândește-te bine la cum vrei să numești comenzile, cum ar fi „șezi”, „hai”, „la pas” și ce gesturi poți folosi. Păstrează aceste comenzi structurate simplu, folosind mereu aceleași cuvinte cheie și mișcări ale mâinii.

Pentru a evita confuziile în dresarea cățelului, e bine să nu folosești propoziții lungi, cum ar fi „Trebuie să aștepți în fața supermarketului cât timp eu fac niște cumpărături”. Pentru a învăța să asculte, e important să folosești instrucțiuni clare, scurte, mereu asociate cu același comportament dorit.

Laude și gustări – dresarea cățelului prin motivare pozitivă

Cum îți convingi cățelul să-i placă să învețe? În dresaj, recompensele și lauda joacă roluri importane în motivarea câinilor juniori. Din acest punct de vedere, ei nu sunt foarte diferiți de majoritatea oamenilor. Ei aleg calea care le promite cel mai mare succes. Învinuirea și pedeapsa îi demotivează, tind să îi îndepărteze de calea dorită și, astfel, nu permit dresajului să aibă succes.

Câine Border Collie pui

Recompensa ar trebui să fie direct legată de executarea comenzii, pentru ca puiul de câine să învețe care comportament este cel corect și care îi aduce laude din partea stăpânului.

Câinii trăiesc în prezent și mereu asociază reacția stăpânului față de situația curentă. Ei înțeleg chiar și criticile, însă doar dacă apar imediat. Dacă micuțul tău își face „treburile” în fața canapelei și observi asta abia seara, nu mai are rost să îl cerți pentru asta.

În schimb, îl poți lăuda atunci când „se ține” până când îl lași afară. Îți poți recompensa cățelușul cu gustări (ai grijă – nu prea multe!), cuvinte pozitive, mângâieri, gesturi de laudă sau o jucărie mult dorită.

Câinii văd ca o recompensă chiar și mici libertăți, cum ar fi dându-i drumul din lesă pentru o perioadă scurtă, joaca cu alți câini sau un joc cu mingea.

La ce vârstă poți începe dresarea cățelului?

În general, e important ca dresajul să fie făcut la timpul potrivit pentru a avea succes. Cățelul ar trebui să fie „pregătit” pentru exerciții, pentru ca sesiunea de dresaj să aibă rezultate pozitive.

Dacă e afară în grădină, se joacă cu o nouă jucărie sau este pur și simplu obosit sau înfometat, nu e cu siguranță un moment bun să începi să-ți dresezi câinele.

Puii de câine sunt foarte dornici să învețe, dar de obicei nu le place să petreacă mult timp făcând un singur lucru. Exercițiile pentru care e nevoie să se concentreze mai mult timp, nu sunt în nici un caz potrivite la începutul dresajului.

În schimb, poți integra dresajul cățelului în viața de zi cu zi și să îi obișnuiești cu anumite reguli și obiceiuri cât mai devreme posibil. Încearcă să-ți dresezi câinele „pe lângă alte treburi”: asigură-te că te așteaptă atunci când îi pregătești mâncarea, nu ceda niciodată cerșitului, laudă-l dacă rămâne calm atunci când sună soneria și dă-i o gustare atunci când așteaptă singur în fața ușii de la baie fără să plângă.

Dresarea câinelui Corgi Welpe

Elemente de bază în dresajul canin

Pe lângă exersarea comenzilor, sunt și alte lucruri importante în dresajul câinelui. Câinii tineri, care sunt separați de mama lor din aproximativ săptămâna a opta de viață și care se mută într-o casă nouă, trebuie în primul rând să se obișnuiască cu noul mediu. Ei trebuie să ajungă să aibă încredere în noua familie, să înțeleagă regulile casei și să învețe cum să se comporte cu străinii și celelalte animalele.

Se recomandă să-ți iei liber în primele zile după adopție, și să-i oferi cât mai multă iubire, siguranță și timp. Strigă câinele pe nume des, mângâie-l, joacă-te cu el și lasă-l să mănânce gustări din mâna ta: așa îl faci să aibă încredere în tine și te asiguri că se simte confortabil în preajma ta – cel mai important lucru pentru toate viitoarele rezultate ale dresajului.

Primii pași în dresarea câinilor mici acasă

Poți deja din primele zile să dresezi cățelul să fie curat – aceasta e una din cele mai importante condiții pentru a trăi relaxat împreună cu el. Scoate cățelul afară o dată la două-trei ore și laudă-l dacă își face nevoile lângă drum sau pe iarbă.

Stabilește ore fixe de plimbare cât mai devreme, de exemplu, după ce te trezești sau după prânz și înainte de culcare. Atenție la semnele pe care câinele ți le transmite. Dacă adulmecă agitat prin casă, ar putea fi un semn că îi trebuie „la toaletă”.

Nu îl certa dacă ceva nu merge bine la început și face pe covor. Dacă îl prinzi chiar când face, un scurt ”Nu” e suficient pentru ca el să înțeleagă că nu vrei asta. Nu îl poți învăța să nu facă în casă peste noapte și e nevoie de multă răbdare.

Stabilirea limitelor: lătrat, mușcat și zgâriat

Câinilor junior le place să exploreze lumea din jurul lor cu ajutorul botului. Ei nu știu că mobila e valoroasă și nu ar trebui roasă și nu înțeleg că oamenii sunt mai sensibili la mușcături decât frații lor, de exemplu. Arată-i noului tău companion limitele din timp și în mod constant. Dacă îl cerți când face un lucru rău și îl lauzi când e cuminte, cățelul va învăța care sunt limitele și ce comportament îi va aduce recompensa mult dorită.

Cea mai ușoară metodă de a corecta mârâitul, lătratul sau cerșitul excesiv la masă este să îi ignori prezența. Când câinele se comportă așa, primul lucru pe care îl vrea este atenția ta – fie să ai grijă de el, să te joci cu el sau să îi dai de mâncare. Dacă nu îi oferi atenție, el va învăța în curând că astfel de comportamente nu îi vor aduce nimic.

Mersul în lesă

Mersul în lesă e, de asemenea, unul din lucrurile de bază în dresarea câinilor mici. Câinii adulți care trag de lesă pot fi o adevărată problemă – la urma urmelor, nu e la fel de ușor să-i ții ca atunci când erau micuți. Așa că plimbarea în lesă este obligatorie încă de la început. Chiar dacă pare drăguț cum patrupedul tău explorează lumea în toate direcțiile și ți-ar plăcea să îl urmezi peste tot – nu o face! Arată-i încă de la început că tu stabilești unde mergeți și nu invers.

Câinele nu alege direcția, ci tu. Pentru ca acesta să fie atent când vă plimbați și să se adapteze pasului tău și schimbărilor tale de direcție, trebuie să te asiguri încă de când e mic că nu trage de lesă. Imediat ce cățelul trage de lesă, oprește-te. Continuă plimbarea abia când se întoarce la tine și nu mai trage.

Exersarea mesului la pas

Ca să exersezi mersul în lesă, poți pune o gustare sau o jucărie de câine pe un băț lung la o anumită distanță. Cățelul probabil va vrea să alerge direct spre aceasta. Oprește-l sau mută obiectul dorit mai departe.

Apropie-te de el abia odată ce reușește să meargă la pas, fără să tragă de lesă. El va primi recompensa doar dacă învață să se controleze.

Pui de Husky în lesă

Comenzile “Hai” și “Stai”

O bază importantă a dresajului cățelului este comanda „Hai”. Te poți scuti de mult stres și mulți nervi dacă înveți câinele din timp să vină atunci când îl chemi, să aștepte până când îi permiți să se miște și să stea singur dacă trebuie să pleci vreodată de acasă fără el. Există multe metode de a face asta. Trebuie să încerci să vezi care se potrivește cel mai bine câinelui tău. E important să-l recompensezi de fiecare dată când e cuminte. Cel mai bine e să exersezi venitul la semnalul tău (ex. „Hai”, „Aici” sau chiar folosirea unui fluier) atunci când observi că vine spre tine oricum. Cheamă-l mereu în acel moment și recompensează-l cu mâncarea lui preferată. Câinele tău va învăța așa că merită să vină la tine imediat ce îl chemi.

La fel se întâmplă și când îl înveți comanda „Stai”. Esențial în dresarea câinilor mici este lecția răbdării. Câinele trebuie să învețe că nu are voie să sară din mașină imediat ce deschizi portbagajul sau să fugă afară imediat ce deschizi ușa și că nu trebuie să alerge la mâncare imediat ce deschizi ușa de la dulapul cu gustări. Nu recompensa acest comportament cedând insistențelor lui.

Statul singur

Începând cu săptămânile 12 până la 18 din viață poți începe să obișnuiești cățelușul pas cu pas să rămână singur. Bineînțeles, nu ar trebui să lași niciodată câinele adult singur prea mult timp, dar există situații în viața de zi cu zi când acesta nu te poate însoți. Așadar câinele pui ar trebui să învețe cât mai devreme că nu poate merge peste tot cu tine și că trebuie lăsat singur uneori.

Cel mai bine e să integrezi exercițiile de stat singur în viața voastră de zi cu zi și fără să pară ceva important. La început, părăsește camera câteva minute din când în când, fără a-ți lua rămas bun. Întoarce-te și prefă-te că nu s-a întâmplat nimic.

Pas cu pas, poți crește perioada până când câinele învață să stea singur pentru mai mult timp. Poți pleca de acasă doar când ești sigur că acesta rămâne calm și nu face scandal în absența ta. Dacă patrupedul este foarte atașat de tine și începe să latre sau să plângă imediat ce pleci din cameră, poți varia acest exercițiu și să nu te întorci până când câinele nu s-a calmat.

Dacă nu vrei să lași câinele agitat singur, măcar ignoră-l când intri din nou în cameră. Dă-i o recompensă doar când se calmează.

Citește mai mult despre dresarea câinelui să stea singur acasă.

Îngrijirea câinelui acasă

Ritualuri de îngrijire

Îngrijirea adecvată unui câine nu înseamnă doar să îi oferi mâncare, mișcare și să îl dresezi, ci și să ai grijă de el. Blana trebuie periată regulat, lăbuțele, urechile și dinții trebuie curățați și verificați, iar ghearele trebuie tăiate. Obișnuiește-ți patrupedul cu aceste ritualuri de îngrijire încă de când este mic.

Pentru a face vizitele la veterinar mai ușor de suportat pentru câine, e bine să îl obișnuiești să fie atins direct pe urechi, lăbuțe sau stomac. Dacă iei în brațe cățelul seara, când vă odihniți pe canapea, scarpină-l pe burtă, atinge-i urechile, ține-l de lăbuță câteva minute, fă-i un masaj sau deschide-i gura cu mâna. Vei observa că acesta devine din ce în ce mai relaxat de-a lungul timpului, ba chiar începe să îi placă să fie îngrijit.

Somnul

Nu ai fi crezut, însă somnul este esențial în dresarea câinilor mici. Ai atâtea exerciții de făcut cu cățelușul în timpul zilei, încât nu trebuie să uiți de cel mai important lucru: somnul. Ai grijă să lași cățelul să se odihnească destul, ca să poată să proceseze toate informațiile pe care le-a învățat în timpul zilei. Lasă-l să doarmă atunci când merge în culcuș și nu îl stresa cu sesiuni de dresaj prea multe sau prea lungi.

Nu trebuie să îl ții ocupat toată ziua, cum nu poți face asta zilnic nici cu un câine adult. Lasă-l să se joace singur sau să meargă „în explorare” – chiar și cel mai activ cățeluș va obosi la un moment dat și va vrea să se retragă în culcușul lui.

dresarea cainilor mici

Socializarea – esențială în dresarea câinilor mici

Cu cât mai multe lucruri ajunge să cunoască un cățeluș în primele luni din viață, cu atât mai calm va fi mai târziu. Un aspirator zgomotos, mașina de spălat sau televizorul, copii gălăgioși, biciclete rapide, motociclete zgomotoase, oameni cu ochelari, oameni în scaun cu rotile sau bebeluși care plâng, trafic zgomotos și lifturi ciudate – există multe de descoperit pentru un cățeluș.

Arată-i ceva nou în fiecare zi: poți folosi plimbările tale zilnice pentru a îi arăta locuri, sunete, oameni sau animale noi de fiecare dată.

Dar nu stresa câinele prea mult. Câteva minute într-un mediu nou sunt suficiente la început pentru cățelul tău. De exemplu, dacă te întâlnești cu un grup de elevi gălăgioși sau mergeți la un magazin cu câinele pentru prima dată, retrage-te mereu la timp – de preferat înainte să devină câinele agitat.

Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.
11 min

Despre fătarea la câini și alăptarea cățeilor

Chiar dacă ești un crescător cu vechime sau urmează să asiști la prima fătare a cățelei, nașterea unor cățeluși este o experiență cu totul specială. Dar cum are loc mai exact fătarea la câini și cum pot oamenii să ajute cățeaua în această etapă a vieții sale? De regulă, prima fătare la câini aduce și foarte mult stres stăpânului, mai ales în ultimele zile înainte de momentul cel mare. Desigur, ei vor să facă viitoarea mămică să se simtă cât mai confortabil posibil și să evite complicațiile în timpul nașterii. Un lucru e sigur: cu cât mai informat ești despre acest subiect, cu atât mai relaxat vei fi când se apropie evenimentul.
6 min

Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.