De ce te linge câinele?

Câinele își linge stăpâna

Câinii își arată afecțiunea prin lins

Limba lipicioasă a unui câine pe piele – unora le place, alții nu sunt impresionați de limba umedă a câinelui. Însă de ce te linge câinele? Îți vom explica de ce le place câinilor să lingă oamenii.

Linsul ca interacțiune socială

Linsul este una dintre primele interacțiuni sociale pe care le trăiesc câinii. Mama își linge puii imediat după naștere. Acest lucru creează o legătură, curăță cățeii și le masează stomacul după mese. Cățeii imită acest lucru și se ling unii pe alții. Din acest moment, linsul devine parte din comportamentul câinelui. Unii câini vor continua obiceiul și după ce au devenit adulți. Alții își folosesc limba rar.

De ce te linge câinele tău?

Există diferite motive pentru care patrupezii își folosesc limba pe oameni sau pe alți câini. Ca să înțelegi motivele câinelui, fii atent la restul limbajului corporal al acestuia și la contextul în care se manifestă. Apoi vei putea să îți dai seama de ce te linge câinele tău.

Câinele își exprimă afecțiunea

Câinii își arată afecțiunea prin lins mai des decât o fac pisicile. Linsul este folosit ca salut prietenos, un semn de fericire sau o exprimare spontană a prieteniei.

Este modalitatea lui de a te calma

În cadrul unei haite, câinii care sunt mai jos din punct de vedere ierarhic, ling botul unui membru mai important pentru a îl calma. Acest comportament e posibil și în interacțiunea cu oamenii. De exemplu, unii câini își vor linge stăpânul când acesta tipă, se ceartă, cântă foarte tare. Există și situații în care câinele te linge ca să se calmeze chiar pe el. De exemplu, la veterinar sau în alte situații stresante pentru el.

Ce înseamnă când mă linge câinele?

Invitație să te joci, să vă distrați sau să îl mângâi

De ce te linge câinele tău? Câteodată câinele vrea să îți atragă atenția prin lins. Unii patrupezi au învățat, de exemplu, că stăpânul se va întoarce înspre ei dacă îi linge mâna. Fac asta ca să fie mângâiați. Sau se plictisesc și îți atrag atenția lingându-ți mâna. Linsul ar putea face stăpânul să se joace sau să îi dea o gustare. Nu uita: reacția ta la lins va determina când va recurge câinele la acest comportament. Așa că gândește-te bine dacă vei vrea să încurajezi această practică.

Experimentarea gusturilor

Ai mâncat carne sau ai mângâiat alt câine? Patrupedul tău vrea să știe exact! Linsul ajută la absorbirea mirosurilor și a moleculelor gustative. Mulți câini doresc să exploreze mai atent mirosurile interesante, lingându-le. Așa că vor „linge” efectiv mirosul altor câini de pe mâna ta. Și transpirația sărată a oamenilor și alte mirosuri ale corpului atrag câinii ca prin magie. Te ling, pur și simplu, pentru că ai un gust pe placul lor.

Pot câinii să transmită boli prin lins?

Multor oameni le place să fie linși de câini. Altora li se pare scârbos – mai ales să fie linși pe față. Trebuie evitat contactul membrană mucoasă pe membrană mucoasă. Astfel, câinele nu va transmite microbi patogeni. Paraziții interni se transmit în mare parte prin materie fecală. Dar, dacă câinele și-a lins zonele intime și apoi linge fața omului, paraziții se pot transmite.

Câinii pot transmite și bacterii virale, precum Pasteurella multocida. Patrupezii afectați nu arată semne de boală, dar pot infecta oamenii. În cel mai rău caz, acest lucru poate duce la septicemie sau meningită. Deși infectarea este foarte rară, dacă te linge pe mâini, spală-te înainte de a te freca la ochi sau de a mânca. Această regulă de igienă ar trebui să se aplice în special persoanelor cu un sistem imunitar slab și copiilor.

Câinele te linge: Cum reacționezi?

Ca de obicei, încurajează comportamentul dorit și ignoră-l pe cel nedorit. Învață cățelul încă de mic dacă vrei să te lingă sau nu. Pentru că ceva ce ar putea fi drăguț la un Ciobănesc de Munte de Berna micuț, ar putea să fie neplăcut la un Ciobănesc de Munte de Berna de opt ani. Dacă nu vrei să te lingă câinele pe față, întoarce-te în direcția opusă. Apoi ignoră-l vreo 30 de secunde. Astfel animalul va învăța că linsul pe față are efectul opus de cel pe care și-l dorește. Și anume întreruperea interacțiunii sociale. Ca să nu încurajezi „linsul pentru cerșit”, ignoră-l când face asta. În rest: mângâiatul este un „răspuns” bun la afecțiunea câinelui.

Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.
5 min

De ce te linge câinele?

Limba lipicioasă a unui câine pe piele – unora le place, alții nu sunt impresionați de limba umedă a câinelui. Însă de ce te linge câinele? Îți vom explica de ce le place câinilor să lingă oamenii.