Gestația la câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Ecografie în timpul gestației la câini

Este cățeaua gestantă? Consultă medicul veterinar pentru a ști sigur și pentru a afla cât mai multe despre ce poți face în perioada de gestația la câini.

Planificată sau nu, gestația la câini este o perioadă solicitantă atât pentru animale cât și pentru stăpâni. Cum îmi dau seama dacă am o cățea gestantă și ce trebuie să fac în această perioadă? Toate informațiile utile pot fi găsite în articolul următor.

Cât durează gestația la câini?

Perioada de gestație la câini durează în medie 63 de zile. Asta înseamnă că o cățea naște puii la aproximativ nouă săptămâni de la prima împerechere. Dar perioade de gestație de 57 sau 72 de zile sunt, de asemenea, normale.

Când poate rămâne o cățea gestantă?

La începutul perioadei de călduri, cățeaua tinde să trateze cu ostilitate “admiratorii” masculi. Însă, cu cât de apropie mai mult de perioada de ovulație, cu atât devine mai interesată de eventualii parteneri.

Veterinarul te poate ajuta să determini care este momentul potrivit pentru ca femela să întâlnească un câine mascul. În acest scop, cățeaua este examinată ginecologic. În funcție de concentrația hormonului progesteron în sânge, veterinarul va ști când este timpul să se împerecheze cățeaua.

Gestația la câini. Femela acceptă un mascul doar în perioada ovulației © Karoline Thalhofer / stock.adobe.com

Cum pot știi dacă o cățea este gestantă?

Dacă împerecherea a avut loc cu succes și cățeaua este însărcinată, se poate ști abia după trei săptămâni cel mai devreme. Atunci medicul veterinar poate face un test de sarcină la sânge. Dacă hormonul relaxină se găsește în sânge, atunci cățeaua este gestantă.  Cu toate acestea, un test negativ efectuat în ziua 21 nu înseamnă neapărat că femela nu portă pui. Cel mai bine este ca medicul veterinar să repete testul peste încă o săptămână. Dacă testul este din nou negativ, însă cățeaua dă semne de gestație, este foarte posibil să fie o sarcină falsă.

O scanare cu ultrasunete a uterului oferă informații suplimentare. Cu toate acestea, cățeii și bătăile inimii lor pot fi detectate cu certitudine după aproximativ patru săptămâni. Tot atunci se poate spune câți pui va avea cățeaua. Acest număr va fi totuși aproximativ, în special dacă femela are mulți pui. Cu câți aceasta poartă mai mulți căței, cu atât situația din burtă devine mai confuză.

După aproximativ trei sau patru săptămâni, veterinarul deja poate simți cățeii în burtica viitoarei mămici. Din săptămâna a opta, deja și inimile cățeilor pot fi ascultate la stetoscop.

Alte semne ce indică gestația la câini

Pe măsură ce sarcina progresează, cu atât mai ușor îți va fi să observi gestația la câini. Primele semne vizibile de sarcină includ umflarea mameloanelor și decolorarea glandelor mamare – ambele începând cu a cincea săptămână. De asemenea s-ar putea ca animalul să fie mai tăcut ca de obicei. Burta i se mărește treptat până în a șasea sau a șaptea săptămână și ea trebuie să urineze mai des. Începând cu a opta săptămână glandele mamare se întăresc și elimină o secreție apoasă atunci când sunt apăsate cu atenție.

Nutriția potrivită în perioada de gestație la câini

O alimentație bună are un impact crucial asupra sănătății puilor nenăscuți. O cățea gestantă va fi hrănită cu mâncarea obișnuită până într-a cincea săptămână. Desigur, hrana aceasta ar trebui să fie echilibrată, de calitate înaltă și adaptată nevoilor individuale ale cățelei. Hrana potrivită variază în funcție de rasă, mărime, vârstă, greutate și nivel de activitate.

Dintr-a șasea săptămână de sarcină, nevoile de calorii ale cățelei cresc semnificativ. Prin urmare, trebuie să-i crești aportul de calorii cu 15% pe săptămână până când aceasta va făta. Asigură-te că îi oferi hrană cu un conținut ridicat de proteine.

Cu toate acestea, majoritatea cățelelor nu mai pot consuma porții voluminoase de hrană. Pe măsură ce cățeii cresc în burtă, volumul stomacului este afectat și nu îi rămâne prea mult loc pentru mâncare. Alege hrană cu densitate energetică mare în raport cu volumul și care este ușor de digerat. De exemplu, hrană pentru căței.

De asemenea, împarte rația zilnică în trei sau patru porții mici – va fi mai ușor pentru viitoare mămică.

În orice caz, nu îi oferi alimente prea bogate în carbohidrați sau grăsimi. Se recomandă – de exemplu – hrană concentrată pentru câini sportivi sau hrană pentru juniori, care îi oferă mamei gestante nutrienți importanți, pe care ea îi transmite cățeilor.

Cât de des trebuie să merg la veterinar cu o cățea gestantă?

Pe lângă o dietă adecvată, cea mai bună pregătire pentru naștere include și vizite regulate la veterinar.  Pe lângă vaccinurile obligatorii, în anumite circumstanțe (când locuiesc mai mulți câini împreuna) se recomandă vaccinarea împotriva herpes-virusului canin. Acesta poate declanșa un avort spontan. În plus, cățeaua însărcinată trebuie deparazitată în jurul a 40-a și a 55-a zi de gestație.

Din a 50-a zi de gestație la câini, scheletele cățeilor sunt clar vizibile în ecografie. Totuși, abia după naștere vei ști cu certitudine numărul de căței.

De asemenea, ecografia vă va pregăti pentru orice dificultăți pot apărea în timpul nașterii.

Chiar dacă, în principiu, cățelele pot naște fără ajutorul oamenilor, se recomandă o vizită la veterinar. Fie și numai pentru a te pregăti pentru cerințele viitoarei perioade.


Franziska Pantelic, Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Susțin ghidul zooplus de câțiva ani cu experiența mea vastă. Sunt medic veterinar autorizat încă din 2009, iar în prezent am un cabinet mobil pentru animale mici în zona metropolitană München.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.