American Staffordshire Terrier

Câine roșcat cu pieptul alb din rasa American staffordshire terrier

American Staffordshire Terrier este clasificat ca fiind un câine periculos în multe țări.

American Staffordshire Terrier, numit pe scurt și Amstaff, stârnește o reacție ca aproape nicio altă rasă. În unele țări este considerat un câine de luptă periculos, în timp ce în altele este apreciat ca fiind un „câine dădacă”. Acest lucru arată încă o dată că motivul pentru care câinii agresivi se află adesea la celălalt capăt al lesei. Cine își dorește un astfel de câine ar putea fi nevoit să îndeplinească anumite condiții.

Opinii contradictorii: câine de luptă vs câine dădacă

Mulți oameni reacționează cu scepticism sau cu aversiune atunci când întâlnesc un Amstaff. „Ăla nu e un câine de luptă? Nu te apropia prea mult de el!” – astfel de reacții sunt probabil încă printre cele mai inofensive.

La imaginea negativă a fostului câine de luptă a contribuit, cu siguranță, și faptul că, pentru o perioadă lungă de timp, a fost popular în rândul unei anumite clientele. Pentru aceste persoane un patruped cu zgardă cu țepi era un fel de simbol al statusului.

Este un American Staffordshire Terrier un câine de familie?

Faptul că gradul de periculozitate al unui câine este controlat în primul rând din partea cealaltă a lesei este demonstrat de atitudinile contrastante față de această rasă în Marea Britanie și SUA. Aici, Amstaff-ul este cunoscut drept „Nanny Dog”, adică un câine ideal pentru familie, datorită trăsăturilor sale de caracter.

Restricții, în special în Europa continentală

Trecutul negativ al rasei duce la unele particularități în Europa în ceea ce privește deținerea sau importul câinilor: în multe țări, American Staffordshire face parte din așa-numiții „câini de luptă”. Deținerea acestora este fie interzisă, fie supusă unor condiții speciale.

De exemplu, există o interdicție de intrare a rasei în țări precum Franța sau Danemarca. În Spania, pe de altă parte, este important să se țină cont de restricțiile speciale impuse de comunitățile locale – cum ar fi obligația de a purta o botniță.

Este American Stafford Terrier un câine periculos?

Restricțiile și interdicțiile au dus la faptul că, în unele țări, aproape că nu mai vezi nici un Amstaff. Printre acestea se numără în special Franța, Suedia și Olanda.

Și în Germania, deținerea rasei este supusă anumitor condiții în multe landuri federale și este adesea asociată cu costuri mai mari. În unele locuri, deținerea unui câine precum Amstaff este chiar interzisă cu totul.

Aspect: construcție compactă

Un cap puternic pe un corp musculos și compact – un American Staffordshire Terrier are un aspect impunător. Înălțimea la greabăn este cuprinsă între 43 și 48 cm, iar greutatea este de până la 32 kg.

Ochii întunecați sunt așezați pe un cap lat, iar urechile sunt de obicei pe jumătate ridicate – nu se doresc urechi lăsate complet. Din fericire, tăierea urechilor câinilor, care era atât de populară, este acum interzisă în multe țări europene.

Blană și culori

Blana scurtă și lucioasă a acestei rase poate fi admirată în aproape orice nuanță de culoare. Ce nu se doresc însă, sunt lipsa pigmentării nasului, coloritul „negru focat” întâlnit la Dobermani și o proporție mare de alb, care este asociată cu o predispoziție genetică pentru surzenie.

Doi câini din rasa American Staffordshire Terrier. Un câine alb si unul negru, cel deschis la culoare își pune lăbuța pe spatele câinelui negru.
American Staffordshire Terrier sunt foarte activi și trebuie să facă suficientă mișcare.

Personalitate & caracter: cât de periculos este un American Staffordshire Terrier?

Cum arată un American Staffordshire Terrier tipic? În ciuda trecutului lor ca și câini de luptă, mulți reprezentanți ai rasei sunt potriviți ca și câini de familie.  Câinii se caracterizează printr-un nivel ridicat de atașament față de familia „lor” și adesea manifestă o mare afecțiune față de copii, în special.

Cu toate acestea, pot apărea conflicte în relațiile cu alți câini, în special cu cei nesiguri. Acest lucru se datorează faptului că Amstafful pare adesea dominant, tot din cauza trecutului său. La urma urmei, a fost folosit cândva pentru lupte crunte.

O mare nevoie de dresaj și ocupație

În rest, este un patruped dinamic, plin de viață, cu o mare nevoie de mișcare. Caracterul său atent și jucăuș, pe care îl trăiește intens, este, de asemenea, izbitor. Un Amstaff bine educat, care face suficientă mișcare, este un câine de familie ideal, care nu prea latră.

De altfel, studiile și statisticile privind mușcăturile demonstrează că pericolul reprezentat de un câine nu poate fi determinat de rasă. Prin urmare, activiștii pentru drepturile animalelor critică în mod regulat stigmatizarea așa-numiților câini de luptă, cum ar fi American Staffordshire Terrier.

Are nevoie de comenzi consistente, dar pline de dragoste. Câinii sunt foarte inteligenți și profită imediat de punctele slabe ale dresajului.

Educație consecventă încă de când e mic

Părintele animalului nu ar trebui să arate niciodată teamă față de patrupedul său sau, de exemplu, să lase să se manifeste un comportament dominant în faza de pubertate a câinelui. Câinele trebuie să învețe că omul stabilește direcția. Dresajul consecvent al puiului și o conducere sigură sunt, prin urmare, esențiale.

„Dorința de a face pe plac” a acestei rase este un avantaj pentru dresaj, pentru că Amstaff-ul mereu vrea să-și mulțumească părinții.

Deseori sunt menționate expresiile faciale ale câinilor: inteligenții Amstaffi au privirea tipică a unui Teckel și o folosesc pentru a-și atinge scopul. În acest caz, este nevoie de fermitate din partea părinților.

Activități pentru aceste pachete pline de forță

Are nevoie de multă activitate. Aproape toate tipurile de sporturi canine, de la Agility la Flyball sau Obedience, până la dresajul ca și câine de terapie, sunt potrivite. Nu este recomandată munca de câine de protecție, deoarece aceasta ar putea consolida în mod nefavorabil latura ageră rasei, care are oricum rădăcini genetice.

Reprezentanții rasei apreciază excursiile prelungite, iar câinilor adulți le place să alerge pe lângă bicicletă. Pe lângă asta, jocurile cu mingea și aportarea îi obosesc mult pe puternicii patrupezi. Un Amstaff care face suficientă mișcare va aprecia și binemeritata „pauză” atunci când stă pe canapea lângă persoana sa preferată sau doarme într-un culcuș comod.

Pui de Amstaff unul roșcat sau blond și unul negru cu pieptul alb. Sunt într-o cutie din lemn. Pe fundal sunt si alti pui.
Inteligenții American Staffordshire Terrier au nevoie de o educație iubitoare și consecventă de la o vârstă fragedă.

Nu este un câine pentru începători. Pentru că greșelile tipice ale începătorilor sunt rapid exploatate de micii isteți. Problemele de dominanță care rezultă pot avea consecințe greu de corectat și, din păcate, periculoase.

Dar dacă ești consecvent și îi dai câinelui tău sentimentul că îl ghidează cu o mână sigură, vei găsi în Amstaff un prieten loial pentru toată viața.

Nu sunt câini de apartament

Este vital să îi oferi unui reprezentant al acestei rase un mediu adecvat. Din cauza mărimii și forței sale – unui American Staffordshire Terrier îi place să se zbenguie jucăuș – și a dorinței sale de a se mișca, câinii nu sunt foarte potriviți pentru viața într-un apartament la oraș.

Părinți sportivi pentru un câine agil

Curiosului patruped îi place să aibă propria grădină – dar ai grijă, pentru că dorința lui de a explora ar putea scăpa de sub control. Cel mai bine este să ai o grădină înconjurată de garduri la o înălțime de 1,60 metri pentru ca animalul să nu poată evada. Câinele se dovedește adesea a avea un talent neașteptat la sărituri.

Un American Staffordshire Terrier preferă să trăiască cu persoane sportive care se bucură de activități în aer liber, plimbări lungi și ieșiri ocazionale cu bicicleta alături de câinele lor (adult).

Informează-te privind cerințele de creștere a animalelor

Înainte de a îți lua un American Staffordshire Terrier asigură-te că ești la curent cu toate reglementările privind deținerea de câini de luptă sau de câini clasificați ca fiind periculoși în municipalitatea ta. S-ar putea să nu ai voie deloc să ai un Amstaff. Pe lângă asta, interesează-te exact care sunt cerințele din zona ta (obligativitatea botniței, certificat de competență, certificat de bună conduită).

Posibile impozite mai mari

Nu în ultimul rând, în unele regiuni există taxe mai mari pentru așa-numiții „câini de luptă”, printre care se numără și Amstaff.

Acesta este adesea și motivul pentru care numeroși reprezentanți prietenoși ai rasei au ajuns în adăposturile de animale din țară. Unii părinți de animale nu au putut sau nu au vrut să-și permită să plătească taxele anuale pentru câini, care sunt destul de mari în unele țări.

American Staffordshire Terrier portret. Câinele este ținut de zgardă de mâna stăpânei care este dată cu ojă albastră. Câinele este roșcat cu pieptul și jumătate din față este albă.
Amstaff-ul are un corp compact, musculos și un cap lat.

Înainte de a aduce noul membru al familiei acasă, există mai multe lucruri, ce ar trebui luate în considerare.

Costuri și prejudecăți

Printre acestea se numără, de exemplu, costurile pentru echipamentul de bază (lese, pături, perii), precum și costurile periodice pentru hrana pentru animale adecvată, vaccinări și controale la veterinar. Pe lângă asta, dacă patrupedul se îmbolnăvește, s-ar putea să apară costuri veterinare suplimentare.

Ține cont și de faptul că adoptând un câine din această rasă, vei avea un patruped care îți poate diviza cercul de cunoștințe sau poate fi respins de acesta. Dar s-ar putea și să fie o modalitate plăcută pentru a scăpa încet, dar constant, de prejudecățile și generalizările despre rasă.

Asigură-te de asemenea că nimeni din familie nu este alergic la câini.

Găsește un „pet sitter” și o școală de dresaj

Gândește-te cine va avea grijă de patruped când ești în vacanță sau dacă te îmbolnăvești. Deși multe hoteluri din Europa găzduiesc acum câini, pot exista restricții privind condițiile de intrare și cazare.

Atunci când îți iei un cățel, cel mai bine este să cauți o școală de dresaj care oferă și cursuri specifice înainte de a se muta patrupedul la tine acasă. Acesta este un mare plus pentru comportamentul social al American Staffordshire Terrier.

Amstaffii sunt considerați foarte rezistenți și destul de sănătoși. Uneori pot apărea probleme cutanate sub formă de alergii, dar acestea pot fi adesea ușor de controlat printr-o schimbare a dietei.

Ocazional, unele linii par să fie predispuse la displazie de șold sau la probleme cardiace.

Cât trăiește un American Staffordshire Terrier?

Dacă ește îngrijit cum trebuie, speranța de viață a unui American Staffordshire Terrier este de 12 până la 15 ani.

Cât de mult timp consumă îngrijirea blănii?

Îngrijirea blănii unui American Staffordshire Terrier nu este foarte dificilă. În general este suficient să periezi blana animalului o dată pe săptămână. Cu toate acestea, patrupedul va fi cu siguranță fericit dacă primește mângâieri suplimentare cu ajutorul unui pieptene de cauciuc sau al unei perii moi pentru blană.

Un alt avantaj al sesiunilor de wellness: părul de câine ajunge în perie, nu în locuință.

O alimentație adecvată speciei este indispensabilă pentru o viață lungă și fericită a câinelui. Regimul alimentar ar trebui să fie întotdeauna adaptat la nevoile individuale ale patrupedului.

Factori precum starea de sănătate, vârsta sau nivelul de activitate joacă un rol decisiv și trebuie luați în considerare la alegerea hranei.

Fiind urmași ai lupilor, câinilor le place să mănânce carne, dar acum sunt considerați omnivori – cu alte cuvinte, mănâncă orice.

BARF doar după consultarea veterinarului

Pe lângă hrana uscată și umedă, BARF (hrana crudă adecvată din punct de vedere biologic) este o altă opțiune pentru hrănirea câinilor. În acest caz, câinele primește o hrană conform dietei sale originale, cu carne proaspătă, organe comestibile, legume și suplimente de vitamine și minerale. Cu toate acestea, ai nevoie de un nivel ridicat de expertiză pentru BARF. Așa că dacă ai dubii, îți recomandăm să discuți mereu această formă de nutriție cu medicul veterinar. În caz contrar, pot apărea simptome periculoase de deficiență.

Nu uita să îi oferi patrupedului întotdeauna apă proaspătă.

A fost crescut în principal pentru lupte între câini. Strămoșii săi au venit probabil în SUA din Marea Britanie împreună cu imigranții britanici în jurul anului 1860. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, au avut loc lupte comerciale de câini pe scară largă, în care a fost folosită rasa musculoasă. Prin urmare, scopul creșterii era de a avea câini de luptă curajoși, ageri și perseverenți.

Astăzi, Amstaffii trăiesc în principal ca și câini de familie și de pază. În Marea Britanie,  este apreciat în special drept „câine dădacă”. Acolo sunt câini de familie foarte apreciați. Pe lângă asta, suveranitatea și rezistența lor fac din Amstaff niște câini salvamontiști excelenți.

Amstaff ca descendent al câinilor de luptă britanici

Rasa provine din Bullterrier, o rasă comună în Marea Britanie în secolul al XIX-lea, care era crescută în principal pentru lupte între câini. Numele rasei „American Staffordshire Terrier” face referire și la locul unde își are rădăcinile, zona britanică Stafford.

Odată ce luptele crude între câini au fost interzise în Marea Britanie în 1835, unii descendenți au fost aduși în SUA de către coloniștii englezi. Acolo au fost folosiți, printre altele, în lupte. Câinii care erau utilizați și ca și câini de pază pentru ferme, au fost crescuți din ce în ce mai mari de-a lungul timpului pentru a le crește șansele de a se lupta cu coioți și lupi.

Calea către o rasă recunoscută oficial

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, însă, s-au găsit tot mai mulți iubitori ai American Staffordshire Terrier. Aceștia nu mai doreau să-și prezinte animalele la lupte de câini, ci la expoziții canine. Pentru a distinge rasa de Staffordshire Bull Terrier englezesc, aceasta a fost redenumită American Staffordshire Terrier.

În 1972 rasa a fost recunoscută de FCI. Acest lucru a pus capăt și confuziei privind numele, având în vedere denumirile comune paralele de tip „Pit Bull Terrier”, „American Bull Terrier” sau „Stafford Terrier”.

Cum poți găsi American Staffordshire Terrier-ul dorit

În cazul unui American Staffordshire Terrier, este foarte recomandat un crescător de renume, care să fie membru al unui club sau al unei asociații canine. Aceștia acordă atenție temperamentului necesar câinilor, ceea ce îi face să fie câini de familie iubitori.

Fă o vizită crescătorului

Înainte de a cumpăra un animal, fă-i o vizită crescătorului pentru a îți face o idee despre modul de îngrijire a cățeilor precum și despre părinți.

La rândul lor, crescătorii buni sunt curioși și le place să pună întrebări potențialilor cumpărători despre mediul de viață și despre cum își petrec timpul liber.

Acesta este întotdeauna un semn bun. Pentru că înseamnă că acestei persoane îi pasă cu adevărat de viitorul patrupezilor pe care îi crește! Pe lângă asta, discută și despre problemele de sănătate cu crescătorul.

Alternative: un American Staffordshire Terrier de la adăpostul de animale

Dacă nu vrei neapărat un cățeluș, s-ar putea să găsești Amstaffi și la numeroase organizații de protecție a animalelor sau la adăpostul local de animale. Unele dintre ele s-au specializat chiar în plasarea așa-numiților „câini de luptă”. Personalul acestora îți poate oferi cele mai bune sfaturi cu privire la câinele care s-ar potrivi cel mai bine familiei tale.

Un câine mai în vârstă de la un adăpost poate fi, de asemenea, un tovarăș excelent. Cu toate acestea, îți recomandăm să te informezi în detaliu despre caracterul său și, dacă este posibil, despre istoricul său. Un American Staffordshire Terrier fără un dresaj adecvat ar trebui să ajungă doar pe mâinile unor părinți cu experiență.

Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.