Dezvoltarea cățeilor și până la ce vârstă cresc câinii Acest articol a fost verificat de un veterinar

Cățea adultă cu trei căței

Este esențial pentru cățel să fie alături de mama sa în primele etape ale dezvoltării sale.

Fiecare cățel trece prin numeroase etape de dezvoltare ce conduc spre maturizarea acestuia. Depinde de rasă până la ce vârsta cresc câinii și cât de repede trec peste aceste faze de creștere. Află din zooplus Ghid care sunt cele mai importante lucruri pentru dezvoltarea cățeilor în câini încrezători și relaxați.

În cele ce urmează, o să-ți explicăm diferitele faze de dezvoltare a câinilor. În parte, mama puilor și crescătorul joacă un rol foarte important. Dar odată ce cățelul ajunge îngrija ta, vei fi responsabil să-l ajuți.

Perioada neonatală / vegetativă

Această fază începe cu nașterea cățeilor și acoperă primele două săptămâni de viață. Cățeii se nasc orbi și surzi. Cele mai importante senzații în această primă perioadă sunt foamea și frigul.

Micuții își petrec majoritatea timpului dormind sau căutând contactul cu mama pentru a mânca și a se încălzi. Poți observa o mișcare de pendulare în timpul acestei căutări: cățeii își mișcă capul înainte și înapoi și fac mișcări circulare. Acest lucru îi ajută să evite să plece prea departe de culcuș.

În această perioadă are loc prima lecție de viață. Atunci când le este foame sau frig cățeii trebuie să facă ceva în mod activ și sunt recompensați cu succes, mâncare sau contact fizic. Nu le răpi această experiență ajutându-i prea mult. Stresul ușor promovează un echilibru emoțional stabil.

Puii ar trebui protejați în această fază de dezvoltare, dar cu măsură.

Cinci căței în etapa de dezvoltare neonatală

Perioada de tranziție în dezvoltarea cățeilor

Săptămâna a treia din viața unui cățel este perioada de tranziție. În această etapă se deschid ochii, canalele auditive și apar dinții de lapte. Însă abilitatea de a vedea nu apare până în ziua a 17-a sau a 18-a. Această schimbare senzorială duce la faptul că micuții încep să reacționeze la frații lor, la oameni și la mediul înconjurător.

Activitatea crește, deși încă dorm mult. Datorită mișcării, de exemplu atunci când se târăsc înapoi, mușchii lor încep să se dezvolte și capacitatea de coordonare este tot mai bună.

În această fază cățeii încep și să socializeze prin contactul cu frații lor. Crescătorul poate încuraja și se poate concentra pe conviețuirea cu oamenii mângâindu-i regulat pe tot corpul.

Perioada de socializare

Perioada de socializare este cea mai importantă etapă de dezvoltare din viața unui cățel. În funcție de rasă, aceasta poate dura de la săptămâna a patra până la a șasea.

Această etapă este decisivă în ceea ce privește procesul de învățare. Toți stimulii din mediu și animați (alți câini și alte ființe vii) pe care cățelul îi cunoaște în mod pozitiv în această fază pot fi stocați în memoria sa ca fiind ceva normal. Acești stimuli familiari ajută câinele să abordeze stimuli sau situații noi cu încredere.

Având în vedere că precauția cățeilor față de lucruri noi crește începând cu a șaptea săptămână de viață, e foarte important ca ei să experimenteze cât mai multe lucruri între săptămânile trei și cinci. Curiozitatea prevalează în această etapă și ei învață fără a simți nevoia să primească o recompensă specială. Asta înseamnă că prima lecție de dresaj poate fi abordată într-un mod jucăuș încă de când sunt mici.

La circa opt săptămâni cățelul este pregătit să se despartă de mama lui și să se integreze în noua familie. În acest moment, faza de socializare este departe de a fi încheiată. Acum ai datoria de a introduce cățelul noului său mediu de viață și de a îi arăta cât mai multe posibil.

Important: cățeii ar trebui să aibă cât mai multe experiențe și impresii pozitive încă de la crescător. Socializarea trebuie continuată și în noua casă.

Faza juvenilă în dezvoltarea cățelului

Următoarea fază din dezvoltarea cățeilor este faza juvenilă. Ea începe cu schimbarea dinților și se termină cu maturitatea sexuală (perioada de călduri la femele și ridicarea piciorului la masculi). În funcție de rasă, acest moment poate fi între șase și doisprezece luni. Schimbările din această fază de dezvoltarea nu sunt la fel de mari ca în perioadele anterioare.

Creșterea accelerată din primele luni este gata și cățeii au ajuns la circa două treimi din dimensiunea lor ca adult la începutul acestei faze. Forța și abilitățile lor motorii cresc în mod special acum.

Educație iubitoare și consistentă

Chiar și în această etapă a vieții trebuie să continui să dresezi cățeii într-un mod jucăuș dar consecvent. Încearcă să dezvolți antrenamentul comenzilor de bază și a abilităților motorii prin ședințe tot mai lungi. Astfel creezi baza pentru câini ascultători.

În această fază din dezvoltarea câinilor, comportamentul normal include și testarea limitelor. Cățelul învață să clasifice structurile sociale în mediul său și să se integreze în acestea. Abilitatea ta iubitoare și consecventă de lider este foarte importantă în viața de zi cu zi!

Deseori apare o a doua fază de anxietate la vârsta de circa patru luni. Dintr-o dată stimulii familiari din mediu sunt clasificați din nou ca fiind periculoși. Arată-i cățelului că ești calm și relaxat și că se poate baza pe tine. Dă-i timp să se obișnuiască cu noua situație într-un mod relaxat și la pasul său.

Labrador maro în perioada juvenilă

Perioada de adolescență a câinelui

În funcție de rasă, câinele tânăr ajunge la faza de adolescență undeva între vârsta de șase – doisprezece luni. Faza începe cu maturitatea sexuală și durează până când câinele ajunge să fie adult, la vârsta de circa doi ani.

Maturitatea sexuală la câini

Prima parte a acestei perioade, care începe cu maturitatea sexuală, poate dura cam până în al doilea an de viață, în funcție de tipul de câine și de rasă. Aceștia se numesc anii de adolescență.

Odată ce hormonii sexuali devin activi, pentru prima dată câinilor tineri le este deseori greu să coopereze – la fel ca un om în timpul pubertății. Dintr-o dată ai un câine tânăr care a învățat toate comenzile și poate chiar și ceva trucuri, dar care nu mai poate nici să asculte de comanda „șezi”.

E important să rămâi relaxat dar consecvent. Construiește mai departe relația de încredere, pe care ai dezvoltat-o și format-o în primele luni. Continuă să exersezi comenzile cu tânărul cățel cu multă iubire.

Și contactul cu alți câini este foarte important în această fază în dezvoltarea cățeilor. Însă câinii cu care intră în contact ar trebui să fie cât mai calmi și ascultători posibil și să nu se ajungă la lupte pentru putere. Evită conflictele cu orice preț.

La finalul acestei etape se termină perioada de creștere – cățelul devine un câine adult.

Câinele adult

În funcție de rasă, crește până în jurul vârstei de doi ani, când devine adult. Uneori abia atunci apar și se consolidează trăsăturile de caracter și cele tipice rasei. Deseori poate apărea comportament teritorial de diferite grade.

Nivelul de hormoni se stabilizează și odată cu el și comportamentul față de alți câini. Patrupedul nu mai acceptă orice câine ca partener de joacă și comportamentul insistent este uneori pedepsit.

Perioada adultă

Caracterul și dezvoltarea fizică a câinelui sunt mature și stabile. În general o experiență negativă unică nu îl va mai afecta de acum. Însă e nevoie în continuare de un comportament consecvent din partea ta. Câinele va testa ocazional dacă există limite și dacă regulile încă se aplică.

Așadar, până la ce vârstă cresc câinii depinde de talie: cât mai mare este rasa, cu atât mai târziu se va maturiza animalul.


Dr Cornelia Kolo, Veterinar
frau zwei hunde

În timpul studiilor mele de medicină veterinară și a doctoratului la Universitatea Ludwigs-Maximilians din München, am reușit să obțin numeroase perspective asupra diverselor domenii ale medicinei veterinare. Sunt medic veterinar, iar de când practic am avut ocazia să observ o mare varietate de animale și boli ale acestora. Pasiunea mea ține de a-mi ajuta pacienții în cel mai bun mod posibil și de a le asigura bunăstarea. Îmi place, de asemenea, să-mi împărtășesc cunoștințele ca medic veterinar, proprietar de câine cu vechime, dar și ca autor.


Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.
11 min

Despre fătarea la câini și alăptarea cățeilor

Chiar dacă ești un crescător cu vechime sau urmează să asiști la prima fătare a cățelei, nașterea unor cățeluși este o experiență cu totul specială. Dar cum are loc mai exact fătarea la câini și cum pot oamenii să ajute cățeaua în această etapă a vieții sale? De regulă, prima fătare la câini aduce și foarte mult stres stăpânului, mai ales în ultimele zile înainte de momentul cel mare. Desigur, ei vor să facă viitoarea mămică să se simtă cât mai confortabil posibil și să evite complicațiile în timpul nașterii. Un lucru e sigur: cu cât mai informat ești despre acest subiect, cu atât mai relaxat vei fi când se apropie evenimentul.
6 min

Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.