12 întrebări pe care să le pui unui crescător de câini

Pui de Siberian Husky cu crescător de câini

Află care sunt întrebările esențiale pe care să le adresezi unui crescător de câini, atunci când te pregătești să adopți

Deja știi ce rasă vrei să fie viitorul tău câine? Atunci probabil abia aștepți să iei cățelul acasă. Dar pentru a evita surprizele neplăcute mai târziu, cumăpără câini de rasă doar de la crescători de încredere. Poți verifica cât de serios este crescătorul de câini, cu ajutorul acestor 12 întrebări.

Cuvânt înainte

Odată ce ai văzut cățelul drăguț și pufos cum dă din coadă fericit și se uită curios la tine, e prea târziu pentru decizii raționale. Din păcate, și crescătorii neserioși știu asta și speră să facă un ban rapid de pe urma cățeilor bolnavi, speriați și care nu știu să socializeze. Și chiar dacă ar trebui să știm că acest crescător nu este de încredere, simțim nevoia să îi dăm măcar unuia din acești câini nevinovați o viață mai bună și să îl cumpărăm. Însă fii atent, nu îți faci nici ție, nici animalului o favoare!

De ce este important să cumperi de la un crescător de câini de încredere

Suntem sigur că vrei un câine cu un caracter stabil și sănătos, de care să te bucuri împreună cu familia ta mulți ani de acum înainte. În nici un caz, nu vrei să îți faci griji pentru probleme de comportament, boli și vizite frecvente la veterinar. Însă, exact aici poți ajunge, dacă iei un cățel de la un crescător care vinde din portbagajul mașinii. Presupusa afacere se transformă repede într-o înșelătorie, pentru că deseori costurile veterinarului sunt mult mai mari decât prețul cățelului. Și nu în ultimul rând, cumpărând de la el, sprijini activitățile ilegale ale crescătorului, acesta va continua să vândă câini bolnavi, iar suferința animalelor va continua. Așa că ar trebui să alegi crescătorul cățelului tău cu grijă. Un crescător serios selectează câinii cu grijă, conform criteriilor cerute. Sănătatea și caracterul rasei sunt mereu cele mai importante. Prin excluderea câinilor bolnavi sau a celor care prezintă comportamente nedorite, crescătorul se asigură că specificul rasei va fi transmis mai departe și că vei primi un cățel de la care să nu ai surprize neplăcute.

Căutarea unui crescător de câini și prima întâlnire față în față

Întreabă alți stăpâni de câini sau asociații de crescători dacă știu adresa unui crescător serios câinilor din rasa dorită. Atunci când cauți pe internet, ar trebui să te asiguri că crescătorul este înregistrat la vreo asociație sau măcar la un club de crescători oficial. Sună crescătorul și cere o întâlnire personală. Primele întrebări importante le poți pune deja la telefon, pentru a te asigura că merită vizita. Bineînțeles că o conversație telefonică nu poate înlocui o vizită la crescător și la adăpost, vederea cățeilor și o conversație personală în locuința acestora. În orice caz, ar trebui să pui următoarele doisprezece întrebări. Un crescător serios va fi mulțumit de interesul tău și îți va răspunde la următoarele întrebări importante cu plăcere și în detaliu.

12 întrebări importante, care să le pui unui crescător

 • Îmi puteți arăta canisa cățeilor?

Un crescător de încredere îți va arăta împrejurimile canisei și modul în care îngrijește cățeii. În timpul inspecției, asigură-te că adăpostul e curat și puii de câine cresc într-un mediu luminos, spațios, încălzit și prietenos. Trebuie să aibă suficientă apă, jucării și o legătură apropiată cu familia crescătorului. Pentru a putea avea grijă de cățeaua mamă și de fiecare pui așa cum trebuie, de obicei crescătorii nu au căței pe tot parcursul anului și nu de la mai multe cățele în același timp.

Câini pui American staffordshire terrier
Câini pui American staffordshire terrier mancand
 • Pot să interacționez puțin cu cățeii?

Dacă crescătorul are în prezent căței de vânzare, cu siguranță va fi mândru să îi arate. Știm cum e: îți sare inima din piept la vederea puilor, ai vrea să îi iei pe toți acasă și deja te gândești la nume de câini. Însă înainte de a lua o decizie, uită-te atent la ei. Par toți cățeii sănătoși? E curat și îngrijit spațiul lor? Cum arată blana și cum se comportă micuții? Puii de câine sunt de obicei prietenoși, curioși și le place să se joace. Însă, dacă nu arată niciun interes față de vizita ta, dacă stau apatici într-un colț, dacă par speriați sau au stomacul umflat, nu ar trebui să îi cumperi.

 • Pot să văd cățeaua mamă?

Pentru un început bun al vieții, puii ar trebui să rămână cu mama minim opt săptămâni. În multe țări, acest lucru este stipulat prin lege. Când puii trăiesc la crescător fără mama lor, avem un indicator al comerțului cu animale în condiții dubioase. Bineînțeles, infractorii știu acest lucru și atunci când sunt întrebați de mamă, ei arată clienților orice altă cățea adultă. Așa că uite-te atent ca să vezi cum se comportă cățeaua față de pui. Dacă ea nu arată nici un interes față de ei și chiar îi dă la o parte, probabil nu e mama lor. Fii atent și la relația dintre cățeaua mamă și crescător. Au o relație apropiată, iubitoare și prietenoasă sau pare dură și plină de neîncredere? În acest caz ar trebui să cauți alt crescător.

 • Ce doriți să știți despre mine?

Creșterea câinilor de rasă înseamnă mult efort și angajament din partea crescătorului. Un crescător fără pasiune probabil nu ar reuși să treacă de regulile stricte ale comisiei de crescători, orele lungi petrecute la expozițiile pentru crescători și nopțile nedormite cu cățeaua gestantă. Bineînțeles că un crescător câștigă și niște bani prin vinderea cățeilor, dar dacă compari asta cu câtă muncă e depusă, îți dai seama repede că principala lui grijă este prezervarea rasei de câini. Cineva care investește atât de mult, va vrea să vadă câinele pui fericit în noua sa casă. Așa că nu fii surprins dacă te întreabă multe despre viața ta, munca ta și planurile tale de viitor. Este un semn că ai în față un crescător de câini profesionist și de încredere.

Cu cât mai bine ajunge să te cunoască crescătorul, cu atât mai bine își poate da seama ce rasă care cățeluș ți se potrivește ție și stilului tău de viață.

 • Sunt cățeii vaccinați, deparazitați și microcipați?

Crescătorii sunt obligați să își vaccineze cățeii la timp. Roagă-l să îți arate carnetul de sănătate, verifică-i autenticitatea și asigură-te că toate vaccinurile obligatorii sunt înregistrate. Dacă ai contactat deja crescătorul înainte de primul vaccin, îl poți întreba dacă poți merge cu el la veterinar. Cere-i și numele și adresa veterinarului care s-a ocupat, și întreabă-l dacă puii au cip și au fost deparazitați.

 • Viitorul meu câine are toate documentele necesare?

Câinii de la o crescătorie de câini oficială sunt înregistrați și au certificat de pedigree, pe care crescătorul ar trebui să ți-l arate de bună voie. Documentul este asociat cu diverse teste de aptitudini și de sănătate ale câinilor care sunt autorizați pentru reproducere. Un crescător are aceste documente disponibile. Uite-te atent la certificate și la pedigree și pune întrebări despre ele. Un crescător alege de obicei masculul cu mare atenție și își va justifica alegerea bucuros.

 • Sunteți membru al unei asociații sau uniuni recunoscute ale rasei?

Crescătorii serioși se organizează de obicei prin intermediul unui club oficial al rasei de câine. Dacă este o rasă de câini recunoscută, clubul este afiliat unei asociații superioare. Cere-i dovada de membru. Dacă cauți un crescător de câini autorizat, cel mai bine ar fi să îi contactezi pe cei ale căror adrese apar pe site-ul asociației de crescători.

 • De ce ați ales această rasă?

După cum am menționat deja mai sus, pentru a crește câini de rasă, ai nevoie de multă pasiune. Nu te vei îmbogăți din acest „hobby” foarte scump. Așadar un crescător va avea motive bune pentru care a decis să crească rasa aleasă. De ce i se pare rasa specială? Ce apreciază la munca cu acești câini? Poți afla multe despre rasă dacă ai o discuție personală cu un crescător cu experiență. Asigură-te ca motivele pentru care ai ales această rasă să corespundă experiențelor și părerilor crescătorului. O discuție cu un crescător care are ani de experiență este deseori foarte informativă și nu poate fi înlocuită de descrierea câinilor într-o carte sau pe internet.

Trei pui de Samoyed cu crescatorul
funny puppies of Samoyed dog , or Bjelkier
 • Ce hrană le dați cățelușilor?

Alimentația potrivită joacă un rol important în sănătatea cățeilor. Dacă în primele șase până la zece săptămâni încă primesc toți nutrienții importanți din laptele mamei, ei vor trebui obișnuiți pas cu pas să mănânce singuri. În timp ce cresc, micuții au nevoie de două până la patru ori mai multă energie și nutrienți decât un câine adult, ceea ce înseamnă că au nevoie de hrană specială pentru puii de câine, gândită pentru nevoie lor.

Un crescător serios le va da hrană de calitate, specială pentru căței și se va asigura că micuții primesc toți nutrienții necesari în cantitatea corectă, pentru a crește sănătoși și pentru a evita plângerile ulterioare. Dacă îi pui întrebări despre hrană, cu siguranță va fi bucuros să îți dea informații și în același timp să îți recomande un plan de nutriție pentru primele săptămâni în noua casă.

 • Cum ajutați puii de câine să socializeze?

Primele săptămâni ale unui câine sunt decisive pentru viața sa ulterioară. Contactul apropiat cu mama, faptul că trăiește împreună cu frații lui și grija din partea crescătorului și a familiei sale, caracterizează cățelul și asigură faptul că poate trece prin viață plin de încredere și fără frică. Încă din primele săptămâni, câinele pui ar trebui să cunoască lucruri pe care le va întâlni apoi în viața sa de zi cu zi: alți câini, copii, sunetele electrocasnicelor, ale mașinilor sau ale motocicletelor. Succesul socializări este esențial pentru un câine echilibrat, curajos și stabil. Însă este important ca micuțul să nu fie prea solicitat.

Un crescător de câini de încredere are de obicei un plan exact pentru a ajuta cățeii să socializeze în primele săptămâni în care aceștia locuiesc cu el. El se asigură că au aflat cât mai multe lucruri posibil înainte de a fi predați noii familii și în același timp se asigură că nu exagerează cu vizitele de la străini, alte animale, sunetul aspiratorului, TV-ul sau a pungilor care foșnesc. El va putea să îți explice exact cu ce s-au obișnuit deja cățeii și cum ar trebui să continui socializarea micuțului acasă și în viața de zi cu zi.

 • Cât costă un câine de rasă? Se încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru cățel?

Bineînțeles, va trebui să discuți despre partea financiară cu crescătorul și vei fi interesat de prețul câinelui. Cățeii de rasă costă de obicei între 800 și 1.200 euro. Prețul poate varia în funcție de rasă și crescător. Ar trebui să fii sceptic dacă prețul este mult mai mic decât prețul pieței. Un crescător investește mult timp și mulți bani în câinii lui, îi duce la veterinar, le face teste, îi vaccinează și deparazitează, duce femela la mascul, se ocupă să aibă suficientă mâncare, are grijă să fie ocupați și participă la dresajul lor. De aceea, prețul de 1.000 euro este justificat și el va putea să îți explice cu siguranță cum a ajuns la acest preț.

Un crescător serios își va vinde câinii doar cu contract de vânzare-cumpărare. Pe lângă prețul convenit și informațiile de contact ale cumpărătorului și crescătorului, documentul conține și informații importante despre responsabilitatea crescătorului, precum și caracteristici de identificare ale câinelui, cum ar fi rasa, sexul, numărul în registrul crescătorului și numărul cipului cățelului.

 • Pot să mă mai gândesc?

Un câine înseamnă multe schimbări în viețile stăpânilor, de aceea trebuie să te gândești bine înainte să îți iei un animal. Un crescător te va ajuta cu această decizie importantă și nu va încerca niciodată să te convingă sau să te oblige să cumperi un câine. Mai degrabă îți va explica în detaliu ce nevoi au câinii din această rasă, de cât de multă mișcare au nevoie, dacă se înțeleg bine cu copiii mici și cum trebuie îngrijiți, hrăniți sau educați. E perfect normal și chiar recomandat să nu iei decizia de a cumpăra un câine la prima vizită. Întreabă crescătorul dacă poți vizita cățeii din nou pentru a îi cunoaște mai bine. Fiecare câine e diferit și, cu cât mai bine te cunoaște crescătorul, cu atât îi va fi mai ușor să aleagă un cățel care să se potrivească perfect cu tine și de care să te bucuri toată viața.

Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.

11 min

Despre fătarea la câini și alăptarea cățeilor

Chiar dacă ești un crescător cu vechime sau urmează să asiști la prima fătare a cățelei, nașterea unor cățeluși este o experiență cu totul specială. Dar cum are loc mai exact fătarea la câini și cum pot oamenii să ajute cățeaua în această etapă a vieții sale? De regulă, prima fătare la câini aduce și foarte mult stres stăpânului, mai ales în ultimele zile înainte de momentul cel mare. Desigur, ei vor să facă viitoarea mămică să se simtă cât mai confortabil posibil și să evite complicațiile în timpul nașterii. Un lucru e sigur: cu cât mai informat ești despre acest subiect, cu atât mai relaxat vei fi când se apropie evenimentul.

5 min

Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.