Îngrijirea unui câine în timpul iernii: sfaturi pentru sezonul rece

Caine in timpul iernii cu zapada pe bot

Verifică în mod regulat labele câinelui după plimbare și îndepărtează gheața prinsă de firele de păr sau între pernițe.

Nu vrei să ratezi nicio activitate cu câinele tău pe timp de iarnă? Nici nu va trebui să o faci dacă urmezi câteva sfaturi și trucuri pentru îngrijirea unui câine în timpul iernii.

Cât de lungi ar trebui să fie plimbările pe temperaturi scăzute?

Atunci când temperaturile scad brusc sub zero grade, va trebui să te asiguri că patrupedul rămâne mereu activ. În caz contrar, i se poate face rapid frig. Nu există limite în ceea ce privește durata plimbărilor, atâta timp cât animalului îi place să se joace în zăpadă.

Cu toate acestea, există și rase cărora, în timpul sezonului rece, nu le place să petreacă afară mai mult timp decât este necesar. Acest lucru este valabil mai ales pentru câinii cu blană scurtă și cu puțin substrat. În comparație cu alți câini, aceștia își pierd repede temperatura corpului, chiar și atunci când sunt în mișcare.

Cum îmi dau seama că patrupedului îi este frig iarna?

Dacă animalul începe să tremure afară, acesta este un semn clar că îi este frig. Un alt semn este postura: câinele își convoaie spatele și își strânge coada sub corp. Agitația și refuzul de a opri sunt, de asemenea, indicii că patrupedului tău îi este frig iarna.

Dacă observi aceste semne la câine în timpul iernii, e timpul să mergi repede acasă la căldură. Usucă bine animalul odată ce ați ajuns și, dacă e cazul înfășoară-l într-o pătură în culcușul său.

Când ar trebui să îmbrac câinele?

Majoritatea câinilor nu au nevoie să poarte haine în timpul plimbărilor de iarnă. Dar există și excepții: o haină poate fi foarte utilă pentru un câine în timpul iernii, dacă acesta este bolnav sau bătrân. De asemenea, rasele cu blană scurtă și cu puțin substrat de blană nu sunt bine protejate de frig. O haină le poate oferi protecția necesară.

Atunci când alegi îmbrăcămintea pentru câine, asigură-te că îi oferă acestuia suficientă libertate de mișcare și, mai ales, că este aerisită. Câinele ar trebui să se simtă confortabil iarna, în ciuda îmbrăcămintei, și să poată să se zbenguie cât vrea el.

laba de caine cu gheata si zapada

Zăpada, frigul și sarea de pe șosea: îngrijirea lăbuțelor este o prioritate!

Nu uita că vremea de afară stresează foarte mult lăbuțele câinelui. Așa că încearcă să acorzi o atenție deosebită îngrijirii acestora pe timp de iarnă.

Crăpăturile din labe sau apariția aderențelor la degetele de la picioare nu sunt neobișnuite și pot îngreuna mersul pe jos și duce la leziuni. Poți remedia acest lucru cu câteva trucuri simple.

Verifică în mod regulat lăbuțele câinelui în anotimpul friguros și îndepărtează gheața.

Spală lăbuțele

Spală rapid labele câinelui cu apă călduță după fiecare plimbare. E suficient să iei un castron, să-i înmoi piciorușele în el și să le speli. Astfel, procedura este rapidă și nu va trebui să bagi câinele în cadă sau sub duș. Acest lucru va și împiedica animalul din a-și linge lăbuțele pentru a aduna murdăria și sarea.

Taie blănița de pe labe

Părul lung de pe labe favorizează formarea țurțurilor de gheață în timpul iernii. Așa că taie cu grijă cu ajutorul unei foarfece blana lungă dintre degetele de la picioare în mod regulat.

Produse speciale pentru îngrijirea lăbuțelor

Există două tipuri de produse de îngrijire pentru labe: pe de o parte, există ceară protectoare, care împiedică mizeria și murdăria să pătrundă între pernițele de la picioare. Acest produs este perfect dacă observi că lăbuțele câinelui sunt foarte iritate iarna.

Pe de altă parte, există balsam de îngrijire, ideal pentru câine în timpul iernii. Aplică-l după plimbare și după ce ai spălat lăbuțele. Balsamul este esențial pentru un câine în timpul iernii, mai ales dacă are labele uscate și crăpate.

Citește și articolul nostru despre Îngrijirea blănii câinelui: sfaturi pentru toate tipurile de păr.

Este utilă încălțămintea pentru câine în timpul iernii?

Încălțămintea pentru câini este recomandată în cazul în care acesta are iritații și răni la lăbuțe cauzate de gerul de afară. Încălțămintea protejează complet labele de sarea de pe șosea, pietrișul sau bucățile de gheață dintre degetele de la picioare.

Dar dacă patrupedul nu are probleme majore cu lăbuțele în timpul iernii, nu are nevoie de încălțăminte.

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.