Diabetul la câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Concept de medicină, animale de companie, animale, îngrijire a sănătății și oameni - un prim plan al unui medic veterinar fericit sau al unui medic cu câine Golden Retriever la clinica veterinară

Este bolul cu apă noul cel mai bun prieten al câinelui tău, chiar și atunci când temperatura este moderată? De asemenea, slăbește chiar dacă apetitul i-a crescut de fapt? Atunci diabetul ar putea fi cauza. Mai jos am rezumat cele mai importante informații despre această boală pentru tine.

Cât de periculos este diabetul la câini?

Diabetul este cea mai frecventă boală metabolică hormonală la câini și este de obicei asociată cu creșterea consumului de lichide și urinare frecventă.

În special cățelele și rasele precum Samoyed sau Schnauzerul pitic prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet. Boala este împărțită în Diabetus mellitus și Diabetus insipidus, deoarece modurile lor de dezvoltare diferă unul de celălalt.

Simptome ale diabetului la câini

Câinii cu diabet pot prezenta următoarele simptome:

 • Principalul simptom: creșterea consumului de lichide și a urinării (poliurie, polidipsie)
 • Pierdere în greutate în ciuda apetitului crescut (polifagie)
 • Lipsă de energie și oboseală
 • Cataractă cu orbire subită
 • Calitate proastă a blănii
 • Vindecare proastă a rănilor

Cetoacidoza diabetică (CAD): în cazul unui tratament incorect sau al unui diabet nedetectat, este posibil ca celulele organismului să nu mai primească suficient zahăr ca sursă de energie. Rezultatul este o producție excesivă de corpuri cetonice prin descompunerea grăsimilor. Concentrația crescută de corpi cetonici (cetoză) duce în cele din urmă la hiperaciditatea sângelui (acidoză). Schimbările de electroliți rezultate pot duce la vărsături, slăbiciune și stări care pun viața în pericol.

Simptomele inițial destul de nespecifice nu sunt întotdeauna evidente. Prin urmare, supraveghează întotdeauna câinele și verificați-i regulat greutatea.

Diagnosticare: cum se diagnostichează diabetul la un câine?

Fiecare vizită la medicul veterinar începe cu o discuție detaliată cu stăpânul (anamneză). Acest lucru este foarte important pentru diagnosticare, deoarece indicii importante, cum ar fi creșterea consumului de apă sau apatia, sunt indicii ale diabetului la câine.

După anamneză, se efectuează un examen clinic general, în care se constată starea generală a câinelui. În plus, medicul veterinar efectuează o examinare specială. Pentru aceasta, se recoltează sânge de la câine și se colectează urină pentru a determina parametrii importanți, cum ar fi glicemia.

Ce valori se măsoară în analizele de sânge și urină?

Deoarece glicemia este supusă unor fluctuații puternice datorate, de exemplu, alimentației sau stresului, se recomandă măsurarea fructozaminelor. Acestea sunt anumite proteine care pot fi evaluate ca parametri pe termen lung (peste 1-3 săptămâni) ai nivelului de glucoză din sânge. În cazul în care se suspectează pancreatită, se pot determina, de asemenea, parametrii auxiliari specifici, cum ar fi amilaza și lipaza.

Un nivel crescut al zahărului, al proteinelor și, eventual, al corpilor cetonici, precum și o greutate specifică modificată a urinei, confirmă suspiciunea de diabet. Deoarece nivelul ridicat de zahăr din sânge poate duce la depunerea de zahăr în ochi, riscul de a dezvolta cataractă este foarte mare. Prin urmare, trebuie să se efectueze întotdeauna o măsurare a tensiunii arteriale și o examinare a ochilorf.

Tratarea diabetului la câini

În funcție de cauză, un tratament de succes este compus astfel:

Diabetes mellitus:

 • Administrarea zilnică de două ori pe zi a insulinei (insulină normală, insulină intermediară sau insulină cu acțiune prelungită)
 • Măsuri dietetice: calcularea necesarului de calorii, conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi greu de digerat, conținut ridicat de fibre brute
 • Mișcare regulată
 • Verificarea regulată a glicemiei și a altor parametri
 • CAD: administrarea imediată de perfuzii, electroliți și insulină și monitorizarea veterinară continuă
 • Antidiabeticele orale nu au niciun efect la câini

Chiar dacă diagnosticul și amploarea măsurilor terapeutice ulterioare sunt de obicei un șoc pentru proprietar, diabetul la câini poate fi tratat bine în majoritatea cazurilor. Medicul veterinar vă va oferi instrucțiuni detaliate despre cum să utilizați glucometrul din sânge și despre cum să dozați insulină. După o scurtă perioadă de familiarizare, de obicei devine rapid parte din rutina de zi cu zi atât pentru proprietar, cât și pentru câine.

Caz special – diabetul gestațional

Diabetul gestațional este o formă specială de diabet zaharat. Apare doar la cățelele necastrate. Progesteronul joacă un rol crucial în acest sens.
În acest caz, ar trebui să vă sterilizați cățeaua cât mai curând posibil. Pentru că fiecare perioadă de călduri suplimentară duce la noi deraieri în metabolizarea zahărului. În majoritatea cazurilor, totuși, cățeaua are nevoie de terapie cu insulină pe tot parcursul vieții.

Mops masurat cu un centimetru galben de stapan pe funda alb, fotografie de studio, numai piicioarele stapanului

Cauzele diabetului zaharat (Diabetes mellitus)

Diabetul zaharat este de departe cea mai frecventă formă. Este un sindrom complex care rezultă din niveluri ridicate de glucoză în sânge din cauza lipsei de insulină.

Pancreasul este împărțit într-o parte endocrină și una exocrină. Partea endocrină este formată din celulele ß, care produc insulina, hormonul anabolic.

Dacă insulina este eliberată în sânge, ea determină absorbția zahărului în celule. Acest lucru duce la creșterea formării de glicogen. Dacă concentrația crește până la un anumit nivel, formarea de zahăr (gluconeogeneza) și descompunerea glicogenului în zahăr (glicoliza) sunt inhibate. În același timp, hormonul anabolic duce la formarea de proteine și grăsimi.

Cauzele diabetului zaharat la câini sunt multiple. Această formă a bolii este împărțită în 4 tipuri:

 • Tip 1 (diabet zaharat juvenil) = deficiență absolută de insulină: organismul formează proteine protectoare (anticorpi) împotriva propriilor celule ale pancreasului. În consecință, se produce mai puțină insulină sau chiar deloc. Zahărul nu mai este absorbit de celule și rămâne în sânge. Acest tip este cel mai frecvent observat la câini
 • Tip 2 (diabet zaharat cu debut la adulți) = deficiența relativă de insulină: cauza este pierderea funcției celulelor ß sau rezistența la insulină. Aceasta din urmă înseamnă că, deși se produce suficientă insulină, ea nu mai are niciun efect asupra metabolismului. Acest tip apare predominant la pisici
 • diabetul zaharat secundar: această formă este cauzată de diverse boli de bază, cum ar fi hiperfuncția suprarenală (boala Cushing) sau administrarea de glucocorticoizi (cortizon), care poate duce la rezistență la insulină. Alte cauze sunt pancreatita, obezitatea și infecțiile
 • Diabetul gestațional: în acest caz, hormonii de sarcină, cum ar fi progesteronul, joacă un rol major, ducând la creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Prognostic: care sunt șansele de recuperare?

Prognosticul diabetului zaharat depinde de complicații și de succesul tratamentului. Dacă patrupedul afectat se adaptează bine la insulină, prognosticul este bun.
Cu toate acestea, diabetul zaharat nu poate fi vindecat. Câinii afectați trebuie să primească insulină pe tot parcursul vieții.

Cauzele diabetului insipid (retenție urinară)

Spre deosebire de diabetul zaharat, diabetul insipid este mai puțin frecvent. Cauzele sunt împărțite în diabet insipid central și renal (latină: Ren = rinichi).

Ambele forme pot fi congenitale sau secundare la alte boli și traumatisme, hormonul antidiuretic (ADH) fiind în centrul acțiunii. Acesta este produs în hipotalamus (parte a diencefalului) și are în mod normal rolul de a recupera apa din urina primară.Cu toate acestea, în cazul diabetului insipid central, există o deficiență de ADH, în timp ce diabetul insipid renal rezultă din incapacitatea ADH de a se lega de receptorii asociați. Un lucru tipic în acest caz este creșterea cantității de urină.

Diagnosticarea diabetului insipid

Pentru a deosebi diabetul insipid de diabetul zaharat, se poate efectua un test ADH. Pentru aceasta, câinelui i se administrează ADH și apoi se măsoară îmbunătățirea reabsorbției apei.
Dacă se observă o ameliorare, aceasta indică un diabet insipid central. O metodă suplimentară este așa-numitul test al setei. Pentru aceasta, câinele trebuie să fie însetat timp de câteva ore după ce a golit vezica urinară. Se măsoară apoi cantitatea de urină produsă. Dacă nu a scăzut, este vorba de diabet insipid.

Cum tratezi diabetul insipid la câini?

Și aici depinde de tipul de diabet insipid. Dacă patrupedul suferă de forma centrală, adică o lipsă de ADH, el va fi nevoit să primească ADH sintetic ca înlocuitor pe viață. Forma renală este de obicei un efect secundar al unei alte boli de bază. Prin urmare, în acest caz, medicul veterinar tratează (dacă este posibil) boala de bază. În plus, aportul de sare al câinelui afectat este redus.

Este diabetul insipid vindecabil?

În cazul diabetului insipid central, prognosticul este de obicei bun. Cu toate acestea, la fel ca și în cazul diabetului zaharat, câinele este dependent de medicamente pe viață. Prognosticul diabetului insipid renal depinde de boala de bază.

2023_09_Xmas_General_1000x160_RO

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.