Cum îmi dau seama că patrupedul are dureri? Acest articol a fost verificat de un veterinar

Beagle înfășurat într-o pătură

Oamenii de știință au dovedit de mult timp că, la fel ca noi, și câinii pot simți durerea intensă. Cu toate acestea nu ne dăm seama mereu din prima, pentru că ei nu își exprimă suferința prin sunete întotdeauna.

De ce au câinii dureri?

Pentru a înțelege originea durerii la câini, ar trebui să analizăm mai întâi anatomia și fiziologia câinelui: sistemul nervos este împărțit în două subunități. Sistemul nervos central (SNC) este format din creier și măduva spinării, a căror sarcină este de a controla, procesa și media percepțiile nervoase. Sistemul nervos periferic (SNP) include toate celelalte terminații și cordoane nervoase (receptori) care inervează corpul în afara SNC.

Durerile sunt un simptom

Durerea este o percepție senzorială foarte complexă și este doar un simptom. Dacă un stimul este aplicat din exterior (de exemplu, o traumă) sau din interior (de exemplu, pancreatită), anumiți receptori ai durerii (nociceptorii) sunt excitați.

Unii dintre ei reacționează doar la stimuli termici (căldură sau frig), în timp ce alții reacționează la stimuli chimici (inflamații sau toxine) sau mecanici (leziuni). De obicei, un astfel de stimul declanșează doar o excitație nervoasă peste un anumit prag, care este apoi transmisă la creier prin intermediul căilor nervoase periferice și al măduvei spinării. Stimulul este evaluat și procesat ca durere doar în cortexul cerebral.

Dacă un câine are dureri pentru mult timp, acest lucru poate duce chiar la o intensificare a senzației de durere și, în cele din urmă, la formarea unei memorii a durerii care poate fi tratată cu greu.

Dureri acute versus cronice la câine

Având în vedere că nu toate durerile unui câine sunt la fel, acestea sunt clasificate în funcție de durata lor, precum și de locația (localizarea) și gravitatea lor:

Dureri acute: acest tip de durere este de obicei un semnal de alarmă brusc din partea organismului. De exemplu, dacă un câine cade în timp ce aleargă pe câmp, durerea apare în câteva secunde. Odată ce cauza este eliminată, durerea dispare în câteva minute sau ore.

Dureri cronice: multe boli de bază, cum ar fi osteoartrita (de exemplu, din cauza displaziei de șold sau de cot) provoacă dureri de lungă durată la câini. Motivul pentru aceasta este pierderea treptată a efectului de semnalare care apare în cazul durerii acute.

Cum își exprimă câinele durerea?

Dacă patrupedul calcă pe un ciob sau pe un cui ruginit, el își va arăta de obicei durerea prin urlete puternice, prin retragerea cozii și prin șchiopătarea bruscă.

Însă de multe ori el își ascunde durerea de tine, stăpânul său, și nu o va semnala prin scâncete sau urlete. Așa că e foarte important să înveți să citești starea câinelui din comportamentul, expresiile faciale și gesturile sale.

Cele mai frecvente semne de durere la câini includ următoarele modificări comportamentale:

  • Teamă subită
  • Agresivitate crescută
  • Retragere și neliniște crescută
  • Sensibilitate la atingere

Câinii cu dureri prezintă deseori și alte simptome nespecifice, precum:

  • Semne de epuizare (de exemplu, oboseală sau reticență la mișcare)
  • Apetit scăzut
  • Lipsa dorinței de a se juca
Câine care se miroase îngrijorat câteva pastile
Durerea la câini poate fi ameliorată cu diferite medicamente.

Tratamentul corect pentru durere

Cel mai important lucru al oricărui tratament împotriva durerii este de a preveni dezvoltarea unei memorii a durerii. Acest lucru este esențial pentru ca durerea recurentă la câini să nu se transforme în durere cronică.

Din păcate, de multe ori nu este suficient să tratăm doar cauza durerii. Prin urmare medicina veterinară face diferența între tratamentul cauzal al cauzei care stă la baza bolii și terapia simptomatică prin măsuri de susținere:

  • Tratament cauzal: unele afecțiuni necesită intervenții chirurgicale pentru a corecta cauza durerii. Acestea includ, de exemplu, o ruptură de ligament încrucișat sau o hernie de disc.
  • Tratament simptomatic: simptomul durerii poate fi ameliorat cu ajutorul diferitelor analgezice. Alegerea unui medicament antiinflamator depinde de tipul și de amploarea durerii.

În cazul în care administrarea orală nu este suficientă, simptomele durerii pot fi ameliorate și prin anestezice locale. Bolile musculare și articulare la câini necesită uneori fizioterapie pe termen lung pentru a ameliora tensiunea musculară dureroasă.

De câțiva ani încoace, dacă nu funcționează tratarea durerii la bolile ortopedice (de exemplu în cazul artrozei), se recomandă radiația durerii într-un mod similar cu cel din medicina umană. Spre deosebire de radioterapie în cazul bolilor tumorale, aici se utilizează doar o doză mică de radiații. Așa că ea nu are efecte secundare decât în puține cazuri.

Cum pot fi prevenite durerile din timpul și după o operație?

În cazul în care câinele este programat la o operație, medicul îi va administra un analgezic în avans. Scopul acestuia este de a reduce durerea severă a câinelui în timpul operației și după ce se trezește din anestezie.

În plus, mulți veterinari folosesc anestezia locală, care împiedică apariția durerii într-o anumită zonă a corpului. Acest lucru se face prin injectarea unui anestezic local în zona de piele sau în cordonul nervos care inervează zona respectivă.

Chiar și după operație, mulți câini continuă să primească medicamente pentru durere, care pot fi administrate pe cale orală chiar de către stăpânul câinelui timp de câteva zile și săptămâni, în funcție de gravitatea operației.

În cazul intervențiilor minore, se folosesc de obicei așa-numitele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS, de exemplu carprofen, meloxicam), în timp ce opioidele, cum ar fi levometadona sau buprenorfina, sunt adesea utilizate după intervenții majore.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.