Radiografia la câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Doctor care examinează câinele în camera de radiografie.

În cazul în care există suspiciune că patrupedul tău ar avea leziuni la organele interne sau oase, medicul veterinar va recomanda de obicei o radiografie.

Câinele tău s-a rănit și șchioapătă rău? Acesta este un motiv suficient pentru a-i face o radiografie la un medic veterinar. Citește articolul nostru pentru a afla ce alte motive există pentru radiografii la câini și cum se efectuează examinarea.

Când este necesară o radiografie?

O examinare cu raze X, cunoscută sub numele de radiografie, se folosește pentru a vizualiza țesuturile câinelui. De regulă, medicul veterinar va solicita o radiografie dacă se suspectează leziuni ale organelor interne sau ale oaselor.

La câini radiografiile sunt adesea efectuate pentru următoarele boli și leziuni:

  • Oase rupte (fracturi), deformări ale oaselor sau inflamații
  • Boli ale maxilarului și ale dinților
  • Modificări ale țesutului pulmonar din cauza viermilor la plămâni, a cancerului pulmonar sau a retenției anormale de apă
  • Boli ale inimii, cum ar fi cardiomiopatia dilatativă (DCM)
  • Suspiciuni de tumori ale splinei, ficatului, vezicii urinare sau glandelor mamare

Radiografiile la câini pot fi, de asemenea, necesare în cazul în care trebuie localizate corpuri străine radioopace, cum ar fi oase, nasturi de metal, ace sau monede, sau pentru examinări în vederea înmulțirii.

De ce este nevoie de o radiografie pentru examinarea în vederea înmulțirii?

Examinările în vederea înmulțirii au ca scop prevenirea bolilor ereditare la câini. Printre acestea se numără displazia articulațiilor șoldului și displazia articulațiilor cotului.

Organizațiile de crescători solicită o examinare oficială pentru astfel de displazii pentru viitorii câini părinți. Acest lucru se datorează faptului că numai câinii care nu prezintă displazii sunt autorizați pentru reproducere.

Această examinare oficială cu raze X se efectuează de obicei la câini la vârsta de douăsprezece luni și sub un scurt anestezic. Medicul veterinar trimite apoi imaginile la organizația de crescători, împreună cu un formular de cerere completat.

Bine de știut: Anestezia este obligatorie pentru această examinare, deoarece radiografiile sunt de o calitate suficientă numai dacă pacientul este poziționat corect.

Cum funcționează radiografia la câini?

Înainte de radiografia cu anestezie, câinele trebuie să fie treaz, să nu mănânce nimic și să bea doar apă în ziua examinării. Acest lucru va reduce la minimum riscul unor posibile efecte secundare.

Pentru procedura cu raze X, câinele este așezat într-o anumită poziție și fixat cu aparatul cu raze X pentru obținerea imaginilor. Medicul veterinar se asigură că patrupedul stă cât mai nemișcat posibil. De obicei se folosește o pernă pentru acest lucru.

Medicul veterinar reglează apoi razele X în poziția dorită, cu intensitatea și timpul de expunere corecte. Astfel se asigură că este iradiată doar partea corpului care urmează să fie examinată. După câteva minute, radiografia este completă. Acum, patrupedul se poate odihni și, dacă este necesar, se poate recupera după anestezie.

Câine care este ținut de tehnician de picioarele din spate la radiografie
Un anestezic scurt asigură faptul că animalul stă nemișcat în timpul examinării și că este cât mai puțin stresat posibil.

Ce se vede pe o radiografie?

Pe o imagine cu raze X, țesutul este prezentat în diferite nuanțe de negru, alb și gri, în funcție de densitatea sa. Iată ce înseamnă gradațiile de culoare:

  • Țesutul osos apare mai strălucitor deoarece absoarbe mai multe raze X.
  • Țesuturile moi, cum ar fi ficatul, plămânii și mușchii, apar cenușii din cauza densității mai mici.
  • Razele X penetrează complet aerul și lichidele. Prin urmare, acestea sunt recunoscute ca regiuni negre.

Prin vizualizarea interiorului câinelui cu ajutorul razelor X, medicul veterinar poate detecta modificări patologice la nivelul organelor interne fără intervenție chirurgicală.

De ce se folosește substanța de contrast în radiografii?

Un agent de contrast este utilizat, printre altele, pentru a vizualiza obstrucțiile intestinale sau malformațiile vaselor de sânge. Aceste modificări au o culoare albă pe imaginea cu raze X. Medicii veterinari folosesc sulfatul de bariu ca agent de contrast pentru raze X. Aceasta este o substanță radioopacă.

Medicul veterinar fie administrează agentul de contrast prin gură în tractul gastrointestinal (gastrografie), fie îl injectează direct în vasele de sânge ale câinelui folosind o canulă (angiografie).

Sunt razele X periculoase pentru câine?

Razele X pătrund în corpul câinelui și al persoanelor implicate în examinare și afectează celulele iradiate. Ce este periculos este că nucleul celular și acidul dezoxiribonucleic (ADN) pe care îl conține pot fi, de asemenea, deteriorate în acest proces.

Celulele germinale, cum ar fi ovarele și testiculele, dar și celulele pielii, tiroidei și oculare sunt foarte sensibile la razele X. Peste o anumită doză de radiații câinii își pot pierde temporar fertilitatea, de exemplu.

Gradul de risc depinde de doză

Măsura în care razele X afectează organismul depinde de doză. Cu cât expunerea la radiații este mai mare, cu atât mai mult este afectat ADN-ul.

Cum protejează veterinarul câinele de raze X?

În timpul examinării cu raze X, medicii veterinari se asigură că un număr cât mai mic de părți ale corpului sunt expuse la radiații. Zonele care nu urmează să fie radiografiate sunt protejate de radiații prin șorțuri și mănuși de plumb.

În afară de câine, toate persoanele din încăpere, cum ar fi medicul veterinar, părintele animăluțului, asistenții veterinari și stagiarii, trebuie să fie, de asemenea, protejate de razele X. Prin urmare, în majoritatea cazurilor, personalul îți va cere să rămâi în sala de așteptare în timpul examinării.

Dacă ești prezent în timpul radiografiei, vei primi, de asemenea, un șorț de plumb, protecție pentru tiroidă și mănuși.

Radiografia sub anestezie

Uneori, leziunea unui câine se află într-o parte a corpului la care este greu de ajuns. Prin urmare, medicul veterinar administrează adesea anestezie pentru imagini deosebit de complexe.

În acest fel, câinele este protejat de stres suplimentar în timpul examinării cu raze X, care poate fi cauzat de poziționarea corectă. Orice anestezie prezintă un risc, motiv pentru care câinele va fi supravegheat de personal specializat pe toată durata anesteziei și până la trezire.

Cât costă o radiografie?

Costul radiografiilor pentru câini depinde de cât de multe examinări au fost efectuate și dacă a fost necesară anestezia. Cel mai bine este să discuți despre acest lucru cu medicul veterinar înainte de efectuarea investigațiilor.

2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO

Dr Julia Striegl, Veterinar
autorenbild julia striegl mit hund

Am studiat medicina veterinară la LMU München, unde mi-am terminat și doctoratul în 2012. După aceea, am reușit să dobândesc multă experiență, de exemplu ca medic veterinar și consilier științific. Deosebit de importantă pentru mine este îmbunătățirea continuă a bunăstării animalelor și a medicinei animalelor de fermă. Preocuparea mea cea mai mare a fost întotdeauna să acționez în interesul pacienților mei și să le ofer îngrijire optimă. Pe lângă cunoștințele veterinare, sunt bucuroasă să-mi împărtășesc experiența de călăreț și părinte de câine.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.