Insuficiența renală la câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Câine beagle care bea apă dintr-un bol transparent, se poate vedea numai botul câinelui, bolul și o lăbuță.

Câinilor cu insuficiență renală le este foarte sete.

Câinele bea mai multă apă decât de obicei sau vomită? Atunci s-ar putea ca problema să fie la rinichi. Află aici cum îl poate ajuta veterinarul pe blănosul tău și ce ar trebui să știi despre insuficiența renală la câini.

Cât de periculoasă este insuficiența renală?

Șansele de supraviețuire variază în funcție de cauza și de forma insuficienței renale. În timp ce forma acută este, de obicei, vindecabilă, nu există tratament pentru forma cronică. În cazul în care apare insuficiența renală totală, boala poate fi fatală.

Care sunt semnele de insuficiență renală la câini?

Insuficiența renală poate apărea brusc (acută) sau pe termen lung (cronică). Deoarece rinichii nu mai pot elimina toxinele conținute în sânge (de exemplu, ureea), ele se acumulează în sânge. Acest lucru se mai numește și uremie. Boala evoluează de obicei în diferite stadii, în care apar următoarele simptome:

 • Patrupezii bolnavi par slăbiți și dorm mult.
 • Câinii beau mai mult (polidipsie) și elimină mai multă urină (poliurie).
 • Din cauza echilibrului hormonal perturbat, pacienții pot pierde mult în greutate, iar blana lor își pierde strălucirea.
 • Simptome gastrointestinale precum diareea, vărsături și pierderea poftei de mâncare

Diagnosticare: cum se diagnostichează insuficiența renală?

În cazul în care câinele prezintă semne de insuficiență renală, nu aștepta prea mult timp pentru o vizită la veterinar. Acesta poate utiliza următoarele opțiuni de diagnosticare pentru a găsi cauza care stă la baza simptomelor:

1.    Un examen de urină

S-ar putea ca veterinarul să îți ceară să colectezi urina câinelui. Dacă acest lucru nu este posibil, el poate colecta urina cu ajutorul unui cateter sau cu ajutorul ecografiei cu un ac (cistocenteză). Urina este apoi analizată, printre altele, pentru determinarea densității sale specifice (câine < 1,025) și a concentrației de proteine, zahăr și celule inflamatorii. În plus, urina poate fi examinată din punct de vedere bacteriologic.

2.    Măsurarea tensiunii arteriale și analize de sânge

Având în vedere că rinichii determină tensiunea arterială, aceasta crește ca urmare a insuficienței renale. Pentru a măsura nivelul de substanțe urinare (produse de degradare în sânge), cum ar fi ureea sau creatinina din sânge, este utilă o analiză de sânge. În cazul în care concentrația lor în sânge crește, va trebui să presupunem că este vorba de insuficiență renală.

3.    Procese imagistice

Rinichii pot fi vizualizați prin intermediul unei ecografii. În acest fel, pot fi detectate cauzele structurale, cum ar fi tumorile sau leziunile.

Burta unei cățele căreia i se face o ecografie
Insuficiența renală poate fi detectată cu ajutorul unei ecografii.

Ce posibilități de tratament există?

Având în vedere că insuficiența renală poate fi cauzată de mai mulți factori diferiți, trebuie stabilit un diagnostic detaliat înainte de orice terapie. Terapia trebuie să fie apoi concentrată pe medicamente sau, dacă este necesar, pe intervenții chirurgicale.

Pe lângă terapia specifică cauzei, simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul unor măsuri de susținere. Pentru aceasta, medicii veterinari prescriu următorii pași:

 • Medicamente împotriva hipertensiunii arteriale (de ex. inhibitori ACE)
 • Medicamente împotriva grețurilor (antiemetice)
 • Tablete pentru protecție gastrică
 • Infuzii de fluide și electroliți
 • Plasarea unui cateter urinar
 • Schimbarea tipului de hrană (cu conținut redus de proteine, fosfat și natriu)

E importantă verificarea regulată a tensiunii arteriale a câinelui pe tot parcursul tratamentului. Analizele de sânge pot de asemenea să ajute la verificarea succesului tratamentului.

În cazul în care rinichii sunt atât de grav afectați încât nu-și mai pot îndeplini singuri sarcinile, este necesară o terapie de substituție renală (dializă). Aici, sângele este filtrat într-un dispozitiv extern și apoi reintrodus în fluxul sanguin.

Notă: Alegerea unei hrane de dietă adecvate poate susține funcțiile naturale ale corpului câinelui. Reține, totuși, că hrana dietetică nu poate nici să vindece, nici să prevină bolile. Ar trebui să discuți întotdeauna cu medicul veterinar despre dieta potrivită pentru câinele tău. În magazinul zooplus vei găsi hrană potrivită pentru câini cu probleme renale.

Prognoză: care sunt șansele de vindecare?

Prognosticul insuficienței renale depinde în mare măsură de boala de bază. În general cel pentru insuficiența renală acută este mai favorabil, în timp ce insuficiența renală cronică nu este, din păcate, vindecabilă. Cu toate acestea, dacă urmezi instrucțiunile medicului veterinar și îți hrănești câinele cu hrană specială pentru funcția renală, poți îmbunătăți calitatea vieții și, eventual, durata vieții prietenului tău blănos.

Cauze: care sunt factorii care provoacă insuficiența renală?

Dacă un câine suferă de insuficiență renală, rinichii săi nu funcționează ca de obicei. În mod normal, ei asigură un echilibru de lichide și electroliți și reglează tensiunea arterială. În plus, detoxifică sângele și filtrează substanțele urinare, care sunt apoi eliberate în urină. Dacă aceste funcții sunt perturbate, organismul poate fi afectat în multe feluri din cauza sarcinilor complexe.

Cauzele insuficienței renale sunt împărțite în cauze prerenale (înainte de rinichi), renale (în interiorul rinichiului) și postrenale (în spatele rinichiului):

 • Cauze prerenale: dacă ajunge prea puțin sânge la rinichi, ei pot filtra mai puțin lichid. Acest lucru se poate întâmpla dacă patrupedul bea prea puțină apă sau dacă inima sa pompează prea puțin sânge în circulație.
 • Cauze renale: acestea includ tumori, leziuni sau inflamații (nefrită) ale rinichiului în sine. Bolile infecțioase (de exemplu, leptospiroza) sau toxinele pot, de asemenea, afecta rinichii.
 • Cauze postrenale: în cazul în care tractul urinar este blocat sau ureterul este rupt din cauza unui traumatism (de exemplu, după un accident de mașină), funcția renală este perturbată.

Insuficienta renală acută

În cazul insuficienței renale acute (numită și boală renală acută), rinichii primesc brusc un flux sanguin mai mic. Aceasta apare în câteva ore sau zile. În cazul în care cauza este recunoscută și tratată rapid, este posibilă o vindecare completă.

Insuficiența renală cronică

În cazul bolii cronice de rinichi, corpusculii renali (glomeruli) din unitățile funcționale (nefroni) ale țesutului renal sunt afectați pe termen lung. Nu este întotdeauna posibil ca medicii veterinari să determine cauza exactă.

Având în vedere că corpusculii renali nu se pot reînnoi, insuficiența renală cronică nu poate fi vindecată. Pe măsură ce boala progresează, starea câinelui se înrăutățește deseori.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.