Babesioza (Malaria canină) This article is verified by a vet

Doi câini, unul alb de talie mică și un câine roșcat cu pieptul alb, stau unul lângă celălalt pe iarbă lângă un copac cu flori albe

Primăvara, atât oamenii, cât și câinii sunt atrași de plimbările prin pădure. Dar atenție, pentru că acolo stau „la pândă” căpușele care transmit babesioza.

Babesioza, așa-numita malarie a câinilor, făcea parte din bolile mediteraneene. Dar, odată cu răspândirea tot mai mare a paraziților responsabili de boala infecțioasă la câini, crește și riscul de infectare în România. Babesioza trebuie tratată, altfel poate fi fatală. În acest articol vei găsi informații despre simptome, tratament, șanse de vindecare și profilaxie.

Ce este babesioza?

Babesioza este o boală infecțioasă gravă la câini, cauzată de Babesia. Aceștia sunt paraziți unicelulari care se transmit prin intermediul căpușelor. Denumirea bolii se referă la faptul că simptomele care apar sunt similare cu cele ale malariei.

Cât de periculoasă este babesioza pentru câini

În cursul bolii, starea de sănătate a câinilor afectați se deteriorează din ce în ce mai mult. Pe lângă febra mare, boala este însoțită de anemie severă, deoarece paraziții distrug globulele roșii din sânge.

Deși există opțiuni de tratament, acestea nu sunt întotdeauna pe deplin eficiente. Prin urmare, se poate întâmpla ca patrupezii infectați cu babesia să moară.

Este babesioza periculoasă pentru oameni?

Parazitul Babesia canis, care provoacă malaria câinilor, nu este periculos pentru oameni. Cu toate acestea, oamenii se pot infecta cu alte specii de Babesia, care sunt, de asemenea, transmisibile prin mușcături de căpușe.

Unde este întâlnită babesioza?

Parazitul, care este periculos pentru câini, se găsește în aproape toată lumea. În timp ce în urmă cu mulți ani agenții patogeni se găseau doar în zonele mai calde, cum ar fi Africa sau regiunea mediteraneeană, aria de răspândire se extinde din ce în ce mai mult în Europa Centrală și în Balcani.

Există babesioză în România?

De câțiva ani apar tot mai multe cazuri și în România. Clinicile veterinare și medicii veterinari au raportat un număr tot mai mare de cazuri de malarie canină în primăvara anului 2023. Deoarece zonele cu malarie canină continuă să se extindă, se recomandă prudență pentru stăpânii de câini din toată țara.

Căpușă Dermacentor marginatus cunoscută pentru că provoacă babesioză. Căpusă neagră cu linii maronii. Majoritatea mamiferelor pot fi afectate: oi, vite, căprioare, câini, oameni, iepuri de câmp, arici
Dermacentor reticulatus este una dintre speciile de căpușe care transmit babesia la câini.

 

Semnele de boală pe care le prezintă câinele ca urmare a anemiei provocate de paraziți depind de tulpina agentului patogen. Prin urmare, babesioza poate evolua diferit la câini - acută (spontană) sau cronică (de lungă durată). Cu toate acestea, forma acută este predominantă.

De regulă, simptomele apar în decurs de trei săptămâni. În funcție de specie, semnele de infecție apar deja în primele zile după mușcătura de căpușă.

Primele semne tipice

Cele mai frecvente simptome asociate cu malaria canină includ:

  • febră (peste 40 °C), slăbiciune și dificultăți de respirație
  • pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate
  • retenție de apă (edeme)
  • îngălbenirea membranelor mucoase (icter)
  • urină cu sânge sau sângerare a pielii

Stadiul avansat

Dacă boala se răspândește în sistemul nervos central, pe lângă semnele inițiale apar tulburări de mișcare și paralizie. Câinele poate suferi chiar crize epileptice sau insuficiență renală, ceea ce duce adesea la moarte.

Când trebuie să mergi la veterinar?

În cazul în care câinele prezintă oricare dintre semnele de boală de mai sus, adresează-te imediat medicului veterinar. Cu cât mai devreme recunoști boala, cu atât mai mari sunt șansele de a ajuta câinele.

Încearcă să răspunzi cât mai detaliat posibil la întrebările veterinarului în timpul examinării. De exemplu, este important să știe dacă patrupedul a fost mușcat recent de o căpușă.

Ai fost recent în vacanță - eventual într-o zonă de risc? Aceste informații simplifică, de asemenea, diagnosticul pentru medicul veterinar. Pe lângă informațiile preliminare, medicul veterinar va efectua diferite examinări.

Mostră de sânge

Pentru a confirma suspiciunea de malarie canină, medicul veterinar efectuează de obicei un test de sânge. Pentru a face acest lucru, el prelevează sânge din ureche sau din vârful cozii și îl examinează la microscop. Acolo, babesia apare sub forma unor structuri în formă de pară care se află în globulele roșii din sânge.

Cu toate acestea, se poate întâmpla ca testul să fie negativ, deși există de fapt o infecție. Prin urmare, pentru a fi sigur, sunt deseori necesare examinări suplimentare.

Biologia moleculară

După un rezultat neconcludent al mostrei de sânge, veterinarul va trimite o altă probă de sânge la un laborator. Acolo, se efectuează un test PCR special, care oferă o dovadă sigură a unei infecții acute.

În această imagine microscopică a globulelor roșii pot fi recunoscute două babesii ca structuri mov.
În această imagine microscopică a globulelor roșii pot fi recunoscute două babesii ca structuri mov.

În Europa este disponibil un medicament cu ingredientul activ Imidocarb pentru tratamentul malariei canine. Medicii veterinari îl administrează de aproximativ două ori la interval de două săptămâni. Anumite tipuri de babesia, pe de altă parte, pot fi tratate cu antibiotice care conțin ingredientul activ Doxiciclină.

Cu toate acestea, în cazul babesiozei, medicația singură nu este adesea suficientă pentru a atenua simptomele. Prin urmare, de obicei sunt necesare măsuri de susținere, cum ar fi perfuziile sau o transfuzie de sânge.

Problema tratamentului câinelui împotriva babesiozei

În ciuda măsurilor de tratament atent aplicate, se întâmplă de multe ori ca acestea să nu fie suficiente pentru vindecare. Din acest motiv, este important să îți protejezi câinele de infecții prin măsuri profilactice. Acestea includ examinarea regulată a corpului câinelui pentru căpușe.

Babesioza este cauzată de paraziții cu același nume, babesia unicelulară. Boala apare cu precădere în zonele climatice calde. Din cauza încălzirii tot mai accentuate a climei, răspândirea malariei canine este în creștere de ani de zile și a ajuns acum în România.

Infecție: ce căpușe transmit babesioză?

Căpușa Dermacentor reticulatus și căpușa maro de câini (Rhipicephalus sanguineus) joacă un rol decisiv în transmitere. Iată cum are loc infecția:

  • Atunci când o căpușă suge sângele care conține babesia, ea ingerează paraziții.
  • Dacă mușcă un alt câine, paraziții intră în sângele câinelui mușcat prin saliva căpușei.
  • Acolo infectează eritrocitele (globulele roșii), în care se înmulțesc.
  • Din cauza înmulțirii paraziților, spațiul în celulele sanguine devine din ce în ce mai mic.
  • Dacă spațiul nu mai este suficient, celulele sanguine se sparg în cele din urmă, ceea ce duce la apariția babesiozei la câine.

Atenție: transmiterea babesiei este teoretic posibilă chiar și prin transfuzii de sânge. Cu toate acestea, datorită măsurilor de control, acest lucru se întâmplă relativ rar în prezent.

Dacă boala este recunoscută și tratată la timp, este posibilă vindecarea câinilor bolnavi. Cu toate acestea, s-ar putea ca un câine să fie purtător de babesioză pentru tot restul vieții sale, chiar și după tratament. Din când în când, acest lucru poate duce la recidive severe.

Prin urmare este importantă monitorizarea stării de sănătate a câinelui și respectarea vizitelor de rutină la veterinar.

Prevenire: cum poți proteja câinele de babesioză?

Pentru a preveni infectarea câinelui cu babesia, trebuie să îl protejezi de căpușe pe tot parcursul anului.

Atenție: timp de multă vreme am considerat că aceste căpușe apar doar în lunile calde. Cu toate acestea, de ani de zile, cazurile de babesioză au crescut și în lunile reci de iarnă. Acest lucru se datorează faptului că unele specii de căpușe pot supraviețui chiar și la temperaturi de patru grade Celsius.

Cum să eviți mușcăturile de căpușe

Pentru a proteja câinele de căpușe, va trebui să folosești repelenți speciali pentru căpușe pe tot parcursul anului. În plus, este important să verifici câinele de căpușe după fiecare plimbare.

Odată ce căpușa a mușcat câinele, va fi nevoie să afli cum să elimini oaspetele nepoftit cu ajutorul ghidului nostru despre căpușe.

Atenție: căpușele transmit și alți agenți patogeni, cum ar fi anaplasmoza - un motiv în plus pentru a proteja câinele de paraziți.

Poate fi vaccinat câinele împotriva babesiozei?

Vaccinarea împotriva babesiozei nu face parte din schema standard de vaccinare pentru câini. Cu toate acestea, este posibil să se vaccineze câinii împotriva malariei canine. Vaccinurile disponibile nu pot preveni infecția și nu sunt eficiente împotriva tuturor speciilor. Dar ele pot reduce riscul de evoluții severe.

Vaccinarea ar putea fi utilă dacă planifici o vacanță alături de patruped în zone sudice sau locuiești în alte zone de risc. Medicul veterinar îți poate da mai multe sfaturi în acest sens.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.