Lipomul la câine Acest articol a fost verificat de un veterinar

O umflătură în pielea unui câine. Aceasta poate fi un lipom. Articol despre lipomul la câine

O umflătură în pielea unui câine. Aceasta poate fi un lipom.

Ai descoperit o umflătură în pielea patrupedului? Atunci ar putea fi vorba de un lipom. Află mai multe despre lipoame la câini și cât de periculoase sunt aceste tumori pentru animalul tău de companie.

Cât de periculos este un lipom pentru câine?

Lipomul este o tumoare benignă care este inofensivă în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, există și lipoame extrem de mari sau forme maligne, cum ar fi liposarcomul, care înrăutățesc semnificativ prognosticul. Însă liposarcomul este foarte rar la câini.

Simptome: care sunt semnele unui lipom la un câine?

Lipoamele nu provoacă simptome vizibile până la o anumită dimensiune. În general le vei observa doar atunci când mângâi câinele. Vei simți o creștere circumferențiară sub piele, pe care o poți împinge cu ușurință înainte și înapoi. Spre deosebire de o inflamație, nodulul și țesutul înconjurător nu sunt calde și nu sunt dureroase.

În cazul în care lipomul este foarte mare, acesta poate limita mișcările câinelui. Astfel de restricții de mișcare apar mai ales dacă tumoarea se află în apropierea articulațiilor sau a mușchilor mari.

Lipomul infiltrativ

O formă specială de lipom la câini este lipomul infiltrativ. După cum sugerează și numele, tumoarea se dezvoltă infiltrativ și este fuzionată cu țesutul sănătos din jur. De regulă, acest lucru se întâmplă în zona coapsei. Apoi crește în dimensiune.

O tumoare foarte mare pe coapsa unui Jack Russell Terrier.
O tumoare foarte mare pe coapsa unui Jack Russell Terrier.

Diagnosticare: cum se diagnostichează un lipom la câine?

Dacă ai descoperit o umflătură pe câine, du-l neapărat la un consult la veterinar. Acest lucru este important pentru a exclude tumorile maligne.

Veterinarul va începe examinarea prin măsurarea semnelor vitale ale câinelui (de exemplu pulsul, frecvența respiratorie, starea membranelor mucoase, temperatura corpului) și palparea cu atenție a nodulului.

Apoi va recolta o mostră de țesut cu ajutorul unei biopsii prin aspirație cu ac fin, pe care un anatomopatolog o examinează la microscop. Deoarece acul este foarte subțire, înțepătura nu doare aproape deloc sau chiar deloc.

În unele cazuri rare va fi necesară recoltarea unei mostre mai mari. Pentru aceasta veterinarul folosește o așa-numită canulă. Având în vedere că acest lucru doare, probabil că va seda câinele înainte.

Tratament: cum se tratează un lipom?

Un lipom necesită tratament chirurgical. Spre deosebire de un lipom infiltrativ sau de multe tumori maligne, medicii veterinari pot îndepărta de obicei lipoamele din țesutul subcutanat fără complicații.

Pentru aceasta patrupedul va fi anesteziat și ras. După ce veterinarul curăță și dezinfectează pielea, el o deschide cu un bisturiu.

În cazul în care câinele are un liposarcom malign sau un lipom infiltrativ, s-ar putea să aibă nevoie de radioterapie sau chimioterapie pe lângă sau în loc de operație.

Rana în curs de vindecare a unui câine după îndepărtarea chirurgicală a unui lipom.
Rana în curs de vindecare a unui câine după îndepărtarea chirurgicală a unui lipom.

Cauze: cum se dezvoltă lipomul la un câine?

Un lipom este o tumoare benignă a țesutului gras matur. Prin urmare, este o tumoare a țesutului adipos.

În cele mai multe cazuri, lipoamele cresc în țesutul subcutanat. Cu toate acestea, ele pot apărea și în mușchi sau în țesutul adipos al organelor interne. Adesea nu se formează doar unul, ci mai multe noduri. Medicii numesc acest fenomen lipoame multiple.

Nu se știe încă de ce se dezvoltă un lipom la câini. Cu toate acestea, cercetătorii discută dacă acest cancer este ereditar. De asemenea, se poate observa că patrupezii de vârstă mijlocie și câinii mai în vârstă de ambele sexe dezvoltă lipoame mai des decât câinii tineri.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.