Xylitolul la câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Un borcan cu capac etanș de xylitol substitut pentru zahăr. Borcanul are legată cu sfoară o etichetă de carton pe care este scris ce se află în el, stă pe o masă, iar în jurul lui se află frunze și trei mici bucăți de lemn.

Xilitolul este un alcool de zahăr și provine din lemn (de exemplu din mesteacăn).

Cauze: ce este xylitolul?

Xilitolul (cunoscut și sub numele de zahăr de mesteacăn) este un îndulcitor care se găsește în mod natural în multe plante. Deoarece are doar jumătate din numărul de calorii față de zahărul convențional (zaharoză), industria alimentară folosește adesea acest zahăr de mesteacăn pentru a îndulci alimentele.

Xilitolul este utilizat frecvent în produsele pentru diabetici, deoarece substanța nu are niciun efect asupra nivelului de insulină la om.

Cât de periculos este pentru câini?

Dacă patrupedul ingerează o doză prea mare de zahăr de mesteacăn, pancreasul său va elibera o cantitate masivă de insulină. Insulina provoacă o hipoglicemie severă după cel mult o oră (între zece și 60 de minute), deoarece celulele absorb zahărul (glucoza) conținut în sânge pentru producerea de energie.

Doza dăunătoare de xilitol variază de la un câine la altul. Cu toate acestea, doar 0,1 grame pe kilogram de greutate corporală de xilitol poate fi suficient pentru a îi face rău câinelui.

La ce ar trebui să mă aștept?

Prognosticul otrăvirii depinde nu numai de doza ingerată, ci și de cât de devreme o recunoști și o tratezi. Dacă ai vreo suspiciune, este mai bine să faci mai mult decât prea puțin. Pentru că, dacă reacționezi prea târziu, xilitolul poate pune în pericol viața câinelui tău!

Simptome: care sunt semnele de intoxicație cu xylitol la câini?

În cazul în care câinele a ingerat xilitol, simptomele depind de cantitatea (doza) ingerată. Semnele tipice de otrăvire sunt următoarele:

Deoarece xilitolul duce în mod obișnuit la hipoglicemie, câinii afectați sunt și extrem de slăbiți. Aceștia își pierd apoi echilibrul, tremură și prezintă probleme de coordonare.

În cazul în care xilitolul a afectat ficatul, alte semne de boală pot apărea câteva zile mai târziu, cum ar fi membranele mucoase de culoare galbenă (de exemplu sclera ochilor). Veterinarii numesc acest lucru icter.

Când trebuie să merg la veterinar?

Dacă patrupedul vomită continuu, se comportă stresat sau are convulsii, trebuie să te adresezi imediat medicului veterinar. Acest lucru se poate datora otrăvirii. Dacă este diagnosticată prea târziu, ea poate fi din păcate fatală.

Câinele poate muri dacă are o hipoglicemie puternică.

Diagnosticare: cum se diagnostichează intoxicația cu xylitol la câini?

Deoarece xilitolul duce la o eliberare puternică de insulină, ceea ce scade nivelul de zahăr din sânge, prima metodă de diagnosticare pentru a detecta otrăvirea cu xilitol este măsurarea nivelului de zahăr din sânge. Analizele suplimentare de sânge ajută la detectarea posibilelor leziuni hepatice.

Tratament: cum se tratează intoxicația cu xylitol la câine?

În cazul în care ai observat că patrupedul a ingerat produse cu xilitol, ar trebui să ceri sfatul medicului veterinar cât mai curând posibil. Pentru a preveni hipoglicemia câinelui în această perioadă, poți să-i dai alimente dulci (de exemplu miere) – dar numai după ce ai vorbit cu un veterinar.

Odată ajuns la veterinar, el poate lua măsurile necesare pentru a salva viața câinelui. Acestea includ terapia prin perfuzie și administrarea de glucoză și electroliți. Între timp, el verifică întotdeauna nivelul de zahăr din sânge și echilibrul electrolitic al câinelui, pentru a putea reacționa din timp la devieri.

Deoarece insuficiența hepatică poate fi detectată uneori abia câteva zile mai târziu, în baza analizelor de sânge, câinele trebuie să rămână internat la clinică pentru a fi în siguranță.

Prevenire: cum să îți protejezi câinele de xilitol

Pulberea albă de xilitol nu este folosită doar în diverse alimente, ci și în unele produse de igienă. Ține următoarele produse departe de câine pentru a îl proteja:

  • gume de mestecat fără zahăr
  • apa de gură și pasta de dinți pentru oameni (folosește doar pastă de dinți specială pentru câini)
  • Produse de patiserie gata preparate (de exemplu prăjituri, biscuiți)
  • Dulciuri (de exemplu bomboane)
  • Preparate cu vitamine
  • Remedii homeopate fără zahăr
  • Medicamente pentru oameni (de exemplu sirop de tuse)

Îți poți da seama dacă xilitolul se află într-un produs ca îndulcitor după numărul E corespunzător din lista de ingrediente. Acesta este E967.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.