Schimbarea dinților de lapte la câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Gura unui pui de câine de aproape, i se verifica dinții, iar gura ii este deschisa cu ajutorul unui deget. Schimbarea dinților de lapte la câini

Începând cu a patra lună de viață, dinții câinelui încep să se schimbe.

Cățeii sunt drăguți și cu siguranță te țin ocupat – mai ales atunci când le apar primii dinți de lapte. În acest articol îți vom explica ce ar trebui să știi despre schimbarea dinților la câini și cum poți face ca această perioadă dureroasă să fie mai plăcută.

Semne: cum se manifestă schimbarea dinților la câini?

Câinii prezintă simptome similare cu cele ale oamenilor în timpul schimbării dinților. Mulți căței au dureri sau simt presiune sau mâncărime în zona din jurul dinților.

Pentru a atenua acești factori deranjanți, ei rod adesea obiecte tari sau reci (de exemplu, bare de fier, rădăcini sau crengi). Nu este neobișnuit ca în această perioadă cățeii să distrugă numeroase piese de mobilier sau ornamente de perete.

Pe lângă faptul că rod mai multe lucruri, cățeii dorm mai prost și au reticențe în a mânca hrană uscată. Dacă au gingiile inflamate, se poate deteriora și starea lor generală. În cazuri mai rare cățeii suferă și de afecțiuni precum diareea sau complicații mai grave.

Sfaturi și trucuri: cum să-ți ajuți câinele să treacă prin schimbarea dinților

Dinții de lapte care cad pot fi o adevărată durere. De aceea, câinii încearcă să accelereze schimbarea dinților mușcând dintele afectat pentru o perioadă lungă de timp.

Dacă vrei să te asiguri că mobilierul tău nu are de suferit de pe urma schimbării dinților cățelului și că acesta trece prin această fază cât mai puțin dureros posibil, poți folosi următoarele trucuri utile:

  • Înmoaie hrana uscată cu apă sau oferă-i hrană umedă pentru căței.
  • Oferă-i câinelui tău ceva de ros (de exemplu, jucării speciale de ros pentru câini)
  • Congelează mâncarea sau jucăriile de mestecat sau pune-le în frigider pentru o perioadă de timp
  • Asigură-te că primește un aport echilibrat de nutrienți (de exemplu calciu).

Atenție: nu îi da câinelui remedii folosite pentru oameni. Ele pot fi toxice pentru patruped și pot avea chiar consecințe fatale în caz de supradoză.

Du câinele la un veterinar după schimbarea dinților. Acest lucru e important pentru a exclude malocluziile sau alinierea greșită a maxilarului. Nu e ceva neobișnuit la rase mici. Dacă medicul detectează problema din timp, o poate trata cu ușurință de obicei.

Doi pui de câine husky se joaca cu un lemn © karoshi / stock.adobe.com
Cățeilor le place să roadă bețe sau rădăcini în timpul schimbării dinților.

Când începe perioada de schimbare a dinților la câini?

De la vârsta de aproximativ patru până la șase luni, încep să cadă primii dinți de lapte. Aceștia fac loc pentru dinții permanenți, care rămân alături de câine pentru tot restul vieții sale – atâta timp cât nu cad la bătrânețe. Schimbarea dinților este completă după aproximativ trei luni și multe obiecte roase.

Mușcătura câinelui: când apare fiecare tip de dinte?

La fel ca noi, oamenii, câinii au mai întâi dinți de lapte înainte de a-și dezvolta dentiția permanentă:

Dinții de lapte

La câinii tineri dantura este formată din dinți de lapte care vor cădea. Câinele îi pierde în perioada în care își schimbă dinții. Dinții de lapte se recunosc după culoarea lor alb-albastră tipică. În comparație cu dinții permanenți, aceștia sunt mai înguști, mai ascuțiți și au o coroană în formă de crin.

Dinții de lapte se dezvoltă între a treia săptămână și a șasea lună de viață:

Săptămâna 3-4 Apariția incisivilor de lapte
Luna 1-2 Creșterea incisivilor de lapte
Luna 2-3 Dezvoltarea incisivilor de lapte
Luna 3-4 Uzura lobilor incisivilor de lapte
Luna 4-5 Schimbarea incisivilor de lapte
Luna 5-6 Schimbarea molarilor de lapte

Dinti pui de caine de aproape, poză din gura unui pui de câine, dinții de sus, gingii roz © Todorean Gabriel / stock.adobe.com
Dinții de lapte sunt mici, alb-albaștri și foarte ascuțiți.

Dentiția canină permanentă

În medie, câinii adulți au un set de 42 de dinți permanenți. Aceștia cad ocazional doar la bătrânețe sau ca urmare a unor accidente.

La scurt timp după schimbarea dinților de lapte, dinții permanenți sunt acoperiți de așa numiții lobi, care dispar în timp din cauza uzurii.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.