Acarienii Demodex la câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Câine negru cu pete albe, neîngrijit de talie mare infectat cu acarieni demodex

Zonele fără păr, solzoase sunt tipice pentru o infestare cu acarieni demodex.

Ai observat dintr-o dată zone fără păr pe câinele tău, deși în rest se simte bine? Atunci acarienii demodex ar putea fi cauza. Micii paraziți colonizează blana câinilor, se înmulțesc și declanșează demodicoza. Află cum îți poți ajuta patrupedul și ce mai trebuie să știi despre acarienii demodex la câini din articolul nostru.

Cât de problematici sunt acarienii demodex pentru câine?

Acarienii demodex (Demodex canis, acarieni din foliculii de păr) fac parte din fauna cutanată normală a câinelui. Aceștia se transmit mai ales de la mame la puii lor.

Acarienii, care trăiesc în foliculii de păr, precum și în glandele sebacee și din anus ale câinelui pot fi depistați la până la 50% dintre toți câinii sănătoși. Nu provoacă mâncărimi și nu provoacă alte simptome de boală – și, de obicei, nu sunt contagioși.

Acarienii din foliculii de păr devin problematici doar atunci când se înmulțesc în masă. Abia atunci declanșează simptomele bolii.

Caracteristici și simptome: care sunt cele mai importante semne ale bolii?

În cazul în care acarienii demodex se înmulțesc necontrolat pe câine, medicii o numesc demodicoză. Aceasta apare la câini în diferite forme și cu simptome diferite. În total, se pot distinge șase variante:

Această formă de demodicoză poate afecta câini de toate rasele. În general, patrupezii sunt afectați la o vârstă fragedă.

În cazul formei localizate, există până la cinci zone circumscrise de piele fără păr sau cu puțin păr. Dacă există mai mult de cinci zone, este vorba de forma generalizată. Zonele sunt roșii și solzoase, dar adesea câinele nu simte mâncărimi. Modificările provocate de acarienii demodex pot fi găsite pe capul, gâtul, membrele și trunchiul câinelui.

Nu este neobișnuit ca boala să fie descoperită din întâmplare sau să nu fie descoperită deloc. În peste 90 la sută din cazurile de demodicoză localizată are loc și o vindecare spontană.

O altă formă este demodicoza localizată, care este uneori declanșată de o slăbire locală a sistemului imunitar. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, prin injectarea unui preparat de cortizon de depozit sau prin aplicarea locală a unei creme de cortizon. De obicei este afectat doar locul unde a avut loc injecția sau aplicarea unguentului.

Modificările cutanate sunt similare cu cele de la forma spontană: apar zone cu pierderea părului circumscris, piele roșie și solzi. Adesea, pielea este și foarte subțire. Datorită efectului de depozit al preparatului de cortizon injectat, acestea rămân uneori pentru o perioadă lungă de timp. Dacă nu există complicații, cum ar fi inflamații, poți aștepta vindecarea fără tratament adițional.

Se crede că această formă este cauzată de o imunodeficiență ereditară în combinație cu o imunosupresie suplimentară. Apare la câinii tineri până la vârsta de un an și jumătate sau doi ani, în funcție de rasă.

Modificările cutanate încep adesea cu zone izolate – asemănătoare formei locale, cu solzi, piele roșie și căderea părului, dar se răspândesc rapid (generalizare). Capul și membrele anterioare sunt adesea afectate primele, dar modificările se răspândesc apoi pe întreaga piele.

În cazul acestei forme se dezvoltă de obicei infecții bacteriene – ca urmare a infestării cu acarieni demodex – care provoacă mâncărimi și pot duce la simptome cutanate severe. Acestea includ fistule, edeme, papule și pustule, dar și tulburări generale severe, cum ar fi febra sau umflarea ganglionilor limfatici.

Câinii mai în vârstă pot dezvolta și ei o formă generalizată de demodicoză, indiferent de rasă.

Pe de o parte, dezvoltarea poate fi iatrogenă, adică cauzată de administrarea de medicamente imunosupresoare, cum ar fi cortizonul. Pe de altă parte, bolile subiacente existente, cum ar fi tumorile și bolile metabolice (boala Cushing, diabetul, hipotiroidismul etc.) pot fi factori declanșatori ai înmulțirii excesive a acarienilor demodex.

În cazul acestei forme de demodicoză apar modificări inflamatorii ale pielii în zona labei piciorului. Lăbuțele sunt apoi umflate și dureroase.

Sunt afectate mai ales rase precum Dogul German, Bobtail și alte rase mari, dar și West Highland White Terrier, Mops, Bulldogii francezi / englezi sau Shar-Pei. Această formă poate apărea în plus față de forma generalizată sau ca o boală independentă.

Există și alte forme de demodicoză, dar ele sunt cauzate de alte specii de acarieni decât Demodex canis menționat până acum. Cu toate acestea, cercetătorii nu au reușit încă să clarifice dacă transmiterea de la câinii afectați la câinii sănătoși are loc în cazul acestor specii.

Demodex cornei este asociat cu înroșirea pielii, formarea solzilor și, spre deosebire de alți acarieni demodex la câini, mâncărime accentuată. Se pare că Demodex injai trăiește în glandele sebacee și, prin urmare, duce la o piele grasă, la o calitate slabă a blănii și la subțierea acesteia, în special pe spate.

Diagnosticare: cum pot fi detectați acarienii demodex la câini?

Diagnosticul se pune în același mod pentru toate formele de demodicoză. Pentru aceasta, medicul veterinar are nevoie de o lamă adâncă de piele. În funcție de localizarea leziunilor cutanate și mostrele prin presare, preparatele cutanate cu bandă adezivă și examinarea rădăcinilor firelor de păr smulse pot furniza indicii.

Uneori – din cauza inflamației – pielea îngroșată cronic nu poate fi diagnosticată în modul descris mai sus. În cazul în care există o suspiciune puternică de acarieni demodex, medicul veterinar va trebui să ia o biopsie a pielii de la câine.

Acarieni demodex vizibili la microscop
Acarienii demodex devin vizibil la microscop.

Tratament: ce posibilități de tratament există?

Tratamentul pentru demodicoză depinde de gravitatea și de simptomele bolii. Așa că medicul veterinar respectiv decide ce tratament este necesar în fiecare caz.

Picăturile și șampoanele ajută la combaterea acarienilor demodex la câini. Cu toate acestea, dacă apare o infecție secundară, este posibil ca medicul veterinar să fie nevoit să administreze un antibiotic. Imunostimulantele pot fi de asemenea utilizate pentru a susține tratamentul.

Prognoză: care sunt șansele de vindecare în cazul acarienilor demodex?

Prognoza depinde de ce formă de demodicoză are câinele. În timp ce formele localizate se vindecă uneori chiar și fără tratament, tratarea formelor generalizate poate fi foarte solicitantă. Deseori sunt necesare mai multe cicluri de tratament.

În cazul demodicozei generalizate datorate imunosupresiei, medicul veterinar trebuie să trateze în primul rând bolile de bază.

Prevenire: cum pot evita demodicoza la câini?

Deoarece acarianul demodex face parte din fauna cutanată normală a câinelui, profilaxia cu medicamente nu este posibilă în acest caz. În schimb, se recomandă susținerea și întărirea sistemului imunitar pentru a preveni forma localizată, spontană.

Rasele cu păr scurt și brahicefale (cu nasul scurt), precum Bulldogul englez sau francez și Mops, Shar-Pei, precum și Dobermanul, Ciobănescul German, Teckelul și unele rase de Terrier au o predispoziție la dezvoltarea demodicozei. Având în vedere că această predispoziție este ereditară, câinii care suferă de demodicoză generalizată nu ar trebui să fie folosiți pentru reproducere.


Franziska Pantelic, Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Susțin ghidul zooplus de câțiva ani cu experiența mea vastă. Sunt medic veterinar autorizat încă din 2009, iar în prezent am un cabinet mobil pentru animale mici în zona metropolitană München.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.