Mastocitomul la câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Câine cu noduli pe spate și bucățele de blană lipsă

Nodulii multipli pot fi un semn de cancer de piele la câini.

Ai descoperit o umflătură în timp ce îți mângâiai patrupedul? Nu o subestima. Pentru că un mastocitom la un câine are multe forme și necesită ajutorul veterinarului.

Simptome: cum arată un mastocitom la un câine?

Tumora mastocitară la câini nu are un aspect fix. Prin urmare, este considerată cameleonul printre tumorile cutanate. Poate apărea pe piele izolat sau în mai multe locuri (multiplă).

Cum se simte o tumoare mastocitară la un câine?

Unele tumori sunt umflate, altele plate. Consistența variază, de asemenea, de la moale la dură. Blana din jurul tumorii mastocitare poate fi intactă sau căzută.

Unde apar cel mai des tumorile mastocitare?

Pielea membrelor și a trunchiului este cel mai frecvent afectată. Cu toate acestea, tumora cutanată crește și pe cap, gât și pe membranele mucoase. Forma generalizată (numită mastocitoză sau leucocită mastocitară), în care tumorile primare se dezvoltă în organele interne, apare mai rar.

Alte simptome de boală

Pe lângă apariția unuia sau mai multor noduli de piele, câinele poate dezvolta și alte simptome. Sindromul paraneoplazic (paraneoplazie) este un termen utilizat de către medicii veterinari pentru a descrie simptomele asociate cu cancerul (de exemplu, vărsături, mâncărimi, pierdere în greutate, tulburări hormonale), dar care nu apar ca urmare a creșterii tumorii în sine.

În cazul tumorilor mastocitare, în special, substanțele (de exemplu, histamina) care se găsesc în granule duc, de asemenea, la alte reacții inflamatorii, cum ar fi ulcerațiile.

Abdomenul câinelui este ras cu un aparat de ras la veterinar. Burtica câinelui
Tumorile mastocitare sunt frecvente la câini. Ele sunt adesea numite „cameleonul" printre tumorile de piele.

Diagnostic: cum se detectează o tumoare mastocitară la un câine?

Dacă observi o creștere circumferențiară sau alte modificări ale pielii câinelui, îți recomandăm să mergi la un veterinar pentru clarificarea acestora. El se va uita la piele și o va palpa.

În cazul în care se suspectează o tumoare, medicul veterinar va efectua de obicei o aspirație cu ac fin. Aceasta presupune aspirarea celulelor cu un ac fin și aplicarea lor pe o lamelă. Apoi veterinarul va trimite proba la un patolog care va colora celulele și le va examina la microscop.

În cazul în care patologul a reușit să detecteze o tumoare mastocitară, aceasta este clasificată în funcție de grad (în creștere, grad scăzut și grad înalt) și de stadiu (staging). Medicul veterinar va evalua ganglionii limfatici din jur și va efectua o ecografie a cavității abdominale pentru a detecta posibile metastaze, de exemplu în ficat sau splină.

Medicii veterinari clasifică histologic tumora mastocitară în trei grade:

  1. Bine diferențiată
  2. Formă intermediară
  3. Prost diferențiată

Tratament: cum se tratează un mastocitom la câini?

În funcție de stadiul tumorii, de gradul acesteia și de localizare, pot fi luate în considerare următoarele tratamente. Acestea au loc fie ca terapie primară, fie ca măsuri de terapie adjuvantă (de susținere):

  • Îndepărtarea chirurgicală extensivă a tumorii (operație)
  • Radioterapie
  • Chimioterapie (de exemplu cu Prednisolon, ciclofosfamidă și vinblastină)
  • Administrarea de tirozin-kinază (de exemplu Masitinib, Toceranib)

Veterinarii administrează și medicamente de susținere pentru a ameliora simptomele câinelui și a îi îmbunătăți calitatea vieții. Printre acestea se numără medicamentele împotriva acidului gastric (de exemplu Omeprazol), care previn ulcerele dureroase la stomac.

Antihistaminicele ameliorează și ele simptomele legate de alergie cauzate de eliberarea granulelor bogate în histamină ale mastocitelor.

Câine căruia i se face o perfuzie la veterinar
Un câine bolnav de cancer primește chimioterapie pe cale venoasă.

Cauze: care sunt factorii declanșatori ai unei tumori mastocitare la câini?

Tumora mastocitară malignă este cauzată de mutații (mutație a genei C-Kit). Aceasta își are originea în celulele stem hematopoietice.

Ce sunt de fapt mastocitele la câini?

Mastocitele fac parte din celulele hematopoietice care provin din măduva osoasă. Astfel, ele preiau sarcini importante ale sistemului imunitar.

Numele celulei este derivat din aspectul acesteia. Deoarece această celulă este bogată în vezicule care conțin histamină, ea apare „îngrășată” la microscop.

Predispoziția rasei: ce câini sunt afectați în mod special de tumora mastocitară?

Tumora mastocitară este cea mai frecventă tumoră cutanată la câini. Aceasta poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la câinii mai în vârstă.

În general, orice câine poate dezvolta un mastocitom. Cu toate acestea, anumite rase de câini au un risc mai mare de a dezvolta această boală decât altele. Printre acestea se numără mai ales boxerii, ciobăneștii de Berna, Labrador Retrieverii, Shar-Pei și Weimaranerii.

Rasele brahicefalice (câini cu nasul scurt), cum ar fi Mopsul, sunt, de asemenea, mai predispuse la tumorile mastocitare.

Prognostic: care sunt șansele de recuperare?

Cât de periculoasă este tumora mastocitară a câinelui depinde de diverși factori: stadiul, amploarea cancerului (de exemplu, prezența metastazelor și a simptomelor paraneoplazice), localizarea și vârsta câinelui.

Cât timp trăiește un câine cu o tumoare mastocitară?

Prognosticul unei astfel de tumori îndepărtate chirurgical cu grad 1 și 2 este relativ favorabil datorită ratei scăzute de metastaze. Timpul de supraviețuire în acest caz este de obicei mai mare de doi ani.

În schimb, speranța de viață a câinelui se deteriorează semnificativ în cazul unei tumori mastocitare de gradul trei. În acest caz, recidivele agresive (tumori recurente) sau metastazele apar adesea la doar câteva luni după tratament. Acestea pot duce la moartea prematură a câinelui.

Prevenire: poate fi prevenit un mastocitom?

Acestea – ca multe alte tumori – apar de obicei foarte spontan. Prin urmare, nu pot fi prevenite. Însă în general se recomandă îngrijirea adecvată a câinilor și să se acorde atenție unei diete echilibrate.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.