Câinele și înțepătura de albină: ce e de făcut? This article is verified by a vet

caine si albina close up

Multe albine zboară prin grădină sau parc în timpul verii.

Ești întins în grădină, patrupedul tău adulmecă straturile de flori ca de obicei și deodată auzi un urlet. Găsești o mică înțepătură roșie pe nasul său. Atunci probabil că este vorba de o înțepătură de albină! Dar ce ar trebui să faci dacă patrupedul a fost înțepat de o albină?

Cât de periculoasă este o înțepătură de albină pentru câine?

Din fericire, majoritatea albinelor înțeapă câinii doar în piele. În acest caz înțepătura de albină este dureroasă pentru câine, dar de obicei inofensivă. Cu toate acestea, dacă o albină înțeapă câinele în gură sau în gât, acest lucru poate duce la o situație care să îi pună viața în pericol!

Simptome: care sunt semnele unei înțepături de albine la câine?

Semnele clinice ale unei înțepături de albină la un câine variază în funcție de locul înțepăturii. Înțepătura de albină este extrem de vizibilă, fiind de obicei încă intactă în zona umflată.

Însă, din când în când se mai întâmplă ca o albină să zboare accidental în gura unui câine. Dacă patrupedul o înghite, albina îl înțeapă de panică. Având în vedere că membranele mucoase din zona gurii și a gâtului sunt mult mai sensibile decât pielea exterioară, aici pot apărea complicații periculoase. Acestea includ:

  • umflarea severă a membranelor mucoase
  • dificultăți de respirație cu sufocare și chiar insuficiență respiratorie
  • slăbiciune fizică până la pierderea cunoștinței

Dacă animalul este alergic la înțepătura de albină, pot apărea și roșeață și pustule severe. Ca urmare a acestora câinele se va scărpina mai mult din cauza mâncărimilor și poate prezenta și simptome severe, cum ar fi vărsături sau diaree.

2022_10_Freebie_Blanket_1000x160_RO

Când trebuie să merg la veterinar?

Dacă patrupedul prezintă semne de șoc (de exemplu, șoc anafilactic) după o înțepătură de albină, va trebui să acționezi rapid și să consulți imediat un medic veterinar. Pentru că viața câinelui tău este în pericol din cauza umflării căilor respiratorii!

Șoc după o înțepătură de albină: ce măsuri de prim ajutor pot lua?

Dacă patrupedul tău a fost înțepat de o albină, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să rămâi calm! Numai dacă ești calm îți poți ajuta câinele și poți face față situației. Urmează măsurile de mai jos pentru a-i acorda câinelui primul ajutor în cazul unui șoc anafilactic:

1. Dacă e posibil, roagă o altă persoană să calmeze și să imobilizeze câinele. Dacă ești singur va trebui să îl ții în lesă. În cazul în care câinele este foarte agitat și are dureri mari, pune-i o botniță sau o eșarfă pe post de botniță. Chiar și cei mai iubitori câini își pot mușca stăpânii în condiții dureroase sau în stare de șoc. Protejează-ți animalul de companie și pe tine însuți prin legarea gurii câinelui înainte de a trata o înțepătură de albină.

caine alba cu botnita intepat de albina

2. Acum pune patrupedul pe o parte. Poziționează-te lângă parte dreaptă a corpului său. Acum treci peste spatele său și prinde un picior din față și unul din spate. Trage cu grijă picioarele. Lasă câinele să alunece încet pe podea, dacă e posibil sprijinindu-se de o a doua persoană sau de un perete, astfel încât să îl așezi în siguranță pe partea dreaptă. Poziționează câinele astfel încât coloana vertebrală să fie dreaptă și picioarele să fie întinse.

3. Dacă patrupedul și-a pierdut cunoștința, va trebui să îi extinzi capul înspre gât și să îi scoți limba din gură în lateral. Poți folosi o pernă sau o jachetă pentru a îi ridica șoldurile și a ajuta circulația în caz de șoc anafilactic.

4. Contactează imediat medicul veterinar. Dacă acesta nu poate veni la tine acasă, câinele trebuie să rămână într-o poziție laterală stabilă în timpul transportului. Păturile termice vor ajuta la menținerea temporară a căldurii animalului. Fii atent și la respirația și pulsul său.

Tratament: ce posibilități de tratament există

Atunci când o albină înțeapă câinele, acul, inclusiv veninul, rămân blocate în victimă în timp ce albina moare. Prin urmare, dacă patrupedul a fost înțepat de o albină - spre deosebire de o înțepătură de alte insecte, cum ar fi hornetele, bondarii sau viespile – va trebui să cauți acul și să-l îndepărtezi cu ajutorul unei pensete.

Dacă albina a înțepat buza sau lăbuța câinelui, poți răci partea afectată a corpului cu apă rece, prosoape umede sau comprese reci înfășurate în prosoape. Dacă înțepătura este în gura patrupedului, îi poți oferi cuburi de gheață. Acest lucru poate reduce durerea și umflătura. În plus, poți aplica unguente speciale pe înțepătură. Acestea vor ameliora disconfortul.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.