Conjunctivita la câini

picaturi in ochi la veterinar - conjunctivita caine

Picăturile pentru ochi ajută adesea în cazul conjunctivitei la câini.

Mulți stăpâni de câini au trecut deja prin asta – iubitul lor patruped are brusc ochii umflați și apoși. Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente boli oculare la câini. Citește următorul articol pentru a afla tot ce trebuie să știi despre cauzele, diagnosticul și tratamentul acestei boli.

Cât de periculoasă este conjunctivita pentru câine?

Conjunctivita la câini nu este cu siguranță periculoasă în sensul cel mai strict al cuvântului. Cu toate acestea, boala este uneori însoțită de dureri considerabile și de alte simptome, care sunt, desigur, stresante pentru câinele tău. În cel mai rău caz, conjunctivita poate duce la orbire permanentă dacă nu este tratată.

Cauze: de ce apare conjunctivita?

Există mai mulți factori declanșatori diferiți pentru conjunctivită la câini. E important de reținut: conjunctivita este rareori o boală de sine stătătoare. De cele mai multe ori este rezultatul unei alte boli.

Modificări la nivelul pleoapelor cauzează adesea conjunctivită la câini. Poate fi vorba fie de o fisură palpabilă prea mică sau prea mare, fie de o pleoapă întoarsă înăuntru sau în afară (entropion/ectropion).

Firele de păr care cresc pe marginea pleoapei, care în mod normal este lipsită de păr (distichiază, trichiază) irită de asemenea ochiul și declanșează conjunctivita.

Alți posibili factori declanșatori ai conjunctivitei sunt:

 • Alergie de contact
 • Traume
 • Infecții bacteriene, virale sau ciuperci
 • Paraziți
 • Foliculita (conjunctivita foliculară) la câinii tineri
 • Keratoconjunctivitis sicca (sindromul de ochi uscat)  aici, inflamația apare din cauza producției insuficiente de lacrimi.

Simptome: care sunt cele mai importante semne de boală?

Conjunctivita poate afecta întotdeauna ambii ochi ai câinelui sau doar un singur ochi. Cele mai importante semne de conjunctivită la câini sunt:

 • Secreții ale ochilor: apoase, purulente sau sângeroase
 • Dureri: câinele își strânge ochii, clipește frecvent sau își freacă pleoapele.
 • Înroșirea conjunctivei
 • Inflamarea conjunctivei

Cu toate acestea, dacă se dezvoltă o conjunctivită permanentă (cronică), se pot forma vezicule (foliculi) pe conjunctivă, care irită și mai mult ochiul câinelui.

Scurgerile oculare, umflarea și strângerea ochilor sunt simptome tipice.

pomeranian roșcat cu conjunctivita © nadisja / stock.adobe.com
Secreția ochilor, umflarea și strângerea ochiului sunt simptome tipice.

Diagnosticare: cum se diagnostichează conjunctivita la câine?

Dacă observi unul sau mai multe dintre simptomele menționate mai sus, du câinele neapărat la veterinar. De obicei el va efectua o examinare amănunțită pentru a afla cauza conjunctivitei.

În primul rând, medicul veterinar se uită atent la ochi. El evaluează poziția pleoapelor și caută malformații. Medicul veterinar poate detecta, de asemenea, corpuri străine. În plus, severitatea simptomelor poate oferi deja indicii cu privire la cauza și durata inflamației.

Prin adăugarea de fluoresceină, un colorant verzui, medicul veterinar primește două informații importante deodată. Pe de o parte, colorantul verde se acumulează la locul leziunii în cazul în care corneea este deteriorată. De asemenea, decolorarea verzuie ar trebui să apară în nările câinelui la scurt timp după ce a fost aplicată. În cazul în care canalul lacrimo-nazal este deschis, lichidul lacrimal poate curge fără obstacole.

Nu în ultimul rând, așa-numitul test lacrimal Schirmer este utilizat pentru a evalua dacă în ochi se produce suficient lichid lacrimal.

Tratament: cum se tratează conjunctivita câinelui?

Tratamentul conjunctivitei la câini depinde de cauza de bază. În cazul iritației conjunctivei de către praf sau alte substanțe similare, clătirea zilnică a ochiului poate fi suficientă.

Un corp străin trebuie îndepărtat cu atenție și complet. După îndepărtare, poate fi necesară administrarea de picături oculare antiinflamatorii sau de unguent pentru ochi.

În cazul în care conjunctivita câinelui este cauzată de o infecție bacteriană, medicul veterinar va prescrie medicamente antibiotice pentru ochi. Antifungicele se pot folosi pentru infecțiile fungice. Antiparazitarele sunt utilizate împotriva paraziților, cum ar fi thelazia.

Malformațiile pleoapelor sau firele de păr deranjante de pe pleoape pot fi îndepărtate chirurgical.

Conjunctivita foliculară la câinii tineri poate fi tratată cu un unguent pentru ochi adecvat dacă inflamația este acută. Această formă de inflamație dispare de obicei atunci când câinele devine adult. Keratoconjunctivita sicca, pe de altă parte, necesită o terapie extinsă și permanentă.

Există și remedii naturale pentru conjunctivita la câini?

Dacă patrupedul are conjunctivită, va trebui clarificată mai întâi cauza de bază de către un specialist. Poți încerca următoarele remedii naturale – pe lângă tratamentul prescris de veterinar – pentru a ajuta câinele:

 • curățarea regulată a ochiului cu apă curată, fiartă și o cârpă care nu lasă scame
 • Unguent pentru ochi Bepanthen sau picături pentru ochi Euphrasia
 • Comprese cu gel de aloe vera pentru a răcori ochii

Important: în nici un caz nu folosi tincturi sau ceaiuri din mușețel pentru a curăța ochii câinelui. Ele irită ochii și pot înrăutăți inflamația.

Profilaxie: cum pot preveni apariția conjunctivitei la câinele meu?

Ochii sunt una dintre cele mai sensibile zone ale câinelui. Așa că verifică-i ochii o dată pe zi. În acest fel, poți detecta din timp eventualele iritații, corpuri străine sau leziuni ale ochilor.

Evită curenții de aer, pentru că aceștia usucă ochii și pot provoca inflamații. Îndepărtează periodic secrețiile oculare sau orice murdărie cu o cârpă umedă, curată.

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.